Sklep o sodni preiskavi še ni pravnomočen, saj se je Janković nanj pritožil. Foto: BoBo
Sklep o sodni preiskavi še ni pravnomočen, saj se je Janković nanj pritožil. Foto: BoBo

Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit.

Janković
NLB
Pred leti je več slovenskih bank skupaj z NLB-jem za gradnjo Stožic izdalo sindicirano posojilo. Nekaj takratnih prvih mož bank je javno izjavilo, da jih je k temu nagovarjala tudi politika. Foto: BoBo

Sklep sicer še ni pravnomočen, saj je Aleksander Čeferin, odvetnik Zorana Jankovića, nanj podal pritožbo, so sporočili s sodišča. Sodno preiskavo je zahtevalo tožilstvo.
Janković je osumljen, da je Grepu pri financiranju športnega parka z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank. Župana je marca v tej zadevi zaslišal preiskovalni sodnik, ki je na podlagi zaslišanja odločil o uvedbi preiskave.
"Gre za zahtevo za preiskavo, ki jo je zoper več fizičnih in eno pravno osebo vložilo specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila in pa goljufije na škodo EU-ja," je takrat pojasnila tožilka Blanka Žgajnar.
V tej zadevi je bil takrat pred preiskovalnim sodnikom zaslišan tudi predstavnik pravne osebe - Grepa, ki naj bi bil tik pred stečajem.

Janković: Očitek je iz trte izvit
Osumljeni je po zaslišanju dejal, da ni šlo za preslepitev. "Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit," je dejal.

Prav tako po njegovih besedah ne drži drugi očitek, da je s prezgodnjim podpisom pogodbe v korist ljubljanske mestne občine oškodoval Evropsko unijo. "Tudi tega ne razumem, saj je moja funkcija premoženjska korist, tudi očitki o prezgodnjem podpisu ne držijo, kar se bo dokazalo s podpisi nadzornih organov," je dejal.

Ob tem je Janković kot zanimivost izpostavil, da niti banka niti EU-ja ne ugotavljata, da bi jim nastala kakršna koli škoda ali da bi zahtevali kakršno koli povrnitev. "Tako se je pač tožilka odločila, podobno kot pri Tritonisu," je dodal Janković.

Vloženih že več ovadb
V zadevi Stožice se je v zadnjih letih zvrstilo več odmevnih hišnih preiskav, vložene so bile številne ovadbe. Nacionalni preiskovalni urad je februarja lani podal kazensko ovadbo zaradi suma preslepitve bank pri pridobivanju posojil, namenjenih za financiranje športnega objekta v Ljubljani.
Med drugim je bil zaslišan tudi nekdanji pristojni minister Igor Lukšič.

Kriminalisti zaradi varovanja informacij o imenih ovadenih takrat niso govorili, po neuradnih informacijah je šlo za center Stožice, ovaden naj bi bil tudi ljubljanski župan.

Kriminalisti sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili 115 milijonov evrov posojila za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank. Da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB-ja, je moral po neuradnih informacijah bankam predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih, prav te pa naj bi bile sporne.

V drugi zadevi pa kriminalisti sumijo, da je Janković lažno prikazoval, da Mestna občina Ljubljana izpolnjuje vse pogoje za sofinanciranje gradnje Stožic, in tako pridobil devet milijonov evropskih evrov.





Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit.

Janković