Cilj nove nemške zakonodaje je predvsem pospešiti azilne postopke in s tem med drugim olajšati deportacijo t. i. ekonomskih migrantov. Foto: Reuters
Cilj nove nemške zakonodaje je predvsem pospešiti azilne postopke in s tem med drugim olajšati deportacijo t. i. ekonomskih migrantov. Foto: Reuters
Bratci in sestrice, ki so s starši zbežali iz Sirije, držijo v rokah svoje nove dokumente, s katerimi so jih v Nemčiji registrirali. Foto: Reuters
Registracija sirskih beguncev v nemškem registracijskem centru v Herfordu, kjer jim vzamejo prstne odtise. Foto: Reuters
Otroke pri registraciji tudi izmerijo. Foto: Reuters
Komisarka Violeta Bulc poziva k človečnosti
Ministri iščejo rešitve za zajezitev begunskega toka

Vseh 125 ljudi, ki jim je Nemčija zavrnila prošnjo za azil, naj bi se v Afganistan vrnilo prostovoljno. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je zatrdil, da bo Nemčija Afganistanu pomagala pri obnovi.

T. i. drugi azilni sveženj, ki ga je sprejel spodnji dom nemškega parlamenta v Berlinu, pospešuje obravnavo prošenj za azil in prinaša odlog združitve nekaterih prebežnikov s svojci. Paket bo v petek obravnaval zgornji dom nemškega parlamenta bundesrat, ki ga bo dokončno sprejel.

FRANCIJA: SODIŠČE ODOBRILO IZPRAZNITEV CENTRA V CALAISU
Francosko sodišče v Lillu je odobrilo zahtevo vlade, ki želi izprazniti del begunskega taborišča v pristaniškem mestu Calaisu, znanem kot "Jungle" ali "džungla". Oblasti želijo od 800 do 1.000 prebežnikov premestiti v trajnejše oblike namestitve. Veliko prebežnikov je namreč na območju več mesecev taborilo v pogojih, podobnih barakarskim naseljem oziroma slumom, ko so čakali na priložnost, da bi lahko prečkali predor pod Rokavskim prelivom in prišli do Velike Britanije.


Cilj nove zakonodaje je predvsem pospešiti azilne postopke in s tem med drugim olajšati deportacijo t. i. ekonomskih migrantov, katerih prošnje za azil Nemčija ne sprejme, izpostavlja nemški portal Deutsche Welle.

Nova zakonodaja predvideva vzpostavitev posebnih sprejemnih centrov po državi, kjer bodo prošnje prosilcev za azil iz držav, ki veljajo za varne, in tistih, ki oblastem ne bodo želeli pomagati pri procesiranju njihovih prošenj, obravnavali hitro, nato pa jih verjetno tudi hitro vračali v domovine. V teh centrih bodo prebežniki bivali, obravnava njihove prošnje pa bo lahko trajala največ tri tedne. Bo pa po novem precej težje preprečiti izgon prebežnika na podlagi zdravstvenih razlogov.

Združitev družin oseb s subsidiarnim statusom po dveh letih
Novi sveženj prav tako prinaša odlog združitve oseb s subsidiarno zaščito z družinami. Ta ukrep je bil od opozicijskih poslancev med razpravo med najostreje kritiziranimi. Posameznik s subsidiarno zaščito bo lahko po novem družino v Nemčijo pripeljal šele po dveh letih, to bo veljalo tudi za mladoletnike. Subsidiarno zaščito prejmejo tisti, ki nimajo pravice do azila, a jim v domovini grozi nasilje, smrtna kazen ali mučenje. Tisti, ki so v Nemčiji dobili pravico do azila ali pa jo še bodo, bodo po drugi strani še naprej imeli pravico do združitve družin.

Zaostrena nemška azilna zakonodaja je bila sprejeta s 429 glasovi za proti 147, štirje poslanci so se vzdržali. Ta rezultat kaže, da glede azilnega paketa ni popolnega soglasja niti v vladni koaliciji krščanskih demokratov in socialistov ter socialdemokratov, glede na to, da ima opozicija v bundestagu skupaj 127 sedežev.

Nesoglasje glede števila sprejetih beguncev
Poslanci koalicije in opozicije so se pred sprejetjem paketa, ki so ga ostro kritizirale organizacije za pomoč beguncem, prepirali o tem, koliko beguncev lahko Nemčija sprejme in kaj mora storiti za zagotovitev njihove integracije, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Ukrepi za pospešitev procesa obravnave prošenj za azil so sicer del že jeseni sprejetega prvega azilnega paketa, ki je začel veljati 1. novembra, s katerim se je Nemčija odzvala na prihod večjega števila prebežnikov.

Ukrep o hitrejšem izgonu tujcev
Nemški poslanci so danes ločeno sprejeli tudi predlog, ki olajša izgon tujcev, ki so zagrešili kazniva dejanja. Dogovor o tem ukrepu so v Berlinu sprejeli po silvestrskem dogajanju v Kölnu in drugje, ko je več sto moških, večinoma arabskega in severnoafriškega porekla, izvajalo spolne napade in rope obiskovalcev silvestrovanja.

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zaradi svoje politike do beguncev znašla pod pritiskom v lastnih vrstah, za zdaj pa kljub temu zavrača določitev zgornje meje sprejema števila beguncev in zaprtje meja v Evropi, namesto tega pa vztrajno zagovarja skupni evropski pristop.

Do Nemčije kritična sosednja Avstrija
Berlin ne more hkrati podpirati Grčije pri sprejemanju prebežnikov, ki prihajajo iz Turčije in bi želeli neovirano potovati proti severu, hkrati pa druge države pozivati k omejevanju prehajanja prebežnikov, je kritična vlada na Dunaju, ki od Nemčije zahteva, da zavzame jasno stališče glede prihajanja prebežnikov.

Nemčija se vseskozi zavzema za skupen evropski pristop pri reševanju prebežniške krize, medtem ko je Avstrija prejšnji teden presenetila z enostransko odločitvijo, da bo vsak dan dovolila svojo južno mejo prečkati le 3.200 prebežnikom in omejila število dnevnih prošenj za azil na 80.

Do leta 2020 v Nemčijo 3,6 milijona beguncev
Nemški mediji poročajo, da bo v državo do leta 2020 prišlo 3,6 milijona beguncev, vsako leto približno pol milijona. Časopis Süddeutsche se pri tem sklicuje na interne napovedi ministrstva za gospodarstvo in energijo. Številka 3,6 milijona je bila izračunana na podlagi 2,5 milijona, ki jih pričakujejo med letoma 2016 in 2020, ter ob dejstvu, da jih je 1,1 milijona v državo prispelo že lani, navaja Deutsche Welle. Ministrstvo je za časopis pojasnilo, da so pripravili "čisto tehnično" oceno o tem, koliko beguncev bi lahko prišlo, in sicer kot del napovedi gospodarske rasti. Ocena je bila narejena po posvetovanju z drugimi ministrstvi.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjihtukaj.

Komisarka Violeta Bulc poziva k človečnosti
Ministri iščejo rešitve za zajezitev begunskega toka