Zasežena mamila. Foto: PU Koper
Zasežena mamila. Foto: PU Koper

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dejan Grandič je danes na novinarski konferenci pojasnil, kaj se je v koprskem pristanišču dogajalo v četrtek, 14. marca.

Varnostniki koprskega pristanišča so zjutraj opazili dva potapljača na varovanem območju Luke Koper, v bližini Sermina. Policisti so odšli na kraj in tam v potapljaški opremi zalotili 41-letnega državljana Albanije in 36-letnega državljana Brazilije, oba sta brez osebnih dokumentov. Ker se njune identitete na kraju ni dalo ugotoviti, so ju privedli na policijsko postajo.

Sorodna novica V Luki Koper zasegli 260 kilogramov kokaina

Policisti in kriminalisti so pregledali tudi območje in ladje v pristanišču. Ugotovili so, da je v pristanišče iz Brazilije prispela ladja, ki je prevažala sojo. Po pregledu ladje so ugotovili, da je v votli odprtini, namenjeni dovodu morske vode za ohlajevanje ladje, sedem zavojev z belo prašnato snovjo. Pozneje se je s pomočjo testiranja substance izkazalo, da gre za 206 kilogramov kokaina. V ponedeljek smo sicer poročali, da je bilo zaseženih mamil 260 kilogramov.

Policisti so 41-letniku in 36-letniku odvzeli prostost. Osumljenca so naslednji dan privedli k okrožnemu sodniku v Kopru. Na podlagi predloga tožilke je sodnik zoper oba osumljenca odredil pripor. Za kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od pet do 15 let zapora.

Po Grandičevih navedbah so vrednost 206 kilogramov kokaina ocenili na od devet do 32 milijonov evrov. "Ta operacija kaže, da sistem varovanja v pristanišču zelo dobro deluje," je zatrdil. Dodal je, da takšen primer sicer terja tudi analizo. Če bo ta pokazala, da so potrebni dodatni varnostni ukrepi, bodo na policiji te upoštevali, je pojasnil.

Oba osumljena tega kaznivega dejanja sta imela po navedbah Grandiča pomembno vlogo pri transportu prepovedane droge. Policija nadaljuje postopek zbiranja obvestil in trenutno nima podatkov, kam so bila mamila namenjena. Po sedanjih preiskavah ne sumijo, da bi bil ladjar seznanjen s tihotapljenjem mamil, je še pojasnil Grandič.

Zasežena mamila. Foto: PU Koper
Zasežena mamila. Foto: PU Koper
V Kopru zasegli 206 kilogramov kokaina