Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kmetijstvo in vrtnarstvo - Arhiv

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

4. 4. 2021

Odpravili smo se na pobočje ob vasi Beka nad dolino Glinščice, kjer Pečarjevi iz Prešnice sadijo nov nasad jablan in kutin. Na nekaterih območjih po celotni Prirmorski je marčevska pozeba pobrala ves pridelek marelic, pa tudi breskev, kakija, aktinidije. V treh vinskih zgodbah bomo spoznali nizozemskega avtorja zanimive monografije, izvedeli, kako uspešni so v Vinakopru na azijskih trgih in kako se na novo sezono pripravljajo zamejski vinogradniki. Obiskali smo skupino rokodelk, ki obujajo stara znanja in uporabljajo ovčjo volno pri tkanju, pletenju in filcanju. Za konec pa si bomo - dnevu primerno - privoščili potico v kozarcu.

Ljudje in zemlja Potica v kozarcu

4. 4. 2021

Del velikonočne mize je tudi potica. Tokrat vam predstavljamo potico v kozarcu, ki jo je pripravila najboljša slaščičarka za leto 2020, Ksenija Krajšek Mahorčič iz Rodika.

Ljudje in zemlja V Prešnici delajo cider

4. 4. 2021

Sadjarska družin Pečar ima mladega prevzemnika, ki skupaj s sestro uresničuje nove projekte. Med temi je pridelava jabolčnega vina, ciderja in največji nasad kutin na Primorskem.

Ljudje in zemlja Koristna uporaba ovčje volne

4. 4. 2021

Bili smo pri skupini rokodelk, ki obujajo stara znanja in uporabljajo ovčjo volno pri tkanju, pletenju in filcanju.

Na vrtu Na vrtu

3. 4. 2021

POREŽEMO TUDI LESKE Večino sadnega drevja smo že porezali, zdaj so številne krošnje že oblečene v cvetove. Rez opravimo tudi pri leski, za dobro letino lešnikov morajo biti veje dobro osvetljene, krošnja pa zračna. POSADIMO ZEMELJSKI MANDELJ V visoko gredo v rastlinjaku Botaničnega vrta v Pivoli so v teh dneh posadili sadike zemeljskega mandlja. Užitni ostrici tako rečemo, ker so njeni gomoljčki po okusu zelo podobni neolupljenim mandljem. Pri gojenju je treba zemeljski mandelj redno zalivati, še prej ga posaditi v presejano prst. VELIKONOČNA DEKORACIJA Čeprav Sabina Šegula in Peter Ribič zaradi ukrepov niti letos ne bosta "v živo" krasila bazilike sv. Petra v Vatikanu, sta predstavila, kakšno velikonočno dekoracijo sta si tokrat zamislila. Naredila sta jo iz vejic kleka, lovorikovca, orhidej in tulipanov. Ne spreglejte pa niti nasveta za vermikompostni čaj, ki ga je pri Martinu Veselku nateklo za nekaj plastenk. Kako ga uporabiti, izveste v tokratni oddaji.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

28. 3. 2021

Prašičerejci opozarjajo, da so razmere zaradi epidemije in s tem povezana nihanja odkupnih cen ter zastoji pri odkupu živali, velikokrat le izgovor zaslužkarjev v mesno-predelovalni industriji. V projektu evropskega inovativnega partnerstva visoko storilna trajnostna pridelava jabolk sodelujejo tudi sadjarji v Posavju. V trikotniku sadjar, kmetijski svetovalec in raziskovalec skupaj uspešno proučujejo novosti v načinu pridelave. Obstaja veliko različnih pohodnih poti, ki so namenjene obiskovalcem. Kmetijsko učno pot pa najbrž imajo le v občini Benedikt v Slovenskih goricah. Kmetijska učna pot je del širšega projekta, ki so ga v Benediktu poimenovali Eko muzej na prostem.

Na vrtu Na vrtu

27. 3. 2021

PRIDOBIVANJE DREVESNEGA SOKA Ob prehodu zime v pomlad sta Martina Plohl Krevh in Martin Krevh iz oreha in breze pridobila še zadnje kapljice soka. Pridobivanje drevesnega soka je tudi pri nas tradicija, o tem je v svojem znanem delu pisal že Valvasor. Martina je sok počasi prekuhavala, da je ostala karamelna tekočina. S KLUBOM GAIA O SAJENJU SADNEGA DREVJA IN AMERIŠKE BOROVNICE V goste smo povabili Davorina Gamserja, strokovnega sodelavca kluba Gaia. Posadil je sadike jablane, breskve in ameriške borovnice. Vse mladike je po sajenju porezal. Zakaj je to dobro storiti, izvemo v rubriki Z Gaio na obisku. TELOHI NADE PINTARIČ Verjetno se vsak ljubitelj razveseli cvetov okrasnih rastlin, ki jih goji na svojem vrtu. V osrčju Prlekije smo obiskali Nado Pintarič. Na njenem vrtu še cvetijo telohi. Koliko jih ima, je nemogoče prešteti, številni so še namreč skrižali, zacveteli so tudi novi sejančki.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja, izobraževalno–svetovalna oddaja

21. 3. 2021

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme. Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

Na vrtu Na vrtu, izobraževalno–svetovalna oddaja

20. 3. 2021

NAKALJEVANJE KROMPIRJA Izvorno južnoameriški razhudnik ne mara hladnih tal, na vrt ga sadimo šele, ko se prst ogreje na vsaj 8 stopinj Celzija. Gomolje lahko prej nakalimo in tako pospešimo rast. ZDRAVLJENJE ČESNA Pri nas je večina sort krompirja in česna okužena z virusi. Ti povzročijo, da katera sorta tudi izgine z vrtov. Kako zdraviti česen, smo preverili na Kmetijskem inštitutu Slovenije. POSIP BOKASHI Martin Veselko pripravlja domači bokashi posip. Vanj zameša otrobe, melaso in gozdno zemljo. Sestavine prelije z vodo. Posip potrosi po organskih odpadkih ali vrtu, z njim pospeši kompostiranje. NASAD ZA MATERINSKI DAN Sebastjan Lipar je na svojem vrtu našel še zadnje cvetoče primerke znanilcev pomladi. Šope je presadil v nasad za materinski dan.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

14. 3. 2021

Najprej se bomo malce pohvalili, zakaj ne. Istrski oljkar je eden najboljših na svetu, na severni polobli prav gotovo. Izvedeli bomo nekaj o rezi oljk in kakijev in se pogovorili z dolgoletno kmetijsko svetovalko, ki je odšla v pokoj. Obiskali smo ekološkega vinogradnika iz Šepulj in tam spoznali še zanimivega Korejca. Preiskusili smo se lahko v pletenju košev, stari obrti, ki morda ne bo izumrla. Čreda boškarinov v naši Istri se je povečala za plemenskega bika Bakina, o govedu bo govora tudi v zamejstvu, v posočju pa smo obiskali enega žal redkih proizvajalcev sira z zaščiteno označbo porekla.

Ljudje in zemlja Oljkar Vanja Dujc in rez kakija

14. 3. 2021

Oljkar Vanja Dujc je dobil prestižno nagrado za svoje oljčno olje. V Parizu so ga izbrali za najboljše na severni polobli. Prikazali pa bomo tudi rez oljke, kakija in drugih dreves.

Ljudje in zemlja Vinogradnik iz Šepulj in korejski navdušenec nad našimi vini

14. 3. 2021

Obiskali sno ekološkega vingoradnika iz Šepulj. Spoznali pa smo tudi Južnega Korejca, ki se je naselil na Kasu in tu prideluje Vino.

Ljudje in zemlja Stare obrti - pletenje košar

14. 3. 2021

Bili smo v vasi Brce pri Ilirski Bistrici, kjer košare še vedno plete 82-letni Jože Boštjančič. Svoje znanje pa z veseljem prenaša na mlade rodove.

Na vrtu Na vrtu

13. 3. 2021

1. KO ZACVETIJO MIMOZE Komaj burja odpihne zimo, nas s svojimi kot sonce rumenimi socvetji očarajo mimoze. Pravilno se imenujejo srebrne akacije, s katerimi imajo številne podobnosti. Kako zanje skrbeti, če jih sadite na vrt v obalnem pasu ali gojite kot posodovke, sprašujemo Daniela Bana. 2. Z DAVORJEM O VRTNIH OPRAVILIH V MARCU Davor sredi marca na prosto že seje bob, semena je prej čez noč namočil v žajbljev in kamilični čaj. Prestavlja tudi izbor sort krompirja, ki na njegovem vrtu dobro uspevajo ali so odličnega okusa. 3. NASVETI ZA REZANO CVETJE V teh dneh smo predvsem dekleta prejela v dar kakšno rezano cvetje. Kako ga pripravimo, da bo v vazi čim dlje lepo, svetuje Sebastjan Lipar. V Dnevniku lastnih izkušenj predstavljamo cvetove, ki so videti, kot bi bili obdani z voskom, v nagradnem vprašanju pa z Mišo Pušenjak govorimo o kolobarju.

Ljudje in zemlja Ljudje in zemlja

7. 3. 2021

Kmetje že dalj časa opozarjajo na nevzdržne razmere in na višanje cen surovin in energije za kmetijsko pridelavo. Oddajo zato začenjamo z zavezništvom, ki so ga sklenile kmetijske organizacije za boljšo povezanost med kmeti, predvsem pa za pravičnejšo razdelitev prihodka iz te gospodarske dejavnosti. V nadaljevanju predstavljamo razpis, namenjen mladim kmetom. Običajno mladi investirajo v tehnološko posodobitev ali nadgradnjo kmetijske dejavnosti. Oglasili smo se pri nezadovoljnih vaščanih Dražencev, zaselka na Ptujskem polju, ki niso zadovoljni z izidom komasacije. Le dan pred tradicionalnim praznikom žensk, pa smo opozorili na kmečke ženske in predstavili Bernardo Štrajhar, ki je življenje kljub težkim preizkušnjam ni zlomilo.

Ljudje in zemlja Zavezništvo za protest

7. 3. 2021

Razmere v slovenskem kmetijstvu se zaostrujejo. Kmetje opozarjajo na padanje odkupnih cen in na rast cen surovin, ki jih potrebujejo za kmetijsko pridelavo. predstavniki dvanajstih nevladnih organizacij s področja kmetijstva, ki že ves čas t.i. koronakrize budno spremljajo dogajanje na kmetijskem trgu je nedavno tudi formalno sklenilo zavezništvo. V njem se bodo povezani zavzemali za uresničevanje interesov kmetov.

Ljudje in zemlja Komasacija v Dražencih

7. 3. 2021

Z agromelioracijo in s komasacijo v občini Hajdina, ki sta bili izdatno podprti s sredstvi iz Evropskega kmetijskega sklada, je občina Hajdina pridobila več kilometrov novih javnih poti, samo v Dražencih je teh za tri kilometre. Število parcel pa se je prepolovilo. Medtem ko gredo dela h koncu, pa narašča nezadovoljstvo nekaterih kmetov, ki so prepričani, da so s komasacijo več izgubili kot pridobili, predvsem pa, da vsi postopki niso potekali po pravilih.

Ljudje in zemlja Razpisana nova nepovratna sredstva za prevzem kmetije

7. 3. 2021

Sredi meseca je ministrstvo za kmetijstvo objavilo okvirni terminski načrt objave javnih razpisov za pridobitev nepovratnih sredstev za naložbe v kmetijska gospodarstva, trženje, pa tudi nekmetijske dejavnosti. Letos se obeta 28 javnih razpisov. Trenutno pa je že mogoče vložiti zahtevek na javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete.

Ljudje in zemlja Življenjska zgodba Bernarde Štrajhar

7. 3. 2021

V Tuhinjski dolini smo obiskali Bernardo Štrajhar, predsednico Društva tamkajšnjih podeželskih žena. Gospa Štrajhar je z nami delila svojo življenjsko zgodbo.

Na vrtu Na vrtu

6. 3. 2021

1. SPREHOD PO BOTANIČNEM VRTU SEŽANA V Botaničnem vrtu Sežana so že opravili zimsko rez vrtnic. Te se pnejo po zidovih in pergoli ali samostojno rastejo ob poteh, ki vodijo do steklenjaka. Vrt je bil nekoč del poletne rezidence grške rodbine Scaramanga, danes pa je prostor za odmik od mestnega vrveža. 2. REZ AKTINIDIJE Aktinidija je plezava rastlina, ki se, če je ne krotimo z rezjo, bujno razraste. Kako jo primerno vzgajati, svetuje Roman Mavec iz Kmetijskega inštituta. Namig, če naredimo kaj narobe, aktinidija sama popravi našo napako, le kakšno leto bomo brez želenega pridelka. Tistim, ki v kleti še hranite kivije, ponujamo recept za pito. 3. CIMBIDIJI OB DNEVU ŽENA Katera se ob dnevu žena ne bi razveselila cveta orhideje cimbidij? Kot vsako leto, so ti zacveteli pri Ireni Cigula v Dornavi. Zaupala nam je, kako skrbi zanje, da jo nagradijo z bogatim cvetenjem.

Stran 1 od 43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov