Franci Perčič je bil svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja. Foto: BoBo
Franci Perčič je bil svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja. Foto: BoBo

Poleg odškodnine, ki jo mora stranka plačati v 15 dneh po pravnomočnosti sodbe, mora SDS objaviti še preklic trditev in izrek sodbe, poroča časnik Delo. To mora storiti v osmih dneh po pravnomočnosti sodbe.

Perčič zasebno preganjal SDS in Janšo
Svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka za gospodarska vprašanja Perčič je kot zasebni kazenski tožilec preganjal SDS oz. njenega predsednika Janeza Janšo zaradi trditev o Perčičevem sodelovanju z Udbo. Stranka SDS je namreč oktobra 2008 in junija 2009 Francija Perčiča v prispevkih Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih na njihovih spletnih straneh, označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe", povezala ga je z "velikim pokom" oz. afero Patria, sodelovanjem pri aferi Depala vas in zavlačevanjem v stečajnem postopku Elana.

Okrožno sodišče je že novembra 2012 ugodilo Perčičevi odškodninski tožbi, ker je presodilo, da so obtožbe Perčiča neutemeljene in žaljive, a je višje sodišče del sodbe, ki se nanaša na preklic navedb o sodelovanju z Udbo, razveljavilo, češ da se prvostopenjsko sodišče ni dovolj jasno opredelilo do navedb SDS-a, da so trditve resnične oziroma da je imela utemeljen vzrok verjeti v njihovo resničnost. V ponovljenem sojenju je okrožno sodišče razsodilo enako, višje sodišče pa je taki odločitvi tokrat pritrdilo v celoti.

SDS na vrhovno sodišče
Po mnenju SDS-a je senat višjega sodišča zavzel popolnoma zmotno stališče do izvedenih dokazov v tem postopku, zaradi česar bodo na vrhovno sodišče vložili revizijo. Ob tem so dodali, da je senatu predsedovala višja sodnica Vesna Bergant Rakočević, ki je po mnenju SDS-a glede na njeno dosedanje ravnanje oziroma "čestitke okrajni sodnici Klajnškovi ob izrečeni obsodilni sodbi zoper Janšo" očitno pristranska.