SDS od Karbe zahteva 55.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO
SDS od Karbe zahteva 55.000 evrov odškodnine. Foto: MMC RTV SLO


V SDS-u so se za tožbo proti novinarju Dela Karbi odločili po objavi članka z naslovom "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" 23. novembra 2009. Karba ga je napisal na podlagi pogovora s finskim preiskovalcem Kajem Erikom Björkqvistom. Stranka zato od Karbe želi javno opravičilo in plačilo 55.000 evrov odškodnine, tožili pa so tudi Delo, od katerega zahtevajo 300.000 evrov, a je bila sodba v slednjem primeru izrečena v korist Dela. Na to so se v stranki že pritožili.

Sodnica Tatjana Turk Pilič je sklenila, da bodo na prvem naroku, ki je razpisan za 23. januar, najprej zaslišali Janeza Janšo in Karbo. Janša bo najprej pojasnil, da so trditve toženega neresnične in kakšna škoda je nastala zaradi objave članka, Karba pa bo razložil okoliščine nastanka članka, izhaja iz predloga za izvedbo dokazov, je pojasnil Matoz.

Ta je tudi predlagal zaslišanje Björkqvista, ki bi sodišču lahko izpovedal vsebino svojih izjav, na katere se Karba sklicuje, a se sodnica do tega predloga še ni opredelila. Prav tako se bo še opredelila do Matozovega predloga, da se zavrne vpogled v obtožni predlog v zadevi Patria. Z vpogledom, ki ga predlaga tožena stran, se namreč ne more dokazovati resničnost navedb, ki so bile podane veliko pred vložitvijo akta, je prepričan Matoz.