Tunizijski ribiči so evropske aktiviste, ki želijo preprečiti prebežnikom pot do Evrope, označili za rasiste. Foto: AP
Tunizijski ribiči so evropske aktiviste, ki želijo preprečiti prebežnikom pot do Evrope, označili za rasiste. Foto: AP
Prebežniki
Od začetka leta 2014 je v Sredozemskem morju umrlo več kot 10.000 prebežnikov. Foto: Reuters

Ladji, ki jo je najela skupina Generacija identitete s sedežem v Franciji (Génération identitaire), se tako ni uspelo privezati v Zarzisu, poroča BBC. Skrajnodesničarski aktivisti nevladne organizacije v Sredozemskem morju, ki pomagajo prebežnikom, obtožujejo sodelovanja s tihotapci ljudi.

Ribiči v Zarzisu pa so po poročanju BBC-ja dejali, da so ti aktivisti pravzaprav rasisti. Napovedali so, da ladji ne bodo dovolili, da natoči gorivo, če bo pristala, zato naj bi se ladja poskusila privezati v drugem tunizijskem pristanišču, Sfaxu ali Gabesu.

"To je najmanj, kar lahko storimo, glede na to, kar se dogaja v Sredozemlju", je dejal Chamseddine Bourassine, vodja lokalne ribiške organizacije. "Muslimani in Afričani umirajo," je dejal. Predstavnik pristanišča, ki je želel ostati neimenovan, pa je dejal: "Da bi sem pustili rasiste? Nikoli."

Portal middleeasteye.net poroča, da je ladja C-Star v libijskih vodah nekaj časa sledila ladji Aquarius, ki jo upravlja francoska nevladna organizacija SOS Mediterranee. Ta izvaja reševalne operacije v delu morja, kjer pogosto prihaja do smrtonostnih brodolomov ladij oziroma čolnov s prebežniki.

Tednik Mladina je sicer v petek poročal, da je tudi sicilijansko pristanišče v Catanii ladji C-Star odreklo dovoljene za privez, ladja pa ni mogla pristati niti v Grčiji, kjer so se bali protestov. Zaradi pomanjkljive dokumentacije je ladja C-Star naletela tudi v Sueškem prekopu, kjer so jo egiptovske oblasti zadržale za en teden in iskale orožje.

Humanitarci: Vrnitve prebežnikov nevarne in nezakonite
Humanitarne skupine medtem opozarjajo, da bi bili poskusi vrnitve ladij s prebežniki v Libijo zelo nevarni in nezakoniti po mednarodnem pravu.

Od začetka leta 2014 je bilo z ladij tihotapcev rešenih okoli 600.000 ljudi, ki so bili prepeljani v Italijo. V tem času jih je med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 10.000.

Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International je EU ta mesec obtožila, da je reševanje prebežnikov na morju večinoma prepustil humanitarnim organizacijam. Medtem so nevladne organizacije na udaru italijanskih oblasti, ki grozijo, da bodo prepovedale ladjam drugih držav, da v italijanska pristanišča dovažajo prebežnike.