V begunskem taborišču Nizip naj bi bilo po poročanju britanskega BBC-ja nameščenih okoli 5.000 beguncev, od tega okoli 1.900 otrok. Foto: EPA
V begunskem taborišču Nizip naj bi bilo po poročanju britanskega BBC-ja nameščenih okoli 5.000 beguncev, od tega okoli 1.900 otrok. Foto: EPA
false
Madžarski premier Viktor Orban je oster kritik migrantske politike odprtih vrat nemške kanclerke Angele Merkel. Foto: Reuters
Angela Merkel v Turčiji

Angelo Merkel sta spremljala še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Ob izredno strogih varnostnih ukrepih so obiskali begunsko taborišče Nizip, kjer so se srečali z begunskimi otroki in preverili, kakšne so bivanjske razmere v tem centru, kjer v zabojnikih trenutno biva 5.000 ljudi, od tega 1.900 otrok. Nizip leži okoli 40 kilometrov vzhodno od Gaziantepa v bližini meje s Sirijo.

Humanitarne skupine so obisk označile za "sanitarno neoporečen", saj da so visoki predstavniki obiskali begunski center, kjer so razmere urejene. Organizacija Human Rights Watch jih je zato pozvala, naj si raje ogledajo razmere v begunskih centrih ob turški meji v Siriji, kjer beguncem blokirajo vstop v Turčijo.

Humanitarne organizacije so prav tako znova izrazile dvom o marca sprejetem dogovoru med EU-jem in Ankaro za zajezitev prihoda večjega števila prebežnikov v Evropo. Po tem dogovoru v Turčijo vrnejo vse prebežnike, ki so prispeli na grške otoke po 20. marcu in niso zaprosili za azil ali je bila njihova prošnja zavrnjena. Za vsakega vrnjenega prebežnika pa države EU-ja sprejmejo sirskega begunca, ki je vložil prošnjo za mednarodno zaščito.

Organizacije vztrajajo, da Turčija ni varen kraj za prebežnike in da begunce na silo vrača nazaj v Sirijo, kjer že peto leto divja vojna brez skorajšnjega konca.

Več prihodov na grške otoke
Od začetka izvajanja tega ukrepa so pristojne oblasti zaznale kar 80 odstotkov manj nezakonitih prihodov v Grčijo; če so še februarja zaznali 56.000 prebežnikov, so jih v zadnjih 30 dneh zaznali nekaj več kot 7.800.
Kljub temu pa Mednarodna organizacija za migracije opozarja, da se je v zadnjih dneh število nezakonitih prihodov v Grčijo nekoliko povišalo, poroča BBC, saj so prejšnji teden zaznali po 150 novih prihodov prebežnikov na dan.

Vedno večja težava pa je tudi ta, da države članice EU-ja zavračajo sprejem sirskih beguncev - do zdaj so iz Turčije v EU prepeljali 103 begunce.

EU je Turčiji obljubil 6,8 milijarde evrov denarne pomoči za ustrezno oskrbo beguncev v naslednjih štirih letih. Turčija pa pričakuje še več, pritiski Ankare za liberalizacijo vizumskega režima so vse večji, saj njihovo uresničitev pričakuje še pred poletjem. Prav tako pa zahteva, da napredujejo pristopna pogajanja Turčije k EU-ju - do 4. maja morajo izpolniti 72 pogojev.

Orban: EU se je prodal Turčiji
Madžarski premier Viktor Orban, ki je na južni meji države postavil ograjo iz bodeče žice, da bi zajezil prihod nezakonitih prebežnikov, je dejal, da se je Evropska unija prodala Turčiji, glede reševanja vprašanja t. i. begunske krize.

"Varnost Evropske unije ne more biti v rokah sile zunaj EU-ja," je dejal za nemški Wirtschaftswoche. "Strategijo s Turčijo sem podprl zgolj pod pogojem, da bi imeli tudi sistem varovanja naših lastnih meja," meni Orban, ki je dodal, da se Bruselj bolj posveča premeščanju beguncev, kar da je "napaka".

Obama pozdravil pogumno vodenje Merklove
Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil "pogumno vodenje" nemške kanclerke Angele Merkel v begunski in migrantski krizi ter odpiranje vrat prebežnikom, ki bežijo pred sirskim konfliktom. Kot je povedal v pogovoru za nemški dnevnik Bild, je Merklova pokazala resnično politično in moralno vodenje.

Angela Merkel v Turčiji