Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 3. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 3. jun.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Avtor: Jože Možina

Štanjel je s svojim gradom, vrtnim parkom in galerijo Lojzeta Spacala eden največjih biserov slovenske arhitekturne, kulturne in krajinske dediščine. V zgodovini je doživljal že lepše trenutke, pa na drugi strani tudi uničenja med drugo svetovno vojno. Njegova oživitev in vrnitev med vitalna jedra slovenskega Krasa poteka sicer počasi, vendar vztrajno.

Tokratna oddaja V petek zvečer je posvečena izboru najboljših glasbenih in humorističnih vložkov jesenskega dela aktualne televizijske sezone.
Najboljša bo petkova družba z glasbeniki Maticem Golavškom, Juretom Mlinškom, Juretom Jakličem in Dejanom Potočnikom, z nami bodo tudi Chicas, Barbara Žerjav, Alfi Nipič in Luka Sešek, Žan Serčič, Rok Trkaj, Ansambel Stil, Matjaž Robavs, Ansambel Opoj, Jaša Šaban, Matic Supovec, Mojca Bitenc, Robert Smolnikar trio, Matjaž Mrak, Miha Lesjak, Blaž Verbič, Martin Juhart, Dinamitke Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko in Alenka Godec, Lea Sir in Martina Majerle, Saša Dragaš, Dejan Dogaja, Eva Černe in Klemen Torkar. Seveda vsi v družbi in spremljavi najbolj vročega ansambla pri nas, Diamantov!

V kolikor bi si želeli biti del petkove glasbene zabave, se za ogled oddaje v studiu prijavite na www.vpetekzvecer.si ali nam pišite na elektronski naslov vpetekzvecer@rtvslo.si.

Tri generacije moških znamenite japonske gledališke družine Nomura ohranjajo živo neverjetno 650-letno tradicijo komičnega gledališča kjogen. Dokumentarni film predstavi akterje in zgodovino kjogena ter sledi družini na gostovanje v Pariz.

THE THREE GENERATIONS OF NOMURA KYOGEN FAMILY: MANSAKU, MANSAI AND YUKI DIVINE DANCE IN PARIS / Japonska / 2018

V petdelni dokumentarni seriji spoznamo izjemna naravna okolja, živalstvo, rastlinstvo, tudi endemične vrste, pa rudnike, templje in svetišča – naravne in kulturne znamenitosti Japonske, vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine.

1. del: Otoki Rjukju
Otoki Rjukju ležijo na najjužnejšem koncu Japonske. Preden si jih je Japonska konec 19. stoletja priključila, jim je 450 let vladala rodbina Rjukju. Zaradi pomorskega trgovanja se je na otokih razvila posebna kultura. Skupino devetih krajev in arheoloških ostalin kraljevine je Unesco leta 2000 razglasil za svetovno dediščino.

THE WORLD HERITAGE SITES IN JAPAN / Japonska / 2019

Leta 2014 se je Ljubljana spominjala svoje zgodovine izpred 2000 let. Igrano-dokumentarni film Mesto, ki se ozira v nebo, je neke vrste hommage Emoni, antični predhodnici današnje Ljubljane. Film ne poskuša rekonstruirati nekdanje podobe rimskega mesta, ampak pripoveduje o mestih kot živih organizmih, kako so se ta skozi čas spreminjala, rastla in izginjala, seveda s poudarkom na rimskem urbanizmu kot sijajni sintezi vse antike.
Mogočna rimska država se je razprostirala ne le na ozemlju celotnega Sredozemlja, temveč tudi na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki in povezovala bogate ter raznovrstne kulture, zato se bomo v filmu posvetili predvsem dvema mestoma z antično zapuščino: Ljubljani, ki je zaradi ugodne geostrateške lege že od prazgodovine predstavljala najugodnejši prehod med Sredozemljem in Srednjo Evropo, in Carigradu, mestu ob Bosporski ožini, nekdaj veličastni prestolnici Vzhodnega rimskega cesarstva na presečišču Evrope in Azije.
Glavni junak, tako imenovani sodobni Emonec, je Vito, arhitekt, ki živi v Ljubljani. Njegova velika strast je numizmatika. Zgodba nas zapelje tudi v Carigrad. Na sled namreč pride novcu, ki je morda del ene od emonskih zakladnih najdb.

V zadnjem desetletju se je farmacevtska industrija korenito spremenila. Veliko večino svetovne proizvodnje zdravil zdaj obvladuje le peščica farmacevtskih podjetij. V mogočno peterico se uvrščajo švicarska Novartis in Roche, ameriška velikana Pfizer ter Johnson in Johnson in francoski Sanofi. Z zdravilom remdesivir se je ob pandemiji covida 19 znatno okrepil tudi ameriški Gilead. Dokumentarna oddaja preiskuje, kako farmacevtska podjetja, ki si prizadevajo za še večje dobičke, lobirajo pri državnih oblasteh in narekujejo zdravstvene politike, celo v škodo zdravja ljudi.

BIG PHARMA - GAMING THE SYSTEM / Francija / 2020 / Režija: Luc Hermann in Claire Lasko

Odbita, ostra komedija je delo ženskih komedijantk, ki so se brusile v znameniti humoristični TV-seriji Saturday night live. Komedija, ki bo zagotovo sprožila salve smeha.

Sestri v srednjih letih se po dolgem času srečata v rodnem mestu. Vedno popolna Maura in divja Kate se odločita v domači hiši, ki jo nameravajo starši prodati, prirediti poslednjo zabavo in tako podoživeti spomine na mladost. Toda ko se sestri zabavata s svojima simpatijama, zabava uide nadzoru, podivjana množica pa začne uničevati hišo in motiti mir v soseski, zato imata sestri kmalu na grbi policijo in jezne sosede.

Originalni naslov: SISTERS
Leto produkcije: 2015
Država: ZDA
Žanr: komedija
Režija: Jason Moore
Scenarij: Paula Pell
Igrajo: Amy Poehler, Tina Fey, Maya Rudolph, James Brolin

Val 202 in oddaja Izštekani so se s posebnim decembrskim dogodkom znova podali v ljubljanski Kino Šiška. Na oder so stopili izvajalci, ki so nastopili v oddaji v zadnjih treh letih. TRETJI KANU, SKOVA in SKOVANI, LEONART, BALLADERO, ROBERT PETAN, DEŽURNI KRIVCI, 3:RMA, GENERATOR in SLADICA so predstavili svoje najbolj izštekane trenutke. Koncert, je povezoval avtor in voditelj Izštekanih Jure Longyka.
Po večletnih konceptualnih in vsebinskih odvodih ter poigravanju s številkami se je koncert IZŠTEKANIH 10 vrnil h koreninam. K prvotnemu konceptu z majhno, a neizbežno razliko: tokratni izbor izvajalcev se pne prek zadnjih treh let. Toliko je namreč minilo, odkar so Izštekani zadnjič napolnili Kino Šiška.
Mariborski LEONART so se izštekali kmalu po izidu drugega albuma, v razširjeni zasedbi, s krasnimi akustičnimi izvedbami dobro znanih songov. Klavirski kantavtor BALLADERO je v izštekano stratosfero poletel na vesoljski ladji z več kot dvajsetčlansko posadko, v Šiški pa so ga bodo spremljali najzvestejši sopotniki. Dolenjski subtilneži TRETJI KANU so po izštekanih okljukih zaveslali pomnoženi za nekajkrat in tudi tokratso na odru vsi, pričakujte dih jemajoče izkušnje. Samooklicani “mojstri elektroakustične indukcije” GENERATOR so silovito zvišali akustično napetost ter svoj funk poslali skozi izštekani transformator, sestavljen tudi iz nenavadnih, doma narejenih instrumentov. Legendarni prleški alternativci DEŽURNI KRIVCI so si izštekano pokoro naložili vnovič po dvajsetih letih, tokrat še bolj pravoverno, njihov zrnati rock je s harmoniko in violino poletel daleč nad pomurske griče in ravnice. Duhoviti posavski kantavtor ROBERT PETAN je zbobnal več kot ducat glasbenih rojakov z razponom od klarineta do tamburic ter zaigral lep kup dotlej neslišanih pesmi. Še dlje je segel nežni štajerski duo 3:RMA, ki se je pomnožil za osemkrat ter v čudovitih aranžmajih v novih pesmih zapel tudi v slovenščini. Neprekosljivi kolektiv SLADICA se je izštekal v polni postavi na krilih avtorskega albuma; tokrat sta uživaški funk in soul stregla pevca Urban Lutman in Marina Martensson. Odlični mladi trnovski raper SKOVA pa je s svojimi SKOVANIMI dodal repete prearanžiranih zlomljenih ritmov ter potrkal na našo vest: smo res naredili dovolj za vse izštekane?
Devet bendov, devetjnajst skladb, osemdeset glasbenikov in krepki dve uri glasbenih presežkov.
Izštekani so romanje v neznano, s katerega se vrnete bliže sebi. Izštekani so skupnost. Glasbenikov, izvedbenih ekip in zvestega občinstva. Lepo ji je pripadati.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov