Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kmetijstvo in vrtnarstvo - Arhiv

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

17. 1. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Ljudje in zemlja Kriza v kmetijstvu

17. 1. 2021

Razmere v kmetijstvu so skrajno zaostrene, ugotavljajo v stanovskih organizacijah. Dnevno prejemajo pobude za protestni shod, pozive, da je potrebno javno in odločno opozoriti, da vsaj nekatere panoge v slovenskem kmetijstvu drsijo pod prag preživetja.

Ljudje in zemlja Medsosedska pomoč po požaru

17. 1. 2021

V naslednjem prispevku pa o medsosedski pomoči na našem podeželju. To je pomembna in še kako živa vrednota, ki jo ljudje ne le ohranjajo, ampak živijo. To vedno znova dokazujejo tudi ob različnih nesrečah, ki se zgodijo na kmetijah.

Ljudje in zemlja Velike zaloge vina in krizna destilacija

17. 1. 2021

Vinarstvo je ena najbolj prizadetih kmetijskih dejavnosti zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Ob koncu leta vinarji običajno najbolj uspešno prodajajo svoje proizvode, v letu 2020 pa se je ta prodaja skoraj popolnoma ustavila. Kako je zdravstvena kriza pretresla vinarski sektor in koliko je vinarjem z različnimi ukrepi do zdaj pomagala država, ugotavljamo skupaj s štajerskimi vinarji.

Ljudje in zemlja Situacija v kmetijstvu 2020-2021

17. 1. 2021

Po lanskem neobičajnem letu, ki je tudi na kmetijskem področju pustilo težak pečat, se stanje kljub nekaterim državnim ukrepom, v večini kmetijskih panog iz meseca v mesec slabša. Najprej se ustavljamo v Pomurju, kjer imajo največ težav prašičerejci, rejci mesnih pasem goveda in pridelovalci zelenjave.

Na vrtu Na vrtu

16. 1. 2021

Čeprav je videti, da se narava pozimi povsem umiri, so drevnine lepe tudi v lubju, listih, barvi in rasti vej. Sprehodili smo se med drevjem in grmičevjem Arboretuma Volčji Potok, kjer smo občudovali javorje, drene, psevdo-kamelije. Študent Miha Leitinger tudi pozimi vrtnari, no, okrasne nasade postavlja v steklene posode. Te zapre, v posodi vzpostavljeno mikrookolje pa je samooskrbno. Izvedeli smo, katere rastline lahko sadimo v posode in kako to storimo. Ob tem še pogled v Dnevnik lastnih izkušenj - siljenega radiča je bilo dovolj le za skledico ali dve.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

10. 1. 2021

Oddajo začenjamo v Kačičah v občini Divača, kjer se nahaja največja ledenica v Sloveniji in druga največja v Evropi, ki je, za nameček, celo naprodaj.V Brkinih smo prisluhnili sadjarjem. Številni pridelovalci jabolk ne vedo, kam s pridelkom. Prodaje na domu praktično ni, tista v trgovinah se je zmanjšala. Pomoči države, vsaj takšne, kot so je bili deležni vinogradniki, pa še ni na vidiku. V Triglavskem narodnem parku želijo spodbuditi razvoj živinoreje in turizma. Pogovarjali smo se tudi o ovčarskih psih, o koristih za kmete in drobnico, ter o nevarnostih za sprehajalce, pohodnike, kolesarje. Zamejski kolega NIko Štokelj nam bo predstavil govedorejsko in sirarsko kmetijo Vidali v Bazovici pri Trstu. Zaključujemo pa z zelo odmevno predstavitvijo slovenskih belih maceriranih vin na Kitajskem.

Ljudje in zemlja Težave brkinskih sadjarjev

10. 1. 2021

Zaradi pandemije ostajajo Brkinska jabolka v hladilnicah. Sezona je bila odlična, jabolka so zdrava, a kaj, ko jih ne morejo prodati. V Brkinih večina sadjarjev prodaja doma ali na tržnici. Predvsem domača prodaja je povsem zastala. Meje so zaprte, šole, vrtci, restavracije prav tako. Vinogradniki, oljkarji in hmeljarji so od države že dobili pomoč, sadjarji še ne. Če kmalu ne bo rešitve, se v Brkinih bojijo, da bo ostalo nasadov jablan le še za vzorec.

Ljudje in zemlja V Bazovici pri Trstu pripravljajo krave na zimo

10. 1. 2021

Na govedorejski in sirarski kmetiji Vidali v Bazovici pri Trstu se je kolega Niko Štokelj pogovarjal o številnih izzivih, ki so pred zamejskimi pridelovalci hrane. Od prodaje v času epidemije, do vprašanje mladih prevzemnikov kmetij, pa tudi o negi krav v hlevu pred nastopom zime, ki še kar noče priti.

Ljudje in zemlja Na Pivškem tudi pastirski psi čuvajo črede

10. 1. 2021

Brata Sedmak z Juršč pri Pivki sta poleg kmetije, podedovala tudi pastirske pse, ki že 15 let uspešno čuvajo njune živali. V zadnjih letih sta se povezala z Zavodom za gozdove Slovenije in z njihovo pomočjo pristopila k vzgoji pastirskih psov, ki bodo nato oddani tistim rejecem po državi, ki bi želeli s pomočjo psa zavarovati živali.

Na vrtu Na vrtu

9. 1. 2021

Med zimzelenim okrasjem decembra in januarja izstopajo bodike. Pozimi si predstavnice te avtohtone drevesne vrste kar same nadenejo rdeče okrasje, plodovnice s semeni, s katerimi tudi nam polepšajo praznične dni. Z Dušanom Klenovškom smo spoznavali bodike na Kozjanskem; na domačijah Kukovičič, Klavžer in Šušteršič. Melonasta hruška ali pepino je razhudnik, ki ga pri nas gojimo kot druge toploljubne plodovke. Marjan Kogelnik z Raven na Koroškem pa rastlino pred zimo prenese v klet. V njej pravkar dozorevajo plodovi. Dobro letino maslenih buč je prinesla lanska jesen, pravi Martina Plohl Krevh. Nedozorele buče, prepozna jih po zelenih progah na povrhnjici, hitro predela v omako za testenine.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

3. 1. 2021

Na turistični kmetiji Žurej smo se mudili v začetku preteklega leta, ko še nihče ni slutil, kaj bo prinesla bližnja prihodnost. Visokogorska kmetijia na Koroškem je vrata odprla študentom, prostovoljcem, ki jih je naša kamera ujela pri čiščenju pašnika. Gostili so nas tudi na Bohinjskih planinah, kjer poleti pasejo živino iz doline in sirarijo. Ob koncu se ustavljamo pri zakoncih Zupanič Metz, ki sta se pred 20 leti priselila iz Amerike in začela ekološko kmetovati na družinski kmetiji.

Na vrtu Na vrtu

2. 1. 2021

V prvi oddaji novega leta se skozi letne čase spominjamo, kaj smo počeli in spoznavali v lanskoletnih oddajah. Pozimi smo kisali zelje, narezane lističe smo dali v kozarce in v njih zelje pustili skoraj mesec; spomladi smo na vrtu nabrali bršljanasto grenkuljico in skuhali koroško r'pično župo; poleti smo na vrtu Hruševec občudovali lotosove cvetove; jeseni pa iz obilne letine jabolk naredili kis.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

27. 12. 2020

Branko Majerič, znan pridelovalec poljščin po principu ohranitvenega kmetijstva, nas je odpeljal na ogled njive v skoraj apokaliptičnem jutru. Na drugem koncu Slovenije, pri Apatovih nad Šoštanjem so nam predstavili prirejo senenga mleka. Večji del ga prodajo v Mlekarno Celeia, kjer ga predelajo v seneni sir. S člani sadjarskih društev Dravograd in Mežiška dolina smo spregovorili o tem, kako pridelati kakovosten mošt. Pred koncem oddaje pa vas vabimo na ogled dveh rokodelskih obrti - pletarstva in lončarstva, ki sta bili nekoč značilni za slovensko podeželje.

Ljudje in zemlja Ohranitveno kmetijstvo

27. 12. 2020

Člani Slovenskega združenja za ohranitveno kmetijstvo si že leta prizadevajo za popularizacijo in širše sprejetje ohranitvenega kmetijstva kot samostojnega in prostovoljnega ukrepa. Na nedavni delavnici so znova opozorili na nekatere birokratske ovire, ki preprečujejo razmah te okolju prijazne tehnike obdelave tal.

Ljudje in zemlja Mošt - tradicija na Koroškem

27. 12. 2020

Martin mošt spreminja vino, po koroški šegi pa na današnji dan priporočijo zavetniku Janezu Evangelistu svoj mošt - sadno vino iz stisnjenega sadja. Korošci so ponosni na tradicijo pridelave sadjevca. Pomembno vlogo pri prenosu znanja o starih sadnih sortah in pripravi kakovostnega sadnega vina pa imajo tamkajšnja sadjarska društva.

Ljudje in zemlja Seneno mleko

27. 12. 2020

Seneno mleko priredijo krave, ki ne jedo silaže, njihovo osnovno krmo pa predstavljajo seno, sveža trava ali paša. Na območju EU je prirejeno pod enakimi pogoji in omejitvami. Uspešne rejce senenega mleka imamo tudi v Sloveniji.

Ljudje in zemlja Rokodelska znanja slovenskega podeželja

27. 12. 2020

Anton Žumer je eden zadnjih pletarjev na Dravskem polju. V Slovenski Bistrici izdeluje tradicionalne lončene posode iz babičine kuhinje in dedkove kleti.

Na vrtu Na vrtu

26. 12. 2020

Praznična oddaja Na vrtu je sadna. 1. O NAVADNEM VOLČJEM JABOLKU Pri Žarku Matucu v Goriških Brdih smo na vrtu nabrali še zadnja volčja jabolka. Zamrznjene in sveže plodove je skuhal v marmelado. 2. SUŠENJE SADJA V kraju Reštanj v pogorju Bohorja smo pri Zakškovih sušili jabolka. Zanje je Franc najprej v krušno peč naložil drva, nato s kurjenjem prenehal, da se je peč počasi ohlajala. Takrat vanjo položi sadne krhlje. 3. SADNI KRUH Irena Cigula iz Dornave je iz posušenega sadja spekla odličen kruh. Z majhnimi pozornostmi, narejenimi doma, se v oddaji obdarujejo tudi avtorji oddaje. Poglejte, kaj so pripravili za darilca.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

20. 12. 2020

V zadnji letošnji oddaji Ljudje in zemlja, ki jo pripravljamo v koprskem uredništvu bomo govorili o istrskem boškarinu. Slovenija in Hrvaška bosta prav kmalu zaščitili meso boškarina na evropski ravni, kar naj bi predvsem v Sloveniji spodbudilo večjo rejo teh živali. Pokazali vam bomo domač recept za kruh, ki se ga je ob božiču. Med prazniki pa ne gre niti brez penin, zato se bomo odpravili v svet mehurčkov. V drugem delu oddaje smo vam pripravili mozaik najbolj zanimivih odlomkov iz naših letošnjih reportaž. No, brez posnetkov, ki praviloma ne vidijo objav, pa tudi ta konec leta ne bo šlo.

Stran 1 od 40
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov