Pod paletami lesa so se skrivali paketi konoplje. Foto: Policija
Pod paletami lesa so se skrivali paketi konoplje. Foto: Policija

Mamilo so odkrili med kontrolo tovornega vozila albanske registracije, ki ga je prejšnjo sredo na Starod pripeljal 30-letni Albanec, je na današnji novinarski konferenci povzel vodja sektorja kriminalistične policije na koprski policijski upravi Dean Jurič.

Na prisotnost mamila v vozilu, ki naj bi uradno v Italijo prevažalo več palet lesa, je opozoril službeni pes, ker pa je bil tovor zapečaten s carinsko plombo, so policisti za pomoč prosili carinike.

Ti so po odpečatenju plombe zvrtali luknjo v leseno dno tovornega prostora in z endoskopom potrdili, da je v votlem delu vozila večje število paketov.

Tovornjak je imel po celotni dolžini prirejeno dno
Naslednji dan so po pridobitvi odredbe za preiskavo v vozilu, ki je imelo po celotni dolžini prirejeno dno, zasegli skupno 413 paketov konoplje, bruto teža paketov pa je znašala več kot 463 kilogramov.

Preiskovalna sodnica je za Albanca odredila pripor, policija pa je tožilstvu predlagala, da stroške, povezane z odkritjem mamila, naložijo osumljencu, prav tako pa so predlagali, da Albancu trajno odvzamejo vozilo, zaseženo mamilo pa uničijo.

Zaslužek večstotisočih evrov preprečila psica Bri
Policija sumi, da zaseženo mamilo izhaja iz Albanije in je bilo namenjeno v Italijo. Osumljenec bi s prodajo tolikšne količine mamila v Sloveniji lahko zaslužil od 900.000 do 1,4 milijona evrov, v Italiji pa tudi do 1,8 milijona evrov, je ocenil Jurič.

Za tokratni zaseg je zaslužna tudi psica Bri, pasme nemški kratkodlaki ptičar. Kot je pojasnil njen vodnik Silvo Darič, lahko Bri z vonjem zazna prisotnost marihuane, hašiša, heroina, kokaina, LSD-ja, ekstazija (tudi tekočega) in amfetaminov.

Slovenija kot proizvajalka konoplje za domači trg
V Sloveniji so sicer letos zasegli skupno že 6.834 rastlin konoplje in 212 kilogramov posušene konoplje, policija je poleg tega odkrila še 58 prostorov za gojenje konoplje.

Kot je opozoril vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tomaž Peršolja, je Slovenija v primeru konoplje tudi proizvajalka mamila za domači trg, kar za preostale vrste prepovedanih drog ne velja.