Bo Adria dobila kaj ukradenega denarja nazaj? Foto: BoBo
Bo Adria dobila kaj ukradenega denarja nazaj? Foto: BoBo

Obe preiskavi so kriminalisti začeli po prijavi suma nepravilnosti, ki ga je oškodovano podjetje – šlo naj bi za Adrio Airways – prijavilo samo, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. V eni so ugotovili, da je 48-letni osumljenec leta 2007 sam v imenu in za račun oškodovanega podjetja pri drugem podjetju naročil supervizijo in do leta 2011 odobril za skoraj 300.000 evrov izplačil. Ta posel pa sploh ni bil potreben, ker je bila družba do izvedbe teh storitev upravičena že pred sklenitvijo tega posla.

Isti osumljenec je enemu od zaposlenih nezakonito med letoma 2007 in 2008 tudi povečeval plačo in mu omogočil najmanj 80.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Poleg tega je med letoma 2009 in 2011 nezakonito pri tržnem komuniciranju zlorabljal svoj položaj in opuščal svoje dolžnosti.

Pri poslu z dvema tujima družbama je dopustil plačevanje neopravljenih storitev, čeprav je vedel, da jih družbi nista opravili. Na ta način sta protipravno dobili več kot 400.000 evrov protipravne koristi.

Imel je pomočnika
Pri zlorabi položaja mu je pomagal 50-letni osumljenec, ki je sodeloval pri dogovorih za sklenitev pogodb, neizvedbo storitev pa je prikrival z lažnimi navodili podrejenim, ki so na tej podlagi potem sestavljali lažna poročila. Kriminalisti so ugotovili še, da gre vsaj v enem primeru tuje družbe za poštni nabiralnik.

Očitna dejanja se lahko kaznujejo z zaporno kaznijo od enega do osmih let, osumljena naj bi ovadil še prejšnji predsednik uprave Adrie Klemen Boštjančič, šlo pa naj bi za posle v Turčiji in ZDA.