Finski preiskovalec Björkqvist je na zaslišanju zatrdil, da izjave, objavljene v članku, niso njegove. Foto: BoBo
Finski preiskovalec Björkqvist je na zaslišanju zatrdil, da izjave, objavljene v članku, niso njegove. Foto: BoBo

"To je pravi nasprotnik, ki ne odneha. Potem ko je že čisto na tleh in ko ga je povozilo vseh osem koles oklepnika, vstane iz blata in še enkrat ustreli.

Stojan Zdolšek, zagovornik Dela

SDS je na Vrhovno sodišče vložil revizijo zoper sodbo Višjega sodišča v Ljubljani, s katero je to zavrnilo njegovo tožbo zoper pisanje Dela, da je denar od Patrie končal v SDS-u.

SDS je Delo tožil zaradi prispevka, objavljenega 23. novembra 2009, v katerem je novinar Dejan Karba na podlagi pogovora z vodjo finskih preiskovalcev Erikom Björkqvistom zapisal, da denar od Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. V stranki so od Dela zahtevali 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Sodišče dvakrat ugodilo, nato zavrnilo

Prvostopenjsko sodišče je najprej dvakrat ugodilo tožbenemu zahtevku SDS-a, ker je menilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v njeno čast in dobro ime. A je višje sodišče obsodilno sodbo prvič razveljavilo in vrnilo v ponovno presojo z napotki, drugič, sredi letošnjega leta, pa je obsodilno sodbo spremenilo in tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo.

Sodišče: V naslovu ne more biti vsega
Višje sodišče je ugotovilo, da je sporni naslov članka - "Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS" - tako pomensko odprt, da ni mogoč sklep, da sam zase predstavlja neresnično trditev. Po mnenju višjih sodnikov besedna zveza iz naslova že zaradi splošno znanih omejenih možnosti zapisa v naslovu ne more izražati celotnega sporočila članka, zato ni logično, da bi povprečni bralec svoje razumevanje sporočila besedila članka omejeval zgolj na naslov.

Matoz: Vir sploh ni izjavil, kar piše
Po navedbah Dela pooblaščenec SDS-a odvetnik Franci Matoz v zahtevku za revizijo meni, da je takšna presoja sodišča napačna, saj naslov povprečnemu bralcu jasno sporoča, da je stranka ravnala koruptivno. Pri tem opozarja, da dokazni postopek ni potrdil, da bi vir, na katerega se novinar sklicuje, dejansko izjavil tisto, kar je povzeto v članku, a je sodišče kljub temu štelo, da je tedaj obstajalo dovolj informacij, ki so dajale podlago za zapis spornega naslova.

Izjave zanikal sam preiskovalec Björkqvist
Matoz nadaljuje, da je Björkqvist na zaslišanju povedal, da je po objavi zanikal sporno izjavo, višje sodišče pa je kljub temu sklenilo, da objavljene informacije predstavljajo neizkrivljeno sporočilo tega, kar je povedal novinarju.

Zdolšek: To je nasprotnik, ki ne odneha
"To je pravi nasprotnik, ki ne odneha. Potem ko je že čisto na tleh in ko ga je povozilo vseh osem koles oklepnika, vstane iz blata in še enkrat ustreli," pa je vložitev revizije za Delo komentiral njegov pooblaščenec, odvetnik Stojan Zdolšek, ki je na revizijo že odgovoril.

"To je pravi nasprotnik, ki ne odneha. Potem ko je že čisto na tleh in ko ga je povozilo vseh osem koles oklepnika, vstane iz blata in še enkrat ustreli.

Stojan Zdolšek, zagovornik Dela