Skoraj šestletna zaporna kazen, na katero je bil Časar obsojen zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v luških poslih na Krasu, se je - vsaj za zdaj - skrčila na štiri leta in pol. Foto: BoBo
Skoraj šestletna zaporna kazen, na katero je bil Časar obsojen zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v luških poslih na Krasu, se je - vsaj za zdaj - skrčila na štiri leta in pol. Foto: BoBo


Skoraj šestletna zaporna kazen, na katero je bil obsojen zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v luških poslih na Krasu, se je - vsaj za zdaj - skrčila na štiri leta in pol. Vrhovno sodišče je namreč delno razveljavilo sodbo v zadevi Orleška gmajna. Gre za del sodbe, ki se nanaša na kaznivo dejanje jemanja podkupnin. V tem delu se sojenje vrača na začetek.

Uradnih informacij o razlogih za razveljavitev še ni, saj sodba vrhovnega sodišča še ni bila vročena strankam. "Danes sem jo dobil samo po elektronski pošti, vendar je zelo obsežna in je še nisem utegnil natančno prebrati. Je pa tudi zelo zapletena, zato je še ne bi rad komentiral," nam je dopoldne povedal Časarjev odvetnik Danijel Planinšec.

Obrazložitev v nasprotju z izrekom
Po naših zanesljivih informacijah pa so vrhovni sodniki del sodbe razveljavili, ker je koprsko višje sodišče med spreminjanjem prvostopenjske kazni - Časarju so jo znižali za tri mesece – sodbo na koncu oblikovalo tako, da sta si bila izrek in obrazložitev sodbe v nasprotju.

Vrhovni sodniki pa niso razveljavili samo enotne zaporne kazni, pač pa tudi denarno kazen. Časar bi moral namreč vrniti 86 tisoč evrov podkupnine, ki jo je prejel od Marjana Mikuža, ker tega ni storil, na piranskem sodišču že poteka postopek izvršbe. Ta bo do zaključka ponovljenega sojenja ustavljen.

Prijateljeva tri leta razveljavljena
Vrhovni sodniki so delno razveljavili tudi kazen za soobsojenega Marjana Mikuža, ki je bil za zlorabo položaja in nedovoljenega dajanja daril obsojen na štiri leta zapora. V celoti pa so razveljavili sodbo za Srečka Prijatelja, zaradi napeljevanja k sprejemanju in dajanju podkupnin, obsojenega na triletno zaporno kazen. Medtem ko Mikuž zapor še prestaja, je Prijatelj kazen že odsedel.

Nov senat, ker je Prijatelj ovadil prejšnjpo sodnico, ona pa njega
Kdaj se bo začelo ponovljeno sojenje, še ni znano, je pa znano, da ne bo potekalo pred istim senatom, zahtevajo višji sodniki. Sodnica, ki je sodila Časarju, Mikužu in Prijatelju, se je namreč med sojenjem znašla pod točo Prijateljevih očitkov. Ista sodnica je namreč Prijatelju sodila že v prvem sojenju zaradi groženj in izsiljevanja Mikuža ter ga obsodila na dobrih pet let zapora. Kmalu po obsodbi jo je Prijatelj kazensko ovadil. Očital ji je, da je sodila protizakonito, pristransko in krivično. Prijatelju ni uspelo, državni zbor je sodnici priznal sodniško imuniteto in tako preprečil kazenski postopek.
Sodnica pa je kazensko ovadila Prijatelja, ker ji je med sodnim postopkom grozil z besedami, da bo šel od Poncija do Pilata, da ona ne bo več sodnica.

Obsodba v Orleški gmajni je prišla do vrhovnega sodišča, ker so zahtevo za varstvo zakonitosti vložili vsi trije obsojeni. Medtem ko je Prijatelj enotno kazen iz dveh procesov že prestal, je Mikuž še vedno v zaporu, Časar pa je dosojeno kazen začel služiti pred kratkim in po tem, ko so ga oblasti v Dominikanski republiki izgnale ter je bil izročen Sloveniji. Ker se ni prostovoljno zglasil na prestajanje in je raje pobegnil, kazen na Dobu prestaja na zaprtem oddelku in brez ugodnosti.

Eugenija Carl, TV Slovenija