"Mi smo pa v nadaljevanju, ko je pričal še predstavnik Nove Ljubljanske banke, znova dobili potrditev, da je RTV Slovenija navajala verodostojen dokument," je povedal Gerič. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Na nadaljevanju sojenja novinarjema Mateju Hlebšu in Borutu Jancu ter nekdanjemu uredniku informativnega programa TV Slovenije Rajku Geriču, ker naj bi z objavo tabel o posojilih NLB-ja podjetju Ultri povzročili poslovno škodo, je pričal lastnik Ultre Miloš Urbanija.

Gerič, Hlebš in Janc obdolženi žaljive obdolžitve
Po besedah Geriča je Urbanija ponovil svoje obtožbe zoper tri obtožene - vsi trije so obdolženi žaljive obdolžitve. Očital jim je, da so delali prispevke o posojilih Ultre zlonamerno in da so želeli škodovati podjetju.

"Mi smo pa v nadaljevanju, ko je pričal še predstavnik Nove Ljubljanske banke, znova dobili potrditev, da je RTV Slovenija navajala verodostojen dokument. To pomeni, da je bil ta dokument, ki smo ga objavili z ničlami pri zavarovanjih, pripravljen v NLB-ju na zahtevo predsednika uprave NLB-ja," je dejal Gerič.

Že po prvi obravnavi je povedal, da je njihov primer še posebej zanimiv, ker novinarje RTV Slovenija toži podjetje, ki je v lasti ministra slovenske vlade, zaradi česar se mu zdi toliko bolj pomembno, da so pri zgodbi vztrajali.

"Takšna objava je v javnem interesu"
"To je za nas dokaz, da smo objavili verodostojno listino in da je objava takšnih podatkov v javnem interesu, saj se ravno v tem času, ali pa v zadnjih letih, kaže, na kakšen način je posloval NLB. To je banka v državni lasti, ki je posredno financirana z denarjem davkoplačevalcev. Stališče vseh nas je, da je takšna objava v javnem interesu, ker če davkoplačevalci plačujemo to banko, jo dokapitaliziramo, potem imamo tudi pravico vedeti, na kakšen način ljudje, nekateri, prihajajo do kreditov v tej banki," je poudaril.

Ocenil je, da se sojenje približuje koncu, saj namerava sodišče zaslišati samo še eno pričo, nekdanjega predsednika uprave NLB-ja Draška Veselinoviča, po tem pa bodo samo še enkrat prebrali dokazno gradivo. "To pomeni, da bomo gledali ta dva prispevka, ki sta predmet tožbe, in pregledovanje dokaznega gradiva," je pojasnil Gerič in dodal, da je tudi sodnica rekla, da namerava v septembru zadevo končati. "Največ dve obravnavi bosta še," je napovedal.

Posojila preiskuje tudi parlamentarna komisija
Poslovno škodo naj bi novinarji podjetju povzročili z objavo tabel Nove Ljubljanske banke o posojilih zagorskemu podjetju. Te so potrjevale, da je bila zavarovanost posojil označena s šifro "0". Novinarja sta zatrdila, da gre za nezavarovana oz. slabo zavarovana posojila, NLB in Ultra pa sta to zanikala.

Odkritje novinarjev RTV Slovenija je tedaj pripeljalo do ene večjih vladnih kriz, ko je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič priznal, da je pred državnozborskimi volitvami leta 2008 javnosti lagal glede okoli milijon evrov vrednega solastništva v nizozemskem podjetju Ultra Sum, ki ima v lasti Ultro. V medijih je namreč navajal, da je lastnik le ene delnice Pivovarne Laško.

Premier Borut Pahor je takrat dal Golobiču teden časa, da se odloči, ali bo še naprej ostal na ministrskem položaju, saj je menil, da je prav, da se Golobič sam odloči glede tega. Po več kot tednu dolgih ugibanjih, ali bo Golobič odstopil ali ne, se ta za takšno potezo ni odločil.

Pri tem je imel podporo predsednika republike Danila Türka, ki je dejal, da je treba človeku, "ki je naredil napako in jo priznal", dati drugo priložnost.