Hišne preiskave naj bi bile povezane s propadlim holdingom Zvon Dva. Foto: MMC RTV SLO
Hišne preiskave naj bi bile povezane s propadlim holdingom Zvon Dva. Foto: MMC RTV SLO
Tri hišne preiskave, ena oseba pridržana
Kriminaliste zanimali posli Zvonov
Hišne preiskave, povezane s Zvonom Dva

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so po navedbah predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Draga Menegalije na območju Policijske uprave Maribor na treh lokacijah opravili tri hišne preiskave, ki so bile nadaljevanje preiskav iz lanskega 16. oktobra, v katerih so preiskovalci iskali dokaze za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, ki so ga po dosedanjih ugotovitvah osumljeni trije slovenski državljani in hrvaški državljan. Eden preiskovanec je bil pridržan, vendar so ga že izpustili.

V predkazenskem postopku, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, so bili po navedbah policije ugotovljeni utemeljeni razlogi za sum, da so osumljenci očitano kaznivo dejanje storili po nastopu plačilne nesposobnosti gospodarske družbe, s sedežem na območju Maribora, ko so sklenili več povezanih pravnih poslov, s katerimi so iz lastništva plačilno nesposobne družbe odtujili premoženje, vredno 19,2 milijona evrov, in družbam upnicam povzročili škodo v tem znesku. Za omenjeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do petih let.

Preiskovalci NPU-ja naj bi neuradno obiskali znanega mariborskega odvetnika Ljuba Pečeta v Dobrenju, ki je kot predsednik uprave do stečaja vodil enega izmed propadlih cerkvenih holdingov.

Sume kaznivih dejanj, povezanih s holdingoma Zvon Ena in Zvon Dva, so policisti preiskovali že lani, ko naj bi šlo za oškodovanje stečajne mase holdinga Zvon Dva. Takrat so opravili 11 hišnih preiskav in pridržali dva človeka, ki so ju nato izpustili. Tudi takrat so preiskovali sume kaznivih dejanj oškodovanja upnikov v okviru preiskave t. i. bančnih kaznivih dejanj.

Preiskava se bo nadaljevala s pregledom in analizo zasežene dokumentacije.

Tri hišne preiskave, ena oseba pridržana
Kriminaliste zanimali posli Zvonov
Hišne preiskave, povezane s Zvonom Dva