Avstrijski kancler se je zavzel za tesnejše sodelovanje z Nemčijo. Foto: BoBo
Avstrijski kancler se je zavzel za tesnejše sodelovanje z Nemčijo. Foto: BoBo

Če vseevropske rešitve za prebežniško krizo, za katero se sicer zavzema, ne bo, je treba imeti nadomestni načrt, je dejal kancler Faymann za avstrijski časopis Kronen Zeitung. S tem je mislil na okrepljeno sodelovanje z Nemčijo in skupno akcijo zavračanja ekonomskih migrantov, s čimer bi zmanjšali skupno število prebežnikov, ki pridejo v Avstrijo in Nemčijo.

Zaveda se, da azilnega postopka ni mogoče končati v nekaj urah, zato si Faymann od notranje ministrice Johanne Mikl Leitner želi izvedeti, kakšne so v okviru avstrijske zakonodaje o tujcih možnosti za ločitev ekonomskih migrantov od drugih prebežnikov, ki iz Slovenije pridejo na avstrijsko mejo. "Jasno je, da bomo v kratkem na naših mejah dejavnejši kot danes. Tudi Nemci bodo storili več," je sklenil Faymann.
.

V ponedeljek do 18. ure je v Slovenijo iz Hrvaške prispel vlak z 897 prebežniki.
.
Letos je v Slovenijo vstopilo že 26.230, zapustilo pa jo je 26.439 prebežnikov. Od 16. oktobra lani pa je v Slovenijo vstopilo skupaj 404.834 tujcev.

____________________________________________
Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.