"Nimamo druge izbire kot popraviti, kar smo ustvarili," pravijo mladi, ki so se naselili na otoku Pacifika. Foto: Youtube/Eva Verbeeck, Spencer MacDonald
Pacifiške države
Pacifiški otoki se razprostirajo med Antarktiko, Azijo, Severno Ameriko, Oceanijo in Južno Ameriko. Foto: Wikipedia

National Geographic je objavil kratek film fotografinje Eve Verbeeck in režiserja Spencerja MacDonalda, ki sta tri tedne dokumentirala življenje mladih kmetov, ki so se naselili na otoku v severozahodnem Tihem oceanu. V kratkem, a slikovitem dokumentarnem filmu mladi kmetje pripovedujejo, zakaj so se odločili za težko, a pogosto nagrajevano delo v pridelovanju hrane.

Mednarodni sklad za razvoj kmetijstva (IFAD), ki je specializirana agencija Združenih narodov, poroča o naraščajočem organskem gibanju mladih kmetov na pacifiških otokih. Tam naj bi že stoletja uporabljali metode ekološkega kmetovanja brez uporabe kemičnih gnojil, pesticidov in herbicidov. Vendar so stroge mednarodne zahteve za ekološke proizvode tradicionalnim proizvajalcem preprečile izvažati svoje blago in izkoristiti donosne čezmorske trge.

Da bi kmetom omogočili dostop do teh trgov, je IFAD zagotovil finančno podporo pacifiški skupnosti za financiranje organskega kmetovanja in etične trgovine (POETCom), že leta 2015 pa je dvanajst pacifiških držav na čelu z ZDA in Japonsko doseglo dogovor o čeztihomorskem partnerstvu (TPP). Poleg ZDA in Japonske v TTP sodelujejo še Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Mehika, Peru, Čile, Vietnam, Singapur, Brunej in Malezija.

S sporazumom, o katerem so se države dogovarjale šest let, so po napornih pogajanjih o varovanju pravic ustvarjalcev bioloških zdravil in odpiranju trgov za trgovino z mlečnimi proizvodi, dosegli dogovor, s katerim so postavili pravila za trgovanje in investicije v 21. stoletju in s tem stopili na prste Kitajski, ki ni del dvanajsterice, so poročali na Delu.