Begunska kriza

Poudarki

  • Osnutek zakona o tujcih še vedno "v igri"
  • Kapacitete Slovenije za sprejem zelo omejene
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 39 glasov Ocenite to novico!
Vesna Györkös Žnidar
Osnutek zakona o tujcih, ki ga je vlada umaknila iz obravnave, notranje ministrstvo še naprej podpira. Foto: Reuters
       Slovenija bi lahko izkusila scenarije, kot so jih doživeli v Avstriji, Nemčiji in na Madžarskem, ko ljudje pravzaprav niso imeli kam ter so se potikali po postajah, parkih. Tega si ne želimo.       
 Vesna Györkös Žnidar, ministrica za notranje zadeve

Dodaj v

"Množično povečanje migracij bi ogrozilo določene osnovne funkcije države"

Možnost novega prebežniškega vala
12. december 2016 ob 16:44
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Položaj v zvezi z nezakonitimi prehodi meje je še vedno izjemno zahteven, je ocenila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Severne države so namreč vzpostavile nadzor na notranjih mejah.

Istočasno je položaj v južnih državah nepredvidljiv. Ravno razmere v Srbiji so za Slovenijo najbolj aktualne, je povedala ministrica v odgovoru na poslansko vprašanje na redni seji DZ-ja. Tam je namreč okoli 10.000 prebežnikov, ki azila v zahodni Evropi najbrž ne bodo dobili. "Seveda pa je skrb vzbujajoče tudi to, da Grčija načrtuje prevoz migrantov z otokov na celino, kar lahko pomeni, da bo še večji porast ilegalnih migracij," je dejala, odgovarjajoč na vprašanje Vinka Gorenaka (SDS).

Osnutek zakona o tujcih še vedno "v igri"
V zvezi s predlogom zakona o tujcih, ki ga je vlada umaknila z dnevnega reda, se stališče ministrstva ni spremenilo. "Rešitve niso v nasprotju ne z ustavo ne z mednarodnimi akti, ker če bi kdorkoli na ministrstvu menil, da krši te zelo pomembne akte, potem tega tudi ne bi predlagali."

Organiziranega prevoza ne bo
"Popolnoma jasno je, da tranzita ne bo. Na podlagi tega je mogoče sklepati, da bo prišlo do množičnega zaprosila za mednarodno zaščito v Sloveniji. Dolžnost države pa je, da sprejme vse ukrepe za zagotovitev varnosti in stabilnosti tudi v primeru množičnih migracij," je dejala. Spomnila je, da so zmogljivosti Slovenije za sprejem migrantov "zelo omejene".

"V primeru množičnega povečanja migracijskega toka lahko pride tudi do ogrožanja delovanja določenih osnovnih funkcij države, zlasti na področju azila," je opozorila. Po njenih besedah bi lahko tak položaj pripeljal tudi do zloma azilnega sistema ter celo ogrozil oskrbo, zdravstvo, izobraževanje, integracijo in tudi varnost.

"Slovenija bi lahko izkusila scenarije, kot so jih doživeli v Avstriji, Nemčiji in na Madžarskem, ko ljudje pravzaprav niso imeli kam ter so se potikali po postajah, parkih. Tega si ne želimo," je sklenila notranja ministrica Györkös Žnidarjeva.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Serpente
# 12.12.2016 ob 17:19
Spostovana ministrica: Vse to smo povedali komntatorji leto in pol nazaj, pa so nas brisali in deklarirali za fobe vseh vrst!!
pašeresje
# 12.12.2016 ob 17:11
"Masovno povečanje migracij bi ogrozilo določene osnovne funkcije države"

Se strinjam

In da naša država ne bi nosila celotno breme, zakaj ne pritisnejo na EU: Junckerja in Merklovo, da se to ustavi že na mejah EU, kot to nalagajo zakoni?

Ne pa da Juncker in Merklova izvajata mimo zakonov in volje državljanov EU neko Soros-Kalerghijevo agendo masovnega ilegalnega uvažanja neevropejcev?
severnik
# 12.12.2016 ob 17:13
"Množično povečanje migracij bi zlomilo določene osnovne funkcije države"

So pa dolgo potrebovali za to ugotovitev :))

Najbrž so bili le politično korektni.
bubo bubo
# 12.12.2016 ob 16:57
če jih pride 10 000, pa nebi prej mi zaprli mej??? kašen azil....
Mimobeznik
# 12.12.2016 ob 17:32
Ne vem v čem je fora, da tisti, ki ilegalno prestopajo mejo sploh dobijo možnost izreči čudežno besedo azil.
robnin9
# 12.12.2016 ob 17:25
A spet se mora vsaka država EU ukvarjati z zaščito svojih meja? Očitno funkcionarje v Bruslju zanimajo le njihove plače, voditelje pa le lastni prag. In očitno je obstoj EU le zaradi nekaterih osebnih koristi, za koristi celotne EU pa jim je malo mar, ali pa so totalno nesposobni.
vnk
# 12.12.2016 ob 17:35
Na podlagi tega je mogoče sklepati, da bo prišlo do množičnega zaprosila za mednarodno zaščito v Sloveniji.

To je pač kozlarija, že zdavnaj bi morali enostano prenehati sprejemati prošnje za azil, če je bil vstop v državo ilegalen. Azil je za izjeme, recimo nekdo študira v Sloveniji ali pa dela pri nas, je pri nas na dopustu, pa med tem časom njegova domovina pade v državljansko vojno, in ko mu poteče dovoljenje za bivanje, se mu pač da azil. Sedaj se pa azil izrablja namesto rednih migracijskih postopkov, ker vedo, da niso kvalificirani.

Azilni sistem kot je trenutno, je pač sfaljen. Koliko Bosancev se je vrnilo domov po vojni? Asimilacija? Gradijo džamijo. Potem pa začudenje, zakaj morda nismo navdušeni nad prihodom množic iz še bolj oddaljenih dežel. In bolj ko beremo državno gradivo, več je govora o multikulturi in integraciji, ne pa asimilaciji. In na koncu dneva meni dol visi za mednarodne sporazume, če te vodijo pogubo. Če vidim, da avtobus pelje proti prepadu, bom šel dol, pa četudi sem plačal vozovnico.
presenečen
# 12.12.2016 ob 16:56
Mislim, da je razmišljanje pravo. Problem je večplasten. Nihče ni nestrpen do beguncev. Ljudje se le bojijo, da pride do situacije, ko naenktrat problem postane tak, da povzroči nepopravljivo škodo v družbenem ustroju, ko družba še lahko funkcionira na način da obstane ustava in zakonodaja, na kateri vse sloni. Bravo ga. ministrica za zavzetje modre drže. li smo se kot družba že vprašali, kaj smo naredili, da se ljudem pomaga v izvornih državah? Se je sploh na tem že kaj naredilo?
Tetameta
# 12.12.2016 ob 17:45
Drugače pa tudi mene to zanima..a če jih 10.000 na meji izreče mgično besedo azil, kaj bomo z njimi?? Jih sprejeli v državo in jim dali prosto gibanje in žepnino??
Tetameta
# 12.12.2016 ob 17:41
Na podlagi tega je mogoče sklepati, da bo prišlo do množičnega zaprosila za mednarodno zaščito v Sloveniji.
Zavrnete jim ga takoj na meji in jih pošljete nazaj v varno članico EU Hrvaško...če pa mir za t.i. prebežnike tam ni v redu, pa ni naš problem....
Makovec
# 12.12.2016 ob 17:34
"Množično povečanje migracij bi zlomilo določene osnovne funkcije države"

Točno! Mi smo že pred davnimi leti presegli s priseljevanjem tujcev po mednarodnih merilih še obvladljivo kvoto 5%, tako nam ni potrebno sprejeti nobenega več! Narodnjaki na ulice!
cairns
# 12.12.2016 ob 20:02
"Množično povečanje migracij bi ogrozilo določene osnovne funkcije države"

Zasuk v mišljenju.

Ko smo nasprotniki prihoda ilegalnih migrantov opozarjali na posledice pa so nam bile namenjene le žaljivke in brisanje komentarjev.
k500
# 12.12.2016 ob 18:44
"Množično povečanje migracij bi ogrozilo določene osnovne funkcije države"

dobro jutro ga. ministrica
karlo6
# 12.12.2016 ob 17:51
Izgleda da se bodo viški ilegalcev vračali nazaj proti nam. Če so notranje meje med članicami res pod kontrolo, bodo k nam vračali na tisoče ilegalcev ki se trenutno prosto gibljejo in so do sedaj brez ovir na črno prehajali EU meje.
cairns
# 12.12.2016 ob 20:06
Po njenih besedah bi lahko tak položaj pripeljal tudi do zloma azilnega sistema ter celo ogrozil oskrbo, zdravstvo, izobraževanje, integracijo in tudi varnost.

To ni ravno točno. Ilegalce se lahko sproti vrača državi iz katere so prišli. Samo odločiti se je potrebno. Vlada pa lahko popolnoma upravičeno zagovarja stališče da dela v korist Slovenije in Slovencev.

Tako kot se je Orban. In brez škode preživel vse napade, kritike, grožnje in zmerljivke.
heron
# 12.12.2016 ob 18:31
Mislim, da je razmišljanje pravo. Problem je večplasten. Nihče ni nestrpen do beguncev.

to niso begunci,to so ilegalni prebežniki in takšnim nismo dolžni pomagati,zato ZAPRITE MEJE,da zaradi tega ne bomo Slovenci še večji reveži
Janezski
# 12.12.2016 ob 17:46
Kaj vam ni jasno, tale Vesna bi morala ukreopati kot se zagre v dobrobit Slovencem že leto ali več nazaj, meni nič ne pomeni, če se zdaj gre leporečenje in pihanje na dušo.
vnk
# 12.12.2016 ob 19:44
to niso begunci,to so ilegalni prebežniki in takšnim nismo dolžni pomagati,zato ZAPRITE MEJE,da zaradi tega ne bomo Slovenci še večji reveži

Beguncem se naj pomaga v taboriščih postavljenih v bližini njihovih držav.
heron
# 12.12.2016 ob 19:51
bom odgovoril Kovačevi Kobili
Hočete reči, da obstajajo tudi prebežniki, ki jim želite odpreti vrata in pomagati? Ni treba odgovorit, vprašanje je retorično.
da,pomagati je treba resničnim prebežnikom in resničnim beguncem. Vprašanje je pa način. Sam sem zagovornik tega,da gre begunec pač v prvo varno državo,tam spoštuje vse zakone ki tam veljajo in se kasneje vrne v svojo državo. Sam bi ljudem pomagal v obliki hrane,oblačil,medicinske oskrbe,šole. To bi funkcionirali če bi bil svet normalen,ker pa ni več je to težko izvedljivo
Poleg tega vas skrbi, da ne bi postali še večji reveži. Zakaj pa smo postali reveži? Zaradi migrantov? Ni treba odgovorit, tudi to vprašanje je retorično.
tudi na to ti bom odgovoril,da ni večje sramote da država kot je Slovenija porabi 123 mio za ilegalce,medtem,ko pa nima država denarja za lasten narod.So Slovenci,ki so garali velo življenje,dali svoj delež k ustvaritvi države in tudi omogočili nekaterim uspeh,pa nimajo dostojne pokojnine,ki bi omogočala dostojno življenje. Zame je to mesečna vrednost cca 800 eur .Država je ukinila razred državnih štipendij,država ima gospodarstvo v slabem stanju in ima zelo majhen delež namenjen štipendiranju,ljudje delajo za sramotne plače,.....,za ilegalce se najde vse od denarja,do strehe na glavo,do zdravstva,......,brezposlenost,...
In kobilice niso 25 let v državi, kobilice so cca 80 let prisotne in požar se iz leta v leto širi in z tem tudi pogorišče in ne hodijo v cerkev ,pač pa imajo svoje zbriališče
Koliko Slovencev je bilo pravih beguncev? Ogromno in kaj se je zgodilo z njimi? So razgrajali,uničevali,posiljevali,kradli
? Niso. Koliko Slovencev je bilo migrantov? Dosti. In kako so odšli v drugo državo? Na kak način in kaj so do počeli tam.
Kaj bo z menoj ali s teboj če greva na vlak in uničiva pol vagona ,razbijeva šipe,veliko in malo potrebo opraviva,kjer se nama zljubi? Nama bodo dovolili v Avstriji prosto sprehajanje in brez papirjev,kjer se nama bo zljubilo?
Pameti in razuma jim daj o Bog.:)
mali_piscek
# 12.12.2016 ob 19:52
Že lani poleti smo vam govorili, da postavite ograjo.
Lovec
# 12.12.2016 ob 18:46
Bistroumno!

Pred enim letom je bilo pa politično korektno.

Zakaj so ovce, zato, da se jih striže.
vnk
# 12.12.2016 ob 19:41
Počasi bo treba dojeti, da so kobilice že v državi. Tu so že lep čas. Tukaj so rojene, fino so oblečene, govorijo slovensko, hodijo v cerkev ... in za sabo že 25 let puščajo pogorišče.

Verjetno marsikatera kobilica ne hodi v cerkev (pa to rečem kot ateist in kritikc RKC). Sicer pa ne vem kaj ma to veze z migranti? Trenutno nismo v situaciji, da bi jim lahko kaj dosti pomagali, ker še sebi nismo kos. Ampak OK, važno da pol nekak spelješ temo nekam drugam.
slovenecnb1
# 12.12.2016 ob 21:36
množični prevoz bo in to prevoz nazaj tam od kjer so prišli in to takoj ko s ebo to zgodilo se bo vse ustavilo ker te migracije so en navaden šverc ljudi..
oleander
# 12.12.2016 ob 21:17
severnik je zapisal:

So pa dolgo potrebovali za to ugotovitev :))
Najbrž so bili le politično korektni.


K temu ni kaj dodati, razen zaključka komentatorja k500: Dobro jutro, gospa ministrica.
Dr. Antimafija
# 12.12.2016 ob 23:15
Kot ste ze mnogi omenili, nas je vecina to aktualno mnenje ministrice imela ze leto poprej.

Jaz bi rad tukaj izpostavil le kako beden, neumen, licemerski in v nebo vpijoce hinavski osebek je slovenski novinar, da ne omenjam njegovega gospodarja levega politikanta... zavrtite si posnetke "porocanja" iz 2015, ko se je kriza zacela stopnjevati. Vecina je izkrivljenih z nekim ultralevicarskim mnenjem. Kaksne totalne bedarije so ti osebki nakladal o Madzarski in Orbanu, pa o Zahodu, ces zakaj ne sprejme kar vseh "beguncev", ki so prisli na vrata Evrope.

Preberite si vzvisene, arogantne in pateticne, iracionalne in blodnjave izjave slovenskih levih politikov, od lokalnih ekstremistov ZL do evroposlancev tipa Fajon. Imejte pred sabo, da so tako govorili se v casu, ko je Slovenija sprejela tisockrat manj teh beguncev kot Madzarska, Nemcija, Svedska itd. Kaksna neverjetna hinavscina! Kako skrajno zabito sprenevedanje! A res nobenemu teh veleumov ni jasno, da se bodo "drugi" enkrat nasicili tovrstnih "beguncev" in bodo potem na vrsti manj znane drzave kot je Slovenija, ki pa je se vedno neskoncno boljse okolje od nekega Pakistana ali Somalije?

Koliko "beguncev" se lahko pojavi v Evropi in s tem - logicno - tudi v Sloveniji, se ti jokerji vecinoma po tihem sprasujejo danes (hvala ministrici za bob)? Odhovor je vezan na protivprasanje politikom kdaj boste zaceli na mejah streljat po ljudeh ali pa drugim - hinavsko - placali za uporabo sile, kar ze gledamo v Turciji in Libiiji. Povprecna rodnost v drzavah izvora marsikje krepko presega 4 otroke na mater, njihova populacija bo se vedno rasla tudi ce 'izvozijo' pol generacije. Je to nasim levim politikom in levim medijem danes jasno? A jim je res jasno kaj to pomeni?!? So spoznali razliko v cem se razlikujejo begunci, oportunisti in osvajalci? Znajo to locit uradniki in policisti na mejah? Sila preprosto je. Ni vojne v nasi okoliscini, ni begunca med ljudmi ki brez dokumentov preckajo mejo... so samo legalni in ilegalni migranti.
Grešnica
# 13.12.2016 ob 14:27
Miro, sprejmite že končno strožji azilni zakon in nehajte nakladati. Ministrica ima prav.
Vsako zavlačevanje je enako narodni izdaji!
JANEZ BLOND
# 12.12.2016 ob 20:20
Ministrica hoče delati dobro ampak ji to onemogočata Brglez in Klemečič.
vnk
# 12.12.2016 ob 23:55
Število revežev v državi že 25 let vztrajno narašča, tudi med zaposlenimi. Imamo korupcijo, plačilno nedisciplino, eksplozijo prekarstva, negativno selekcijo, beg možganov, nedelujoče sodstvo, bančno mafijo, škripajoče šolstvo, razpadajoče zdravstvo, sesut pokojninski sistem, praktično uničeno socialno državo in sistemske težave na praktično vseh nivojih. To so vse 'dosežki' domačinov, ne migrantov. In ta trend se bo, če se ne bomo spametovali, veselo nadaljeval - zaprta meja gor ali dol.

Res je, imamo probleme, eden izmed teh problemov so migranti. Torej, migranti ne povzročajo vseh problemov, ki jih imamo, vsekakor pa lahko povzročajo še dodatne. In ob vseh problemih, ki si jih naštel, res misliš, da si moramo nakopati še dodatne probleme, preden rešimo trenutne?
samogledam
# 13.12.2016 ob 16:30
Ministrico je treba podpret, ker jo Slovenija potrebuje za ohranitev miru ! V Nemčiji je mir in svoboda gibanja passe.Ko zaide sonce gremo vsi domov, spustimo rolete vklopijo video nadzor in zjutraj pospravimo nesnago na ulici.
anny22
# 12.12.2016 ob 23:30
Lani ste pa drugače govorili, razen če je moj spomin luknjičast kot ementalec...
Kaj se je spremenilo? Je prišla iz Bruslja in Berlina direktiva, da je treba priškrniti vrata?
oziris.va
# 12.12.2016 ob 17:46
bubo bubo
# 12.12.2016 ob 16:57

če jih pride 10 000, pa nebi prej mi zaprli mej??? kašen azil....


Smešno.

Se spomnim, ko je oče pripovedoval o madžarskih beguncih v 50-ih letih prejšnjega tisočletja in kakšna panika je bila (Jugoslovani/Slovenci so masovno kupovali v trgovinah ipd., ker so pričakovali katastrofo).

Pa jih je v slabem letu (!) v Slovenijo/Jugoslavijo prišlo cca. 20 tisoč od katere jih je večina šla naprej proti Zahodu oz. drugam, nekateri pa so bili vrnjeni na Madžarsko.

Nekaj zanimivih slik na to temo:
http://www.unhcr-centraleurope.org/si/photos/madzarski-begunci-leta-1956.html

Zdaj pa se pogovarjamo v več tisočglavi množici, ki ti pride v enem dnevu.
sirus
# 12.12.2016 ob 17:02
Masovno povečanje nezakonitih migracij, ker poletne sezone dobro sfolgamo..
furs
# 13.12.2016 ob 19:03
"Množično povečanje migracij bi ogrozilo določene osnovne funkcije države"

Tako je, inkasantov v modrem bo vsekakor primanjkovalo.
cerebro
# 13.12.2016 ob 05:48
Vse je samo še en dokaz več, da za nemoteno izvajanje kriminalne dejavnosti potrebuješ dovolj vplivne veze. In ta šverc ljudi je točno to.
LjudjeSoOvce
# 12.12.2016 ob 22:45
No...povejte mi kaj je bolj "humano"?

Da bi pred dvema letoma (ali več), ko se je migrantski naval začel, razstrelili 2 ali 3 čolne in s tem dali jasni signal, da nima smisla sploh podajati se na pot....ali...

...vsako leto "reševanje" tisočev in tisočev iz morja...in tisoči in tisoči, ki se utopijo, ker so se podali na pot zaradi prepričanja o dobrodošlici?
pošiljatelj
# 13.12.2016 ob 17:55
Niti slučajno ne misliti da Cerar in Gjerkeševa delata v korist Slovenije, ali, bognedaj, celo v korist slovenskega naroda. Ta dva samo reagirata oziroma, kot ponavadi, capljata 10 korakov za ukrepi "severne države", katere ime se ne sme izgovoriti, reče pa se ji Avstrija, ki je točno določila koliko migrantov bo sprejela in svojo odločitev podkrepila z namestitvijo policije in vojske na meji s Slovenijo in Italijo.
samogledam
# 13.12.2016 ob 16:12
Kako je Slovenija pripravljena preprečit obrezovanje deklic ? Bo to reševala ulica?
steffslo
# 13.12.2016 ob 07:52
In kje je problem? Imamo stebre nacionalne varnosti, s katerimi bomo zavarovali suverenost in ozemljsko celovitost naše države...

...aha...imamo morda kakšen problem???

...a da so ti stebri prešibki, ker smo varčevali tam kjer ni treba...smo pridno kimali NATU in Bruslju...ahh, glej ga zlomka...
no72
# 12.12.2016 ob 21:52
Sem pa po svoje zadovoljen, da je vendarle enkrat vidni predstavnik SLO-vladnega establišmenta, mislim da prvič, kot je to navedeno v naslovu tega članka, ugotovil čisto logične in realne posledice, ki grozijo državi ob nenadzorovanem prihodu ekonomskih migrantov.

Je pa jasno eno: Slovenija si bo pri tem morala pomagati sama. Čakati na EU je sizifovo opravilo, ker Junckerjeva EU-administracija dela očitno načrtno v škodo Evrope. O nagibih za tako početje pa lahko večinoma zgolj ugibamo....
no72
# 12.12.2016 ob 21:36
KovacevaKobila@

No, ja, o "kobilicah, ki hodijo v cerkev" in o "številu revežev v državi, ki že 25 let vztrajno narašča"...??
Kje si bil ti pred 25 leti in predvsem me zanimajo tvoji kriteriji, na podlagi katerih trdiš, da revščina v državi že 25 let vztrajno narašča? Res bi jih rad videl, kriterije namreč.

Pa ni treba odgovarjat, moje vprašanje je zgolj retorično...
Frankie2010
# 12.12.2016 ob 23:16
Mislim, da bi ministric lahko predlagala, da je tudi 3.1.2017 dela prost dan, ker 1.1. pade na nedeljo. To je domet te politike.
MAN0
# 12.12.2016 ob 22:36
oziris.va
# 12.12.2016 ob 17:46
Seveda jih je prišlo SAMO 20tisoč.
Pa je tebi znano kako je izgledala Madžarska meja.
vnk
# 12.12.2016 ob 17:40
A spet se mora vsaka država EU ukvarjati z zaščito svojih meja? Očitno funkcionarje v Bruslju zanimajo le njihove plače, voditelje pa le lastni prag. In očitno je obstoj EU le zaradi nekaterih osebnih koristi, za koristi celotne EU pa jim je malo mar, ali pa so totalno nesposobni.

Zato, ker pri takšnih številkah ne moreš se iti človekih pravic, je neizvedljivo v realnosti, pa če se na glavo postaviš. Noben razen norcev na skrajno desni, pa se noče podpisati pod skrajnimi ukrepi, ki bi lahko kršile te pravice.
REsje
# 13.12.2016 ob 17:12
Ovbe, kaj bi mi storili brez Vesne Györkös Žnidar?
Lahko smo hvaležni za tako strokovnjakinjo.
KovacevaKobila
# 12.12.2016 ob 17:49
"Množično povečanje migracij bi zlomilo določene osnovne funkcije države ... Po njenih besedah bi lahko tak položaj pripeljal tudi do zloma azilnega sistema ter celo ogrozil oskrbo, zdravstvo, izobraževanje ...

Heh. Če smo iskreni, ima tudi vlada precej slab vpliv na 'osnovne funkcije države', zdravstvo, izobraževanje itn. ...
KovacevaKobila
# 12.12.2016 ob 20:26
Sicer pa ne vem kaj ma to veze z migranti? Trenutno nismo v situaciji, da bi jim lahko kaj dosti pomagali, ker še sebi nismo kos. Ampak OK, važno da pol nekak spelješ temo nekam drugam.

Osebno se mi zdi, da je 'speljevanje teme nekam drugam' ravno nenehno strašenje s 'poplavo migrantov' v državi, ki migrante niti najmanj ne zanima ... in ki ima pet prosilcev za azil.

Število revežev v državi že 25 let vztrajno narašča, tudi med zaposlenimi. Imamo korupcijo, plačilno nedisciplino, eksplozijo prekarstva, negativno selekcijo, beg možganov, nedelujoče sodstvo, bančno mafijo, škripajoče šolstvo, razpadajoče zdravstvo, sesut pokojninski sistem, praktično uničeno socialno državo in sistemske težave na praktično vseh nivojih. To so vse 'dosežki' domačinov, ne migrantov. In ta trend se bo, če se ne bomo spametovali, veselo nadaljeval - zaprta meja gor ali dol.
svabo
# 12.12.2016 ob 18:05
Državi, ki se je okovala z mejo so njeni ljubi sosedi v znak zahvale na mejo postavili policijo in vojsko. Evropa 2016. Igre bez granica :)
KovacevaKobila
# 12.12.2016 ob 19:10
to niso begunci,to so ilegalni prebežniki in takšnim nismo dolžni pomagati,zato ZAPRITE MEJE,da zaradi tega ne bomo Slovenci še večji reveži

Hočete reči, da obstajajo tudi prebežniki, ki jim želite odpreti vrata in pomagati? Ni treba odgovorit, vprašanje je retorično.

Poleg tega vas skrbi, da ne bi postali še večji reveži. Zakaj pa smo postali reveži? Zaradi migrantov? Ni treba odgovorit, tudi to vprašanje je retorično.

Počasi bo treba dojeti, da so kobilice že v državi. Tu so že lep čas. Tukaj so rojene, fino so oblečene, govorijo slovensko, hodijo v cerkev ... in za sabo že 25 let puščajo pogorišče.
Kazalo