Črna kronika

Poudarki

  • Družbenik brat Pajenkove?
  • Že šest tožb proti nekdanji upravi
Romana Pajenk
Pajenkova je v DZ-ju zatrdila, da se je pri odločanju o spornih posojilih izločila. Foto: BoBo
Probanka
Probanke ni več. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Dodaj v

DUTB Pajenkovo in druge iz uprave Probanke toži za 2,7 milijona evrov

Nikoli poplačano posojilo
24. november 2016 ob 16:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

DUTB nekdanjo upravo zdaj že likvidirane Probanke, torej Romano Pajenk, Milano Lah in Vita Verstovška, toži za 2,7 milijona evrov odškodnine. Razlog tiči v posojilu Avtotehni.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred kratkim že izgubila prvo odškodninsko tožbo v vrednosti dobrega milijona evrov zaradi po njihovem prepričanju spornega posojila družbi Medaljon. A odvetnik DUTB-ja Miha Šipec je prepričan, da to ne more vplivati na tokratni postopek. Kot je dejal, zadeva Medaljon s to nima veliko skupnega, ob tem pa gre šele za odločitev sodišča na prvi stopnji in je po njegovem mnenju pravno povsem zgrešena, zato se bodo nanjo pritožili.

Družbenik brat Pajenkove?
Pri tokratnem zahtevku gre za posojilo, ki ga je Probanka leta 2010 odobrila družbi Avtotehna in ne bo nikoli poplačan. Tako kot v nekaterih prejšnjih zgodbah, povezanih s to mariborsko banko, naj bi tudi v tem primeru šlo za konflikt interesov, saj je bil po informacijah DUTB-ja pretežni družbenik Avtotehne prek družbe Hat in še nekaterih povezanih podjetij brat Pajenkove Tomaž Ročnik.

Čeprav DUTB po tokratnih navedbah odvetnika Šipca vselej dopušča možnost poravnave, pa je podvomil o tej možnosti, kar so hitro potrdili tudi odvetniki vseh treh toženih strank. Ti so znova zatrdili, da tožeča stran do zdaj ni predstavila niti enega dokaza, ki bi utemeljeval odškodninsko odgovornost članov nekdanje uprave, višino povzročene škode, vzročno zvezo in nastale posledice, zato so sodniku Jožetu Vidicu predlagali zavrnitev tožbe.

Šipic je po drugi strani sodišču predlagal imenovanje izvedenca, ki bi natančno ocenil, kolikšen del posojila je glede na pogodbeno dogovorjene obveznosti sploh bil odplačan. Po njegovih okvirnih ocenah le okoli od 400.000 do 500.000 evrov, medtem ko je tožena stran zatrdila, da je Avtotehna redno plačevala vse obresti, kar naj bi skupaj zneslo nekaj več kot 700.000 evrov.

Odločanje sodišča se bo nadaljevalo z zaslišanjem nekaterih prič, tožena stran pa je predlagala, da bi od večine izmed njih le prebrali pričanja iz prejšnjega postopka, saj da se njihove besede ne morejo prav dosti razlikovati od že povedanega.

Že šest tožb proti nekdanji upravi
Tokratna odškodninska tožba je sicer druga od skupaj šestih, ki so jih sprožili proti nekdanji upravi Probanke, skupaj pa so vredne okoli osem milijonov evrov. Pajenkova je sicer že večkrat ponovila, spomladi tudi na zaslišanju parlamentarne bančne komisije, da se je pri odločanju o posojilih Ročnikovim podjetjem izločila, tako da teh primerov niti ne pozna konkretno.

Ob tem zoper Pajenkovo in Lahovo poteka tudi kazenski postopek, vendar zadeva skoraj dve leti po začetku sojenja, v katerem so obema sprva očitali zlorabo položaja, še vedno stoji na mrtvi točki. Specializirano državno tožilstvo je na začetku leta sicer modificiralo obtožnico in ju zdaj bremeni kaznivega dejanja poslovne goljufije, a se novo sojenje sploh še ni začelo.

NPU-jeve preiskave
Prejšnji teden so preiskovalci NPU-ja opravili nove preiskave v mariborski podružnici DUTB-ja oziroma prostorih nekdanje Probanke, ki se je pred časom pripojila slabi banki. Iskali so dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja, s katerimi naj bi si osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v znesku 17 milijonov evrov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 24.11.2016 ob 17:05
Ko sem ta prispevek prebral, se mi je zasmilila država, kako nesramno pokvarjene državljane ima ta moja domovina...kaj smo pošteni Slovenci samo se v tujini ?
kislec
# 24.11.2016 ob 19:32
Kdo pa bo tožil tiste, ki so obe banki "pokrili z državnim-davkoplačevalskim klobukom"?
Rugess Nome
# 24.11.2016 ob 19:27
ko vidim fejs te babe me zašraufa v črevesju
Ogroženi
# 24.11.2016 ob 17:27
Lopovi tožijo lopove - narod od tega ne bo imel nič. Slovenijo vodi mafija.
amigo
# 24.11.2016 ob 22:09
Pajenkova na Hrvaškem (otok Rab) gradi vilo. Briga njo tole pisarjenje po cajtengih. Psi laju, karavana prolazi.
juk
# 24.11.2016 ob 20:33
Romana Pajenk, znana članica Foruma 21
Bow
# 24.11.2016 ob 19:18
Se lepo smejita iz Švice kamor sta spokali z nakradenim.
Aresnica
# 24.11.2016 ob 21:08
Pajenkova del SLOvenske omrežne mafije.
____________
Lep pozdrav
M 48
# 24.11.2016 ob 19:45
Naj kar zadrži ta ukradeni denar,saj ji tako ne pomaga, da bi izboljšala svoj videz.Dobra bi bila samo kot strašilo na njivi, da vrane nebi naredile preveliko škodo. Škoda vran.
FancyBoy
# 27.11.2016 ob 16:21
http://www.slovenskenovice.si/novice/slo
venija/vodstvo-avtotehne-izcrpava-podjetje

" šefica Probanke Romana Pajenk je bila v Avtotehni ustanoviteljica in nadzornica. "


A ni vse skupaj več kot očitno?
furs
# 26.11.2016 ob 17:55
Spet pravljice trosijo, da bo raja mislila, kako pošteno in sposobno oblast imamo.
Binder Dandet
# 25.11.2016 ob 08:01
"Družbenik brat Pajenkove?"

Zakaj vprašaj????

Članek iz 2012. Na Dnevniku si lahko izbrskate tudi (še starejši članek po moje) o njegovi celotni hobotnici. Še narisali so.
Avtotehna začela rubiti svojega lastnika
Binder Dandet
# 25.11.2016 ob 07:55
Pionirska prisega, da nikoli nisem vzela nič, za kar bi mislila, da mi ne pripada.
samogledam
# 25.11.2016 ob 07:59
Nič bat, tudi na Rabu burja piha. Počasi bo goljufom premajhna Zemlja.
bayernkini
# 25.11.2016 ob 07:07
partija in njihovi nasledniki se bodo vedno smejali iz viška lastnem narodu saj za njih plačujejo ..
najbolj smešno jim je ko gredo na volitve in volijo njihove nastavljene lutke ...
sploh tistim je smešno ko živijo v tujini s nagrabljenim pokradenim denarjem iz proračuna ,...
nimajo nobenih predsodkov kapitalizma v tujini
doma pa nakladajo o ideologiji in nacionalnem interesu levičarska logika !
felipesko
# 26.11.2016 ob 17:06
Ti so znova zatrdili, da tožeča stran do zdaj ni predstavila niti enega dokaza, ki bi utemeljeval odškodninsko odgovornost članov nekdanje uprave.....

Lahko poenostavimo in ti junaki prinesejo podatke,koliko kredita je bilo vrnjeno....Vse ostalo je megla in visoki standardi demokracije,ki so si jih lopovi sami napisali...
Bolek
# 25.11.2016 ob 15:32
Pajenkova je sicer že večkrat ponovila, spomladi tudi na zaslišanju parlamentarne bančne komisije, da se je pri odločanju o posojilih Ročnikovim podjetjem izločila, tako da teh primerov niti ne pozna konkretno.
-------------------------
Tako, kot Harij Furlan ne ve, kaj je delal njegov brat 20 let.
(Tarča press)
Kazalo