Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko. Dodajajo, da gre za začasen poseg na območju mejnega prehoda Špilje, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala. Foto: EPA
Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko. Dodajajo, da gre za začasen poseg na območju mejnega prehoda Špilje, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala. Foto: EPA
Ograja v Beli krajini, Kolpa
Domačini so med sprehodom opazili oznake na travi na obrežju reke Kolpe, predvidevajo, da bodo tam ograjo prekinili z vrati. Foto: Jože Hartman
Begunci
Prebežniki še naprej prihajajo. Foto: Goran Rovan
Dva metra visoka ograja raste na avstrijski meji

Ob mejo so danes prepeljali prve kolute dva metra visoke ograje in jo nato popoldne že začeli nameščati. Nekaj manj kot štiri kilometre bodo postavljali v več etapah, ker še niso dosegli dogovora z vsemi lastniki zemljišč, kjer bo stala ograja, celotno ograjo pa naj bi po zdajšnjih načrtih postavili do božiča.

Za postavitev ograje so se sredi novembra dogovorili koalicijski partnerji na Dunaju, z njo pa želijo beguncem, ki v Avstrijo prihajajo po t. i. balkanski poti, preprečiti prehajanje zelene meje. Ograja naj bi Avstrijo stala od 1,2 do dva milijona evrov.

Brez nasprotovanja Slovenije
Na ministrstvu za zunanje zadeve so pojasnili, da Avstrija na svoji strani mejnega prehoda Špilje postavlja nov sprejemni center, katerega del bo tudi ograja za usmerjanje beguncev na vstopno točko.

Dodajajo, da gre za začasen poseg na območju mejnega prehoda Špilje, ki je bil predhodno usklajen s Slovenijo in mu naša država ni nasprotovala.

Že 110 km slovenske ograje
Postavljanje ograje pa na meji s Hrvaško nadaljuje tudi Slovenija. Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, je bilo do danes postavljenih okoli 110 kilometrov ograje.

Danes so ovire postavljali na območju policijskih uprav Maribor in Ljubljana. Postavljanje začasnih tehničnih ovir po navedbah ministrstva poteka glede na sprotno oceno migracijskih tokov.

V ograji tudi vrata?
Domačini v Beli krajini, v zgornjem toku Krajinskega parka Kolpa, pa so na več mestih, kjer je vojska postavila ograjo za zajezitev toka prebežnikov, na tleh opazili barvne oznake.

Sklepajo, da bodo ograjo prekinili z vrati, ki bodo kopalcem in čolnarjem omogočala dostop do reke v prihodnji turistični sezoni, je za TV Dnevnik poročala Petra Držaj.

Ponudniki turističnih storitev ob Kolpi težko verjamejo, da se bodo turisti sprehajali ob ograjeni reki in iskali vrata za dostop do reke. Sprašujejo, kdo bo imel ključ od vrat ob ograji in kdo bo vse skupaj nadziral. Prepričani so, da je ob Kolpi konec turizma, in razmišljajo, da bodo začeli vračati dovoljenja za opravljanje turistične dejavnosti, še dodaja Držajeva.

V nedeljo spet več prebežnikov
Medtem ko je v Slovenijo v soboto vstopilo le 724 prebežnikov, se je prihod tujcev v državo v nedeljo znova okrepil.

Danes sta na v Dobovo pripeljala dva vlaka z 2.136 prebežniki. Prvi vlak s 1.062 ljudmi je prispel zjutraj, opoldne drugi, na katerem je bilo 1.074 prebežnikov, v večernih urah pa pričakujejo še tretjega, na katerem je po podatkih hrvaških varnostnih organov 998 ljudi.

Ladja v Sredozemlju
Slovenska vojaška ladja Triglav, ki sodeluje v operaciji Sophia, pa je v nedeljo v Sredozemskem morju s poškodovanega gumijastega čolna rešila 52 beguncev, je sporočila Slovenska vojska. 13 ženskam in 39 moškim so najprej razdelili rešilne jopiče in jih vkrcali na Triglav, nato pa so jih predali ladji italijanske obalne straže, ki bo z njimi opravila nadaljnje postopke.

Ladja Triglav s 37-člansko posadko v evropski operaciji Eunavfor Med sodeluje od 19. oktobra, do zdaj pa je že nekajkrat sodelovala v reševanju prebežnikov. Glavni namen operacije je omejevanje delovanja tihotapcev ljudi v Sredozemlju.




Dva metra visoka ograja raste na avstrijski meji