V mariborski nadškofiji so se po molku vendarle oglasili glede gospodarskega stanja v nadškofiji. Foto: MMC RTV SLO
V mariborski nadškofiji so se po molku vendarle oglasili glede gospodarskega stanja v nadškofiji. Foto: MMC RTV SLO

Spoštovani nadškof, ne pozabite, da so ljudje vlagali v Krekove sklade zaradi zaupanja v institucijo, "Cerkev", del katere tudi vi predstavljate. Verjeli so v pravičnost, moralo in poštenost upravljavcev premoženja, vse to pa je steber vašega nauka.

Rajko Stanković v odzivu na sporočilo Nadškofije Maribor
Škofje so se opravičili
Razsežnosti propada cerkvenega gospodarstva

V mariborski nadškofiji so se odzvali na nekatere navedbe v medijih glede finančnega stanja v nadškofiji. "Zavedamo se negativnih razsežnosti težkega gospodarskega stanja Nadškofije Maribor, ki se je še poslabšalo s stečajema družb Gospodarstvo Rast, d. o. o., in Zvon dva holding, d. d. Pri mnogih to stanje zbuja občutke jeze in željo, da se stvari razčistijo in pokažejo odgovorni. Zadnje leto je bil napor usmerjen predvsem v iskanje mogoče rešitve za nastalo situacijo," so zapisali.

Zavedajoč se posledic, ki bi jih propad družb Gospodarstvo Rast, Zvon ena holding in Zvon dva holding imel za male delničarje in Nadškofijo Maribor, so, kot trdijo, poskušali narediti vse, kar je bilo v njihovi moči, da se to prepreči. Prizadetim malim delničarjem bi lahko bila škoda povrnjena le, če bi se sistem rešil, zato so po njihovih besedah vse napore vlagali v rešitev celotnega sistema. V ta namen so se srečali s predstavniki malih delničarjev in jim predstavili naše napore in predloge rešitev, ki so jih pripravili njihovi svetovalci.

"Žal teh predlogov vse banke niso sprejele, temveč so rešitev pogojevale z dokapitalizacijo, ki pa je nadškofija ni zmogla. Zato smo iskali vlagatelja, vendar se je žal postopek ustavil pri zahtevanih garancijah. Predstavnike malih delničarjev smo o teh korakih in naporih obveščali ter jim celo prepustili mesto v nadzornem svetu družbe Zvon ena holding, d. d. Zato je izjava njihovega predstavnika v včerajšnji oddaji Odmevi na RTV Slovenija, da smo se pogajali s figo v žepu, popolnoma neresnična. Zaradi stečaja družbe Gospodarstvo Rast, d. o. o., bi z rešitvijo družbe Zvon ena holding, d. d., pridobili mali delničarji in upniki družbe Gospodarstvo Rast, d. o. o., ne pa Nadškofija Maribor," opozarjajo.

Rajko Stanković, predsednik društva Mali delničarji Slovenije, je namreč v Odmevih dejal: "Ko sta gospod Turnšek in Cvikl prevzela finance in nadškofijo, sta nas želela marca pomiriti, da bodo poiskali finančnega investitorja, ki bo pognal to mlinsko kolo in prinesel svež kapital. Prosili so nas, da naj ne zlivamo gnojnice po njih in naj ne iščemo odgovornih v tem trenutku, čeprav se je že takrat vedelo, kdo to so. Mi smo sprejeli sklep po posvetovanju z delničarji, da stopimo konstruktivno k reševanju, saj je vsaka prisilna poravnava boljša kot stečaj, v katerem ostanemo brez vsega lastništva. Na žalost se je izkazalo, kot da so imeli fige v žepu ali pa so odgovorni v Vatikanu poslali le gasilce požarov, da pomirijo javnost."

"Ni rečeno, da ne bo ugotavljanja odgovornosti"
Glede nekaterih drugih navedb v oddaji Odmevi so še poudarili, da nastalega položaja niso obžalovali samo v zadnjem pastirskem pismu, temveč že večkrat, še posebej ob zamenjavi v vodstvu nadškofije, lani na začetku februarja, nato na tiskovni konferenci SŠK-ja v Ljubljani, obžalovanje pa naj bi izrazil tudi nadškof tako rekoč v vseh intervjujih.

Kot pravijo, so bile v Odmevih obveznosti družb v sistemu napačno predstavljene, saj je bila terjatev NLB-ja v višini 93 milijonov evrov zajeta tako pri družbi Gospodarstvo Rast, ki je za ta posojila dala poroštvo, kakor tudi pri družbi Zvon ena, ki je ta posojila dejansko najela, kar pomeni, da je v skupni vsoti ta terjatev upoštevana dvakrat. Neposredni dolg Nadškofije Maribor do bank upnic tako znaša 17,2 milijona evrov, skupaj s poroštvi pa 25 milijonov evrov.

"Nastala situacija je sad preteklih odločitev, na katere ne moremo več vplivati. Takratni odgovorni so bili takoj, ko je bilo to mogoče, odstavljeni, s tem pa še ni rečeno, da ne bo ugotavljanja odgovornosti. Najprej smo želeli narediti vse, da se situacija reši, če je mogoče, potem pa ugotavljati odgovornosti. Na žalost je naša finančna kriza sovpadla tudi s krizo v drugih deželah, tako je propadel velik napor, da v tujini najdemo potrebna sredstva za ponoven zagon sistema," so sklenili.

"Posamezniki škodoželjno želeli propad mariborske nadškofije"
Na sporočilo za javnost mariborske nadškofije so se že odzvali v društvu malih delničarjev. "Velikokrat smo od marca 2011 dalje pa vse do prejšnjega meseca aktivno v Društvu Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) pozivali banke upnice, naj vam prisluhnejo, naj vam pridejo nasproti, saj smo verjeli naporom in obljubam patra Cvikla, da se bo pojavil finančni investitor ali pa svež denar, to upanje pa nam je začelo počasi ugašati z dnem konverzije terjatev na skupščinah Zvon 1 in 2 holdingov, saj smo vse bolj in bolj spoznavali, da smo delničarji, upniki in uprave družb ostajali sami," je zapisal Stanković.

Kot trdi, so žal prišli do bridkega spoznanja, da je bil ves trud zaman zaradi določenih posameznikov tudi v vrstah nadškofije, ki, namesto da bi pomagali, so več kot očitno škodoželjno želeli propad mariborske nadškofije. Dodal je še, da v društvu pričakujejo epilog zgodbe tudi v obliki odškodninske odgovornosti.

Spoštovani nadškof, ne pozabite, da so ljudje vlagali v Krekove sklade zaradi zaupanja v institucijo, "Cerkev", del katere tudi vi predstavljate. Verjeli so v pravičnost, moralo in poštenost upravljavcev premoženja, vse to pa je steber vašega nauka.

Rajko Stanković v odzivu na sporočilo Nadškofije Maribor
Škofje so se opravičili
Razsežnosti propada cerkvenega gospodarstva