Črna kronika
Odškodnino od države je zaradi procesa Patria sicer zahtevala že Janševa stranka SDS. Foto: BoBo
Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je razveljavilo ustavno sodišče predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Foto: EPA

Dodaj v

Janša zaradi Patrie terja skoraj milijon evrov odškodnine od države in pravnikov

Odškodnino terja od nekdanje tožilke in štirih sodnikov
11. april 2018 ob 07:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prvak SDS-a Janez Janša je uresničil svojo napoved in vložil odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria.

Odškodnino v višini 900.000 evrov po informacijah Dela terja tako od države kakor od nekdanje tožilke in štirih sodnikov, ki so sodelovali v postopku.

Tožbo je Janša po podatkih časnika vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

V tožbi so se znašli še višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Branko Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

Masleša tožbo označil za absurdno
Masleša je za časopis potrdil, da je tožbo prejel. Po njegovem mnenju je tožba "brez kakršne koli podlage in naravnost absurdna". Zobec Hrastarjeva je tožbo prav tako prejela in bo odgovor nanjo vložila v zakonskem roku.

Janša je imel ves čas največ pripomb in očitkov na račun Masleše, ki mu je med drugim očital pristranskost. To, da je Masleša, čigar imenovanju za predsednika vrhovnega sodišča je Janša ostro nasprotoval, predsedoval senatu, ki je odločal o zadevi Patria, je Janša med postopkom komentiral kot "škandal brez primere".

Pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je razveljavilo ustavno sodišče predvsem zaradi ne dovolj konkretiziranih znakov kaznivega dejanja sprejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Janši so ustavni sodniki tudi pritrdili, da bi se moral Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike - tudi v primeru Patrie. Zadeva je pred zaključkom ponovljenega sojenja zastarala.

Tudi stranka SDS zahtevala odškodnino
Odškodnino od države je zaradi procesa Patria sicer zahteval že SDS. Okrožno sodišče v Ljubljani je 7. marca po dveh narokih končalo obravnavo odškodninske tožbe, še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov. Sodba bo izšla pisno.

Janez Janša je na zaslišanju dejal, da je škoda, ki je bila povzročena SDS-u, velika in težko izmerljiva. V tožbi je sicer stranka SDS zahtevala 886.257 evrov odškodnine.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 11.04.2018 ob 07:43
Ogabno. Najprej nas okrade, crkuje mu akumulator pa zavlačuje, da vse skupaj zastara, sedaj se pa še norca dela iz nas. Zagožna vprašaj Ivan Janez Majer Janša, Zagožna! Tam se tvoja provizija nahaja. Vprašaj tudi avstrijsko komunistično sodišče, ki je obsodilo Riedla in v sodbi navedlo, da si podkuponino dobil ti - lopov!

Pokliči Đuđiđko in Snežića in nehaj jokat. Operi še malo nakradenega denarja nam pa daj že končno enkrat mir. Na volitvah te bomo kaznovali podpornik lažnivih UK in ZDA!
Dejstvo
# 11.04.2018 ob 07:41
Jaz pa sem mislil, da Janša poštenjak ne bo tožil države, glede na to kako jo ima rad in da stori vse za njeno blagostanje.
samba
# 11.04.2018 ob 07:38
Novica je seveda predvolilna.
Nezgovoren
# 11.04.2018 ob 07:49
Enostavno je potrebno sprejeti zakon, da pregon zoper krajo družbene lastnine nikoli ne zastara. Drugače se bodo z odličnimi odvetniki izvlekli vsi, ki znajo zavlačevati.
A.K.
# 11.04.2018 ob 07:42
In če mu ne rata bo dal pa itak vili na ustavno sodišče
Sredinski
# 11.04.2018 ob 07:41
Ker je vmes prejemal tudi poslansko plačo, nima pravice do odškodnine. Če mu bodo kaj dali, naj mu ne dajo več kot vsem zlatim košarkarjem skupaj (okrog 67.000 evrov bruto). Kaj pa je Ivan Janez Majer Janša naredil za to državo?
gesan
# 11.04.2018 ob 07:49
zabar1000
# 11.04.2018 ob 07:43
Pravilno, tukaj je vse jasno če si bil priprt po nedolžnem ti pripada odškodnina
----------------------------
Itak!
Pri nas so vsi po vrsti nedolžni!
A tega še nisi opazil?

Čudno glede na tvojo poštenost do okolice, ki je najverjetneje neizmerljiva po najbolj rigoroznih svetovnih standardih. Skoraj tako kot pri tvojem fetishu za politično trosenje neumja!

Zakaj se je izogibal sodnije, če za njega veljajo ista pravila kot za vse ostale?

ZA to, ker zanj ne smejo veljat ista pravila.
Ampak, tega navijači svojih banditov itak niso sposobni nikoli dojet.

TIp bi v vsaki sposobni državi že zdavnaj sedel in zagotovo več ne bi sedel na odgovornem položaju v politiki!

Ampak, smo pač žal nesposobna država, ki samo diletantsko nekaj glumači v boju s koruptivizmom, pa čeprav ga sama proizvaja!

In v taki državi je tudi on seveda lahko za naivne buthalce nedolžen.

Kajpak
KLIPAN
# 11.04.2018 ob 07:49
@zabar1000
Niso mediji izjavili, da sestrične plačujejo položnice Janši-ampak on sam.
Niso mediji šli po kredit v Republiko Srbsko-pač pa Janša.
Niso mediji dejali, da bo odstopil, če bo imela Slo gospodarsko rast-pač pa on sam.
Niso mediji podpisali pogodbe z Alstonom-pač pa Janša.
Itd, itd, itd.......
cvirn1
# 11.04.2018 ob 07:43
Gre zgolj za PR potezo. Ze zaradi absurdnosti tozbe proti sodnikom in tozilki. Saj je neumen, ampak gotovo pa se zaveda da vsaj v tem delu tozba nima pravne podlage.
ni maitre
# 11.04.2018 ob 07:49
Smo država državnih kriminalcev par excellence! Razpustit to greznico čim prej!
Norisla
# 11.04.2018 ob 07:46
Kar jaz vem nedolznosti ni dokazal...
Lluka
# 11.04.2018 ob 07:49
In dragi bralci.ste prejeli včeraj anketne lističe po pošti od SDS-a? Nekako morajo pokriti te stroške tiskanja in pošiljanja......... in najbolj je da iz državnega proračuna.... mar ne Ivan?
tanj
# 11.04.2018 ob 07:52
Sploh ni problem. Če mu uspe preko svojih tole iztožit, tako ali tako ne bo dvignil pošte, pa ne bo vedel, da je dobil in itak ne bo dvignil šušk. Za vsak slučaj naj mu sodišče pošlje pismo večjega formata, da ga pismonoša ne bo uspel stlačit v njegov, opa, v Uršikin hišni predalček. Drugače je zadeva zastarala, kar je daleč od tega, da bi bil malik nedolžen.
nordnung
# 11.04.2018 ob 07:40
Kdo bo vse to plačal?
mateycica
# 11.04.2018 ob 07:59
Takega poštenjaka kot je mr. J še Slovenija ni imela v svojem političnem prostoru. Po moje sploh ni vedel, da je država kupovala Patrie.
SamoRes
# 11.04.2018 ob 07:54
Potem bo dobil Riedl vsaj milijardo evrov, ki so ga v Avstriji zaprli z obrazložitvijo:

V razsodbi piše, da so se za prikrojitev razpisa v korist Patrie dokončno dogovorili na srečanju 1. septembra 2005. "V zameno je bilo dr. Jožetu Z***** obljubljeno izplačilo 900.000 evrov ter delež pri 'preplačilu lokalnega partnerja' kot dodatna finančna ugodnost za vladajočo stranko Ivana J*****,"
vzhodnik
# 11.04.2018 ob 07:59
Eno je kot pribito. Nikoli ni bil sam kriv, umazani so bili zmeraj drugi, sledove za sabo ni puščal in jih ne. Politik njegovega kova, obravnavan v toliko primerih, blatil svojo državo v tujini in jih primerjal z Azerbedjanom, Belorusijo.... ne more biti nikoli predsednik vlade , še najmanj pa da se še naprej norčuje in se poteguje za funkcije. V življenju ni nikoli nič drugo vedel, kot delati koruptivne posle, prodajati orožje in trgovati z smrtjo. Človek je absurd v danem trenutku v politiki. Ustavno sodišče je njegov zavetnik!!! Človek je izgubil ves svoj kompas in preteklost je njegova priuriteta. Kaj bi se zgodilo človeku, če bi nekdo to isto počel????
SamoRes
# 11.04.2018 ob 07:59
Če misli, da bo s takimi potezami pridobil volilne glasove se verjetno moti.
Neikius
# 11.04.2018 ob 08:11
Ne gre samo za predvolilno potezo, gre tudi za ustrahovanje tožilcev in pravne države, gre tudi za dobičkarstvo (očitno). Neverjetno, ampak očitno lahko tako nizko padeš.
gesan
# 11.04.2018 ob 08:44
Sklonjen
# 11.04.2018 ob 08:18

Če še ne veš ... človek velja za nedolžnega dokler se mu pravnomočno ne dokaže krivde. Kaj ti torej še ni jasno?
----------------------------------
Človek, ki je nečesa obdolžen, mora prihajat na sodnijo, ko mu je vročen poziv.

pošten, nekoruptiven človek, se ne izmika dolžnosti, niti odgovornosti!

KAj ti še ne more bit jasno?
KLIPAN
# 11.04.2018 ob 07:46
ODLIČNO!!!
Očitno se je že poslovil od vlade.
Nekaj pa mora ostati za težko prigarano penzijo, a ne?
aktivist
# 11.04.2018 ob 09:03
Avstrijsko in finsko sodisce je obsodilo vse udelezence v aferi. V sloveniji mu je sodba zastarala ker ni prejemal poste in je zavlaceval. Kobec debate.
Voly
# 11.04.2018 ob 08:54
Ta človek je vedno poudarjal, da so mu sovražniki vedno ravno pred volitvami naprtili razne nečednosti, ki jih on seveda ni naredil.
No, letos mu ni pred volitvami nihče ničesar očital, pa ga je začelo skrbeti. In tako se je kar sam izpotavil ravno pred volitvami, zanimivo.
Ravno prav, da se ljudje spet malo spomnimo, kaj vse je počel in koliko ima masla na glavi.
In anketni list, ki mi ga je poslal kar na dom! Res sem se pošteno nasmejal, iz njega pa se vidi, kako mu teče voda v grlo in kaj vse se je pripravljen zlagati, samo, da bi dobil tisti glas na volitvah. V prvem vprašanju obljublja, da se bo kupna moč državljanov v letu 2019 realno povečala za 900 EU, če bo on na vladi, seveda! Pa kaj on to resno? Še Erjavec, ki je pred volitvami ponavadi največji nakladač ni kaj takega obljubljal! Ta nas pa res ima za neumne, nekateri mu pa vedno znova nasedajo.
K_ris
# 11.04.2018 ob 08:15
Spet ga nekaj brezveze vlečejo po sodiščih tik pred volitvami. To res ne more biti naključje ... (sarc off)
vzhodnik
# 11.04.2018 ob 08:01
Tu je še mnogo drugih oprijemljivih stvari od pošte, dvigovanje le te, izmikanju sodstvu, da ne naštevam....
lojal
# 11.04.2018 ob 08:55
Je rekel Avdič v ene svojih nastopov, da če imaš za odvetnika Matoza ali Čeferina, si kriv. Ne rabiš dokazovat, da nisi.
Knight Kant
# 11.04.2018 ob 08:33
Janša da je vložil odškodninsko tožbo? In to tik pred volitvami? To je nedopustno! Nov poskus kraje volitev!
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 08:06
Janša ne kradi ljudem. Toži Berglunda pa Milana M. Cvikla in Dragota Kos-a, nas pa pusti pri miru in če hočeš svoji stranki dobro, odstopi in nehaj Tvitat neumnosti.
urle
# 11.04.2018 ob 09:00
kar je šlo z đođićevo je treba not dobit
gremyus
# 11.04.2018 ob 08:30
Zanimivo, da pametuje tale Ivanček... brez dokazov ipd. Ko je šlo pa za Skripala, je pa takoj brez dokazov obsodil Ruske politike. Dvoličnost in hinavščina. Vse od osamosvojitve SDS samo še laže in se dela norca iz ljudi. Delijo floskule in demagogije. Se vidi da so afiliacija zahodnega sistema. SDS ? Ne hvala. Nikoli več.
woodoo
# 11.04.2018 ob 08:49
Včeraj sem prejel reklamni sds-zame vprašalnik:). Odgovoriš in pošlješ nazaj na Trstenjakovo ... hehe
Vsaj vemo kaj naj bi nova vlada počela. Družinska politika ala sds, neupravičene pokojnine (jla, zzb,..), migranti in 1963€, dodatek 2. kitice zdravljice v himno (o moj bog:))..
Nič novega, obračunali bomo z vsemi, ki ne špilajo po naših doktrinah :))
vsx1016
# 11.04.2018 ob 08:23
Škodo je delal v prejšnji državi, škodo dela v naši državi.....
Bil je proti prejšnji državi, očitno je proti tudi zdajšnji državi...
LosAlamos
# 11.04.2018 ob 08:13
Lepo zamišljeno tik pred volitvami.
Ampak tisti, ki s(m)o jih spregledali bodo naredili vse, da dobijo čim manj glasov na volitvah in upam, da končno postavimo pred dejstvo, da se morajo začeti obnašati kot ljudje s čisto dušo in vestjo (izberite sami).
oliva
# 11.04.2018 ob 12:25
Zakaj pa mi ne tožimo njega za vso škodo, od 91' naprej?
oliva
# 11.04.2018 ob 11:25
"Živi že 30 let na račun države, ki jo sovraži in ne spoštuje."

Saj TU je prav najbolj kriv.
Hoče oblast ljudem, ki jih sovraži in žali, v državi, ki je ne spoštuje (niti ene institucije te države).
g1n3k
# 11.04.2018 ob 08:34
Janša v svojem kratkovidnem slogu spet dela uslugo nedesnim strankam. Bolje rečene ne-SDS strankam, ker ne obstaja nobena več ki bi se s SDS še pečala.
Svit-1
# 11.04.2018 ob 08:24
Seveda mora tudi tokrat zmanevrirati, da bodo po njegovem volitve pristranske!
SamoRes
# 11.04.2018 ob 10:17
biberkopf
# 11.04.2018 ob 10:15
levica je večinoma pokradla slovenijo prek svojih tajkunov in nlb,in sedaj je za to kriv janša

Ti pa nisi kaj veliko bral a ne?

Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?!

Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce.

Dejstvo je, da je leta 2005 vlada aktivno pomagala Igorju Bavčarju in Boško Šrotu pri prevzemu Mercatorja (pri čemer sta jima državna Kad in Sod še dala posojila za prevzem, pred tem pa dokapitalizirala Mercator).
Hima
# 11.04.2018 ob 08:43
Pokliči dudikovo krajina srbska pa se operite malo denarja taki domoljubi ste za na gnojisce zgodovine
Vongobongo
# 11.04.2018 ob 11:53
Par dejstev je res zabavnih ;
1. - JJ bo v parlamentu dokler zaradi starosti ne umrejo njegovi volilci ;)
2.- JJ sovrazi volilce , ki ga ne volijo.
3. - JJ nikoli ni zares delal v zivljenju , je rejs na drzavni joski ;p
4. - JJ bo zmagal na sodiscu , saj ima svojega sodnika ;)
5.- JJ nikoli ni pokazal da dela v dobro drzavljanov. Razen izbranih ;)
6. Med naso levico in desnico ni razlik , vsi kradejo.
7. - JJ je pognal naso krizo ;p
8. - JJ nehodi redno v sluzbo ;)
9. - JJ je CAR , kaj mu ratuje v zivljenju. Vsi ostali bi ze jeza j... ;)
10.- JJ se nedrzi stvari , ki jih govori.
11. - Starejsa generacija se nam je zataknila v letu 91 ;p
12.- itd....... ;)
abi normal
# 11.04.2018 ob 10:14
Janez, pejd v penzijo.
lojal
# 11.04.2018 ob 08:52
Predlagam referendum o odškodnini, za ali proti :-)
maja kibira
# 11.04.2018 ob 08:51
A mu provizija ne zadostuje? Ce bi bilo vse tako cisto kot pravi potem ne bi nekaj pajdasev sedelo v arestu zaradi podkupnin pri Patrijah
SamoRes
# 11.04.2018 ob 08:19
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v tožbi nemškega državljana ki ga je CIA 4 mesece mučila in posiljevala prisodilo 60.000 evrov.
Ta pa, ki je celo dobival plačo med bivanjem v zaporu zahteva milijon?
gesan
# 11.04.2018 ob 08:05
mateycica
# 11.04.2018 ob 07:59
Takega poštenjaka kot je mr. J še Slovenija ni imela v svojem političnem prostoru. Po moje sploh ni vedel, da je država kupovala Patrie.
-------------------------------------------
Seveda ni!
Tako kot naš najlepši ni vedel nič o tešu.

Pri nas so odgovorni šefi nečesa itak samo za to, da bluzijo nekaj v tri krasne.
poslušalcev, ki jim še vedno po buhalsko verjamejo in zaupajo, je itak v državi dovolj, da bodo to počeli še naprej.

V državi pravna pravila itak še zdaleč ne veljajo za vse enako, tak da, hja, res je, ta država je pravi raj za lopove, nakladače...

Folk ima očitno raje lažnivce kot pa resnico.
A je res tako grenka, da je neprebavljiva?
Potem je to glavni vzrok za stanje!
štajerc64
# 11.04.2018 ob 13:27
900.000€? Kaplja v morje, glede na to koliko škode je že naredil slovenskemu narodu.

res je, dajmo mu še to, pod pogojem, da on in njegovi-grims-gorenakdolbedak - itd, za vekomaj izginejo iz slovenske politike.
denar bo zelo dobro naložen
mogoče potem sds postane normalna stranka.
oziris.va
# 11.04.2018 ob 12:37
oliva
# 11.04.2018 ob 12:25

Zakaj pa mi ne tožimo njega za vso škodo, od 91' naprej?


Odlično vprašanje. Še gate bi mu šle v poplačilo ...
Celine
# 11.04.2018 ob 11:57
A bo zdaj redno dvigal pošto?
balrog
# 11.04.2018 ob 11:24
Saj Janša sploh ni bil zaprt. Še manj pa neupravičeno. To ni bil klasični zapor. Kako lahko tako močno nasedemo Janši, ki se lahko iz nas volivcev vedno znova norčuje !? Kako je lahko nekdo, kot je Janša, zaprt, če lahko hkrati opravlja funkcijo poslanca, hodi v parlament, obiskuje teren, svoj volilni okraj, svojo volilno enoto, družino ... To ni bil zapor. To ni bil niti hišni zapor. In zdaj bi rad še milijon evrov od država za kritje volilne kampanje, saj od Đuđićeve ni dobil kredita. Ej !? Pa to je novi super nateg. Do kdaj bomo Janši pustili, da državo uporablja za svoj lastni bankomat ?
balrog
# 11.04.2018 ob 10:34
Upam, da sodstvo POKAŽE svojo HRBTENICO , če jo še kaj ima, in Janezu Janše ZAVRNE ta brutalno bizarni odškodninski zahtevek. Kakor jaz vidim Janšev "problem" - gre za najprej politika, ki je že celotno svoje odraslo življenje prisesan na državne proračunske jasli. In ne le to. Janša je bil v času po njegovem mnenju protipravnega "odvzema prostosti" še vedno zelo aktiven politik v nezmanjšanem obsegu. Njegova politična, poslanska funkcija ni ugasnila, ni bila v ničemer onemogočena, ampak je po škandalozni razsodbi ustavnega sodišča Janša še naprej lahko opravljal svojo funkcijo poslanca, kar pomeni, da je ŠE NAPREJ dobival plačilo, torej poslansko plačo v nezmanjšani višini. Kar pomeni, da Janša prav v ničemer ni bil v izgubi. Gre pa seveda za politika, ki je strašno okužen s politično korupcijo, kar je najhujši možni greh politika in zato njegovo dejanje, ki je padlo na sodišču zgolj zaradi zavlačevanja z njegove strani in strani Janševega odvetnika in posledično zastaranja, nikoli ni bilo ovrženo. Še vedno je dejstvo, da je Patria posegla po korupciji in da je podkupovala. Saj zaradi Patrie v zaporu sedi denimo brigadir Peter Zupan, grešni kozel za Janševe nečednosti. Zato SODNIKI pamet v roke in Janševo sramotno zahtevo za denar ZAVRNITE kot povsem neutemeljeno. Janša je VES ČAS vikend zapora dobival poslansko plačo v nezmanjšanem obsegu. Kar je seveda unikum in diskriminacija ostalih zapornikov, ki v času prestajanja kazni ne morejo služiti denarja ali dobivati plače.
Kazalo