Graditelj Stožic Grep bankam dolguje 120 milijonov evrov, ostalim upnikom, tudi občini Ljubljana, pa še dobrih 60 milijonov. Foto: BoBo
Graditelj Stožic Grep bankam dolguje 120 milijonov evrov, ostalim upnikom, tudi občini Ljubljana, pa še dobrih 60 milijonov. Foto: BoBo
Stožice
Morebitni stečaj Grepa pa ne bo ogrozil tekem, ki bodo na stadionu ali pa koncertov v dvorani. Stadion in dvorana sta v lasti MOL-a. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Grep tik pred stečajem?

Opuščena parkirišča, nedokončani trgovski center. Takšna je slika projekta Stožice, ki jo gledamo že nekaj let. V zadnjih mesecih sta zanimanje za nakup izkazala slovenski in srbski trgovec, a več kot do izmenjave elektronske pošte in nekaj sestankov po naših informacijah ni prišlo.

Graditelj Stožic Grep bankam dolguje 120 milijonov evrov, drugim upnikom, tudi občini Ljubljana, pa še dobrih 60 milijonov. Vlagatelje motijo tudi številni sodni postopki in preiskave, tudi preiskava o neupravičeni dodelitvi evropskih sredstev.

Primorje, eden izmed upnikov Grepa, je že vložilo predlog stečaja, a ga je lastnik Grepa ustavil s prisilno poravnavo, ki bo, kot pravijo v slabi banki, neuspešna. Grep jim dolguje 90 milijonov davkoplačevalskih evrov, zdaj pa pričakuje, da postanejo lastniki propadlega projekta.

"V DUTB-ju za tako pretvorbo terjatev v kapital nismo zainteresirani, take prisilne poravnave ne bomo podprli. To pa pomeni, da če banke ne podprejo te prisilne poravnave, se bo nadaljeval postopek za začetek stečaja nad družbo," je povedal vodja upravljanja terjatev na DUTB-ju Miha Štepec.

V primeru stečaja bomo davkoplačevalci od 90 milijonov dobili zelo malo. Oškodovana bo tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), ki ji Grep dolguje okoli 16 milijonov evrov. Zgrešeni projekt Grepa in MOL-a pa bo očitno povzročil učinek domin oziroma stečaj Gradisa in Energoplana, ki sta lastnika Grepa.

"Težko si predstavljam, da bi lastniki zmogli poplačati obveznosti, ki jih dolgujejo iz naslova poroštev. Kar pomeni tudi njihovo insolvenco," še opozarja Štepec.

Morebitni stečaj Grepa pa ne bo ogrozil tekem, ki bodo na stadionu, ali pa koncertov v dvorani. Stadion in dvorana sta namreč v lasti MOL-a.

Vesna Zadravec, TV Slovenija

Grep tik pred stečajem?