Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kmetijstvo in vrtnarstvo - Arhiv

Na vrtu Na vrtu

19. 6. 2021

OTOČKI RIBNIKOV VRTA HRUŠEVEC Bogastvo vrtov je v raznolikosti rastlinskih vrst in sort, ki sobivajo na skupnem mestu. In tako vsakič, ko obiščemo vrt Hruševec v Šentjurju, opazimo kaj novega… Tokrat spoznavamo vodne vrtove, Jože Zupanc nam je namignil, kako jih je izdelal. NAREDIMO ROŽNI SIRUP Lucija Kristan iz Vuhreda ima nadvse rada cvetje, vrtnice, le nekaj grmov raste na njenem vrtu, obožuje, iz cvetov pa po preprostem receptu pripravlja osvežilni sirup. ZEOLIT NA VRTU V zadnjih letih vrtičkarji na svojih gredah vse pogosteje uporabljajo zeolit. Ta je primešan tudi v številne substrate in kozmetične izdelke. Kaj je zeolit in kako ga uporabljati, smo izvedeli v kamnolomu pri Mali Pirešici.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

13. 6. 2021

Na kongresu Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal sredi tedna, so največ pozornosti namenili digitalni preobrazbi slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug. Vse več sodobnih evropskih kmetij prideluje hrano in druge kmetijske surovine ob pomoči robotov. V Sloveniji jih uvajamo postopno in na različnih področjih. Predstavljamo dva sodobno opremljena govedorejska hleva v Galiciji. V gozdnem rezervatu Poljšak je smrekov gozd močno napadel lubadar. Škoda je vse večja tudi v okoliških gozdovih.

Ljudje in zemlja Kongres zadružne zveze Slovenije

13. 6. 2021

Zadružna zveza Slovenije je sredi tega tedna, kot nadgradnjo tradicionalnih srečanj zadružnikov, pripravila Kongres zadružne zveze Slovenije. Največ pozornosti so na kongresu namenili digitalni transformaciji slovenskih kmetijskih in gozdarskih zadrug.

Ljudje in zemlja Sodobne tehnologije v govedoreji

13. 6. 2021

V naslednjih desetletjih bodo sodobne tehnologije odigrale ključno vlogo pri pridelavi kakovostne hrane in drugih kmetijskih surovin. V Sloveniji jih uvajamo postopno in na različnih področjih. Danes bomo nekoliko več pozornosti namenili sodobno opremljenim govedorejskim hlevom.

Ljudje in zemlja Gozdni rezervat Poljšak

13. 6. 2021

Gozdni rezervat Poljšak v Zgornji Savinjski dolini– so zavarovali konec 70 let prejšnjega stoletja. Pred tem so v njem gospodarili. Po vetrolomu pred nekaj leti je smreko na Poljšaku napadel še lubadar. Škoda je vse večja in medtem ko lastnik v rezervatu in v njegovi neposredni bližini opozarjajo, da je sanacija nujna, gozdarska stroka temu večinoma nasprotuje.

Na vrtu Na vrtu

12. 6. 2021

Po hladnejšem in bolj mokrem maju se je narava junija bujno razcvetela. V Arboretumu Volčji Potok s pomočjo mobilnega telefona spoznavamo zgodbe posebnih vrtnic. Nekatere so slovenskega porekla, druge so povezane z našimi kraji in ljudmi. Kraljice rož vse bolj navdušujejo tudi Lucijo Kristan iz Vuhreda. Odločila se je, da jih bo na svojem vrtu razmnoževala kar sama, s potaknjenci. Zacvetele so tudi bradate perunike Marije Smeh na vrtu ob Dravi. Starejšo gospo smo spoznali naključno, očarala nas je s svojo energijo in ljubeznijo do cvetočih junijskih lepotic. Ob tem smo se sprehodili še med prekrasnimi potonikami v kraju Pince Marof, zakonca Plohl Krevh pa sta na zelenjavnem vrtu postavila oporo grahu in bučkam.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

6. 6. 2021

Geslo Tedna gozdov 2021 je bilo "Načrtno z gozdom!«. Zato smo se sprehodili po Trnovskem gozdu, s akaterim se načrtno upravlja že 250 let. S postonjskimi dijaki pa smo preiskušali formulo ena med gozdnimi žičnicami. V istrskem zaledju nastaja največji oljčnik pri nas, ki se bo raztezal na kar 14-h hektarjih. Hlev Volarje, ki je bil nekoč v lasti hlevske skupnosti Tolmin, je kupil kmet iz Zatolmina. Na Šmarjah nad Koprom je skorajda zaključen projekt izgradnje Naravovarstvenega izobraževalnega centra, edinstvenega središča lovcev in ostalih ljubiteljev narave in živali. V zgodbi o zaščiti terana je po prekinjeni sodni poti v sporu s Hrvaško spet aktualna izjema tudi za uporabo imena na italijanski strani. Čaka nas torej pot po gozdovih, med ojkami, po pašnikih in vinogradih.

Na vrtu Na vrtu

5. 6. 2021

METE IN ŽAJBLJI IZ BELGIJE Na vrtu Jerneja Mazeja bodo svoje mesto našle tudi zanimive sorte met in žajbljev. Prejel jih je po pošti iz Belgije. SKRBNO NALAGAJMO KOMPOST Vrta si brez domačega komposta skoraj ne moremo zamisliti. Nanj nalagamo številne ostanke z vrta in iz kuhinje. Na kaj moramo pri tem paziti, svetuje Miša Pušenjak. DOMAČI BOKASHI POSIP Za hitrejši razkroj organskega materiala kompost posujemo z bokashijem. Posip je pripravila tudi Ana-Marija Berk, zanj porabila le šestino cene, ki bi jo plačala, če bi ga kupila. ČEBULA IZ SADIK Junija še lahko sadimo čebulo, če je ta vzgojena iz sadik. Kako vzgojimo sadike čebule, svetuje Fanči Perdih. RDEČA KRVIKA Ob koncu oddaje še cvetoča čebulnica. Rdečecvetna krvika, ki je nekoč krasila številne domove.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

30. 5. 2021

Na govedorejskih kmetijah se rejci in strokovnjaki že dalj časa trudijo, da bi čim hitreje vzredili čim več vrhunskih živali. Ena izmed uspešnih metod za dosego tega cilja je presajanje zarodkov ali t. i. embrio tranfer. Pred mesecem dni smo na pobudo Avstrije v Evropi prvič praznovali dan travniških sadovnjakov. Strokovnjaki z Odd. za lesarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se že dolgo ukvarjajo z raziskavami o staranju in zaščiti lesa. S predstavitvijo rezultatov spodbujajo pozitiven trend rasti lesnih gradenj. Na Jamnici na Koroškem tik ob slovensko-avstrijski meji leži Gradišnikova kmetija. Lani je v akciji S kmetije za vas prejela nagrado za turistično odličnost na podeželju.

Ljudje in zemlja Zaščita lesa

30. 5. 2021

Za nami je letošnji teden gozdov. Osrednja tema je bila tokrat posvečena načrtnemu gospodarjenju z gozdom, opozorili pa so tudi na pomen gozdnih učnih poti in ravnanje z divjimi zvermi. Mi pa nadaljujemo z lesom, ki ga sekamo v naših gozdovih in uporabljamo kot gradbeni material. Z raziskavami povezanimi s staranjem in zaščito lesa se že dalj časa ukvarjajo strokovnjaki z Odd. za lesarstvo, Biotehniške fakultete v Ljubljani. Rezultate opravljenih raziskav predstavljajo širši javnosti ter tako spodbujajo pozitiven trend rasti lesnih gradenj.

Ljudje in zemlja Travniški sadovnjaki

30. 5. 2021

Travniški sadovnjaki oblikujejo značilno kulturno krajino in zagotavljajo biotsko pestro naravno okolje. Na Kozjanskem in v Halozah se tega vedno bolj zavedajo.

Ljudje in zemlja Nagrajena kmetija Gradišnik

30. 5. 2021

Ekološko - turistična kmetija Gradišnik iz Jamnice na Koroškem prejemnica zlate sončnice za turizem in storitve.

Ljudje in zemlja Embriotransfer

30. 5. 2021

Na govedorejskih kmetijah, kjer osnovno dejavnost predstavljata prireja mleka ali mesa, je vzreja živali z odličnimi telesnimi in proizvodnimi lastnostmi, postala skorajda nuja. Zato se rejci in strokovnjaki že dalj časa trudijo, da bi lahko v najkrajšem času vzredili čim več vrhunskih rejnih živali. Ena izmed uspešnih metod za dosego tega cilja je embrio transfer.

Na vrtu Na vrtu

29. 5. 2021

VRT JOŽETA IN MAJDE ČONTALA Lahko bi rekli, da spada vrt Jožeta in Majde Čontala ob vznožju Goričkega med t. i. skrite vrtove. To so tisti vrtovi, za katere ne vemo, kako lepi so, dokler se ne sprehodimo po njih. Velik je dobre tri hektarje, obdajajo ga gozdni sestoji, ki jih je Jože s sajenjem iglavcev pomagal oblikovati. Osrednji del je nepokošen travnik, ob njem pa so skrbno urejeni nasadi okrasnih grmovnic. Zacveteli so rododendroni in azaleje. S KLUBOM GAIA NA OBISKU V DREŽNICI Družina in prijatelji Rine Berginc vedo, kako rada ima cvetje. Nazadnje je v dar prejela bugenvilejo, strokovnjakinja kluba Gaia pa je s seboj prinesla drobnocvetno petunijo. Te letos krasijo Rinine balkone.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

23. 5. 2021

Dež in mraz sta zaznamovala tudi pomladni del letošnje zelenjadarske sezone. Posledice se kažejo v obliki številnih bolezni in škodljivcev. Na mešani živinorejsko-poljedelski kmetiji v Latkovi vasi Ribičevi pridelujejo ekološke beluše. Beluši ali šparglji vsebujejo snovi, zaradi katerih spadajo med najučinkovitejše naravne diuretike. Kljub nizkim temperaturam je ekološka kmetija Weber prvi pridelek jagod prodajala že aprila. Štajerski vinogradniki so preživeli dolge mesece omejitev in imeli veliko težav pri trženju vin. Ob ukrepih državne pomoči iščejo tudi nove tržne poti.

Ljudje in zemlja Štajerski vinarji ubirajo nove tržne poti

23. 5. 2021

Kako so vinarji na Štajerskem preživeli dolge mesece omejitev in kaj pričakujejo v prihodnje. Vino bo mogoče tudi letos destilirati, skladiščiti ali se določiti za t. i. zeleno trgatev.

Ljudje in zemlja Jagode

23. 5. 2021

Prve jagode običajno gredo zelo dobro v prodajo, saj so prvo sezonsko sadje. Na ekološki kmetiji Weber v Loki pri Zidanem mostu so že aprila ponudili kupcem prvi pridelek.

Ljudje in zemlja Šparglji

23. 5. 2021

V naslednjih minutah bomo obiskali Ribičeve v Latkovi vasi pri Preboldu. Na mešani živinorejsko – poljedelski kmetiji, pridelujejo tudi šparglje.

Ljudje in zemlja Zelenjava

23. 5. 2021

Dež in mraz sta zaznamovala letošnjo pomladno sezono tudi za zelenjadarstvo. Pridelovalci se soočajo s številnimi pojavi bolezni in škodljivcev. Na tem področju so zadnja leta na voljo tudi številni naravi prijaznejši pripravki in sredstva, ki pa -seveda- niso poceni. Zelo pomembno je, da bolezen ali pojav škodljivcev pravočasno odkrijejo.

Na vrtu Na vrtu

22. 5. 2021

O VZGOJI ŠALOTKE Šalotka je vrsta čebule. V kuhinji jo zelo cenimo, saj je v primerjavi z drugimi čebulami bolj aromatična in manj pekoča. Sadimo jo zgodaj spomladi, pobiramo poleti. Lahko pa čebulček potaknemo kasneje in jeseni režemo šalotkine zelene dele. O KROMPIRJU V POSODI, BUČKAH IN FIŽOLU Pred nekaj dnevi je bil vrt Martine Plohl Krevh še videti prazen, s sajenjem na prosto je počakala, da so se nižje majske temperature zares poslovile. Nato je iz rastlinjaka prenesla posode s krompirjem, bučkam pripravila ogrodje, po katerem se bodo vzpenjale, soprog Martin pa je v zemljo dobro zapičil tudi opore za fižol. O ZELNATIH POTONIKAH Pravkar so zacveteli tudi grmički zelnatih potonik. Sebastjan Lipar je nabral cvetove in jih postavil v vazo.

Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov