Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. maj. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 20. maj.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Rodil se je kot najmlajši izmed treh otrok v kmečki družini pri Sklancevih v Dutovljah na Krasu, očetu Miroslavu in materi Milki. Osnovno šolo je obiskoval v domači vasi, klasično gimnazijo v Malem semenišču v Pazinu, kjer je maturiral leta 1955 s sošolci Rafkom Valenčičem, pokojnim pričevalcem Francem Prelcem, duhovnim oskrbnikom odvisnikov, Metodom Pirihom in drugimi. Študij teologije je končal v Ljubljani leta 1963. Škof Anton Vovk ga je posvetil v duhovnika leta 1962. Med letoma 1963 in 68 je bil kaplan v Kopru. Od 1968 do 1972 je študiral v Rimu na Akademiji Alfonsiana in doktoriral iz teologije z disertacijo na temo Od nasprotovanja do dialoga med katoliško cerkvijo in državo v socialistični Jugoslaviji. Kasneje je še diplomiral na oddelku za časnikarstvo na univerzi Pro Deo v Rimu. 38 let je posvetil slovenski Istri, najprej kot kaplan v Kopru, nato 21 let kot stolni župnik v Kopru in nato sedem let kot župnik v župniji sv. Jurija v Piranu. Od jeseni 2000 vodi mednarodno šolo za duhovnike in bogoslovce v Loppianu pri Firencah. Skupaj s Francem Boletom je ustanovil mladinski list Ognjišče (1964) in bil njegov prvi odgovorni urednik. Prevajal je iz francoščine: Dračje za poživitev plamena (Ljubljana 1960), Proti vetru (Ljubljana 1961, Koper 1974) in Iskre (skupaj s Silvestrom Čukom, Koper 1978) F. Lelotta ter Kdo mi bo odgovoril? Anne-Marie (Ljubljana 1963 in več ponatisov). Pričevanje smo posneli v Strunjanu, ob Marijini cerkvi, kjer sedaj službuje.

istrska ljudska

Kaj nam o slovenski kulturi pove pesem, ki pokaže tri načine kuhanja “kave”? Kaj pomeni kava v slovenskem nacionalnem nezavednem? Mati, ki kuha kavo, je dobila najbolj znani literarni spomenik in nacionalno metaforo v Cankarjevi črtici, toda še prej je neka druga mati skuhala kavo v Istri. Kakšen odnos do eksistenčnih in eksistencialnih vprašanj kaže vzkik: "Naši ta stari pravjo tako, da je mižerja … ma vseeno lepo"?

Kako skočiti z avtomobilom? No, najprej moramo imeti avto, ki bo prenesel vse udarce, ki pri tem nastanejo. Ki bo torej imel dovolj trdno zgradbo, pa tudi ustrezno vzmetenje. Tak avto smo pripeljali v Slovenijo, ime mu je ford raptor, se odpravili na poligon pri Muzeju vojaške zgodovine… in skočili.

Leta 1818 je Luka Čeč odkril notranje dele Postojnske jame in kmalu zatem se je v jami začel tudi organiziran turistični razvoj.

Sto let kasneje so jamo prepredli z elektriko in v njej postavili progo, ki je turistom v majhnih vagonih omočila celovit ogled. Do 9.11.2017 je Postojnsko jamo obiskal 38-milijonti obiskovalec, uvrščena je tudi med 30 največjih naravnih čudes sveta.
Zgodba Postojnske jame in njena predstavitev širšemu svetu pa je tesno povezana z enim največjih fotografov Evrope ob prelomu dvajsetega stoletja - Rudolfom Brunerjem Dvořákom, ki ga strokovna zgodovina uvršča med začetnike reportažne fotografije.
Njegovi posnetki Postojnske jame iz leta 1909 so prvi fotografski ciklus katerekoli jame na svetu. Istega leta je Dvořák zabeležil obisk Maksimiljana Evgena, komajda 14-letnega brata bodočega avstrijskega cesarja Karla I. ter njegove matere Marije Jožefe Saške s spremstvom. Fotografiral je tudi obisk cesarske dvojice Franca I. in njegove žene Karla Avguste, ki sta jamo obiskala na poti iz Ljubljane v Postojno. Dvořák je bil tudi uradni fotograf srbskega kralja Petra I Karađorđeviča. Doslej še ne prikazan nabor štiristotih fotografij Postojnske jame je zaklad brez primere. Zbirka je dragocena iz več razlogov: ker gre za prve posnetke podzemske jame na svetu, ker prikazujejo Postojnsko jamo takšno kot je bila pred opustošenjem med drugo svetovno vojno, hkrati nazorno prikazujejo, kako je bila že pred skoraj sto leti opremljena za oglede turistov (razsvetljava, železnica ipd.), predvsem pa fotografije kažejo mnoge danes drugačne motive. Unikatno fotografsko zbirko negativov na steklenih ploščah je leta 2005 odkupil Muzej novejše zgodovine. Dokumentarni film Simfonija globine je nastal po scenariju in v režiji Igorja Vrtačnika.

Majhna železniška postaja v gorati prefekturi Gifu je prostor, kjer se srečata slepa mlada ženska Rio in Riota, moški, ki je imel opravek pri tukaj živečem pisatelju. Ker vlaka še nekaj časa ne bo, Riota povpraša Rio, ali je v bližini restavracija. Restavracija je zaprta, zato se Riota vrne na postajo in vidi, da mu je vlak ušel, Rio pa še vedno sedi v čakalnici. Povabi jo v majhen lokal in skupaj preživita nekaj prijetnih ur.

Ship for the Moon / Japonska / 2014
Scenarij: Eriko Kitagawa
Režija: Shôji Horiba
V glavnih vlogah: Emi Wakui, Shosuke Tanihara, Miki Murai, Komaki Kurihara, Isao Hashizume

Tako kot lani tudi letos svetovno prvenstvo v hokeju na ledu znova skupaj gostita Finska in Latvija. Po šestih letih se med elito znova vrača slovenska reprezentanca. Igrala bo v skupini B v latvijski prestolnici Riga. Poleg slovenske so v tej skupini še reprezentance Kanade, Slovaške, Češke, Norveške, Kazahstana, Švice in gostiteljice Latvije. V skupini A pa mesto Tampere poleg domače izbrane vrste, ki brani naslov iz lanske sezone, gosti še reprezentance ZDA, Švedske, Nemčije, Danske, Francije, Avstrije in Madžarske. Nove svetovne prvake bomo dobili po finalni tekmi 28. maja.

Na evropskem prvenstvu v ritmični gimnastiki se bo najboljših 24 posameznic iz kvalifikacij pomerilo v mnogoboju. Lani je bila Jekaterina Vedenejeva odlična šesta. Nasploh je imela lani odlično sezono, saj je praktično na vsaki največji tekmi stala na stopničkah. Letos bo to v predolimpijski sezoni težko ponoviti, saj je konkurenca še močnejša, tudi zaradi olimpijskih iger prihodnje leto v Parizu.
Skupinske vaje, v članski konkurenci brez Slovenije, se bodo prav tako pomerile v mnogoboju.

Sljuda, lahka rudnina, ki se kolje v tanke svetlikajoče se liste, je pogosta sestavina kozmetičnih izdelkov – lakov za nohte in ličil, senčil za veke in šmink. Ta bleščava snov prinaša velike dobičke podjetjem, kot so L'Oréal, Lancôme, Dior in Chanel. Stotine milijonov potrošnikov pa ne ve, da se sljuda še danes pridobiva kot nekoč, ročno in v razmerah, ki močno spominjajo na suženjstvo. V Indiji jo za preživetje ob nevarnosti plazov in v strupenem prahu kopljejo tudi komaj 8-letni otroci. Avtor dokumentarne oddaje s temi razmerami sooči lastnike rudnikov, izvoznike in izdelovalce kozmetike.

BEHIND THE GLITTER: CHILD LABOUR IN MICA MINING / MICA: LES PETITS ESCLAVES DE NOS COSMETIQUES / Francija / 2019 / Režija: Brando Baranzelli

Osupljiva resnična zgodba o bejzbolskem veteranu Moju Bergu, ki je med drugo svetovno vojno postal eden najbolj cenjenih operativcev ameriške tajne službe OSS, predhodnice razvpite Cie.

Začetek zgodbe sega v leto 1936, ko je Berg zaključeval dolgo kariero pri klubu Boston Red Sox. Med turnejo po Japonski se je iz radovednosti pretihotapil na streho hotela, v katerem je bival z ekipo, in na skrivaj posnel vojaško oporišče v Tokiu. Vodja OSS, ki mu je Berg predal filmski material, je bil nad posnetki navdušen, prav tako ga je prepričalo Bergovo znanje tujih jezikov, saj je bil nekdanji študent Princetona. Povprečen igralec bejzbola je tako postal vrhunski vohun.

Med drugo svetovno vojno Berg sodeluje na različnih misijah, med drugim v nekdanji Jugoslaviji. Najpomembnejša naloga pa ga čaka proti koncu vojne, v zasedeni Italiji in v nevtralni Švici. Izslediti mora briljantnega fizika, Nobelovega nagrajenca Wernerja Heisenberga, ki naj bi bil vodja nacističnega programa izdelave jedrske bombe. Berg mora ugotoviti, kako daleč so nacisti prišli v svojih prizadevanjih in Heisenberga po potrebi likvidirati.

Originalni naslov: THE CATCHER WAS A SPY
Leto produkcije: 2018
Država: ZDA
Žanr: zgodovinska drama
Režija: Ben Lewin
Scenarij: Robert Rodat po knjigi Nicholasa Dawidoffa
Igrajo: Paul Rudd, Mark Strong, Sienna Miller, Jeff Daniels, Tom Wilkinson

"V norem svetu so le norci zdravi."
Akira Kurosava
Društvo Pekinpah je 4. novembra 2022 izdalo peti studijski album dueta Silence z naslovom The Vocabulary of Madness. Istega dne je bil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert, na katerem je duet ob pomoči gostov in z izbrano, delikatesno iracionalnostjo predstavil vse skladbe z novega albuma in izbor starejših del.
The Vocabulary of Madness oziroma Slovar norosti, prvi studijski album dueta Silence po desetih letih, je nepričakovan album za nepričakovane čase. Gre za prvi vodič po univerzalnem, vse bolj priljubljenem jeziku. Norost je namreč jezik, ki ga vsi govorimo tekoče – še posebej takrat, ko to ni naš namen.
Koncert je režirala Urška Žnidaršič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov