Strašljivi klovni v večini primerov niso bili preveč strašljivi. Foto: BoBo
Strašljivi klovni v večini primerov niso bili preveč strašljivi. Foto: BoBo

Prijave so prišle z vse Slovenije, največkrat pa so se klovni pojavili v okolici šol ali zbirališč mladih. "Za zdaj je bilo potrjenih osem primerov, v katerih so bili prepoznani elementi kaznivega ravnanja, večinoma gre za prekrške," je pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Kazni za te prekrške se gibljejo med 104 in 250 evri, kaznivo dejanje pa bi bilo, če bi prišlo do poškodb ali gmotne škode, je pojasnil.

Policisti so se sicer odzvali na vsako prijavo, vendar razen v teh osmih primerih niso mogli potrditi, da je dejansko prišlo do kršitve. V nekaterih primerih so celo ugotovili, da so prijavitelji videli le masko, ki ni bila uporabljena za vznemirjanje.

A kljub temu, pravijo na policiji, so na te dogodke še posebej pozorni, saj se lahko kaj hitro sprevržejo v tragedijo. "Zgolj oblačenje v klovne sicer še ne pomeni prekrška ali kaznivega dejanja. V primerih, ko t. i. strašljivi klovni v posamezniku povzročijo neprijeten občutek, strah, vznemirjenje ali ponižanje in pri tem uporabljajo oziroma strašijo z nevarnimi predmeti, pa lahko takšna dejanja že predstavljajo prekrške zoper javni red in mir," je pojasnil Menegalija.

Previdno, kako se boste odzvali
Policija ob tem svetuje staršem, naj se z otroki in mladostniki o strašljivih klovnih pogovarjajo na otroku in mladostniku razumljiv način. Če se otroci soočijo s klovnom na neprijeten način, naj takoj poiščejo pomoč pri odrasli osebi ali se zatečejo na varen kraj, kot je na primer trgovina, policijska postaja ali šola.

Obenem policisti opozarjajo, da so pretirani odzivi pri soočanju s klovni lahko škodljivi in celo kaznivi, saj se za masko lahko skriva otrok ali mladoletna oseba, ki se ne zaveda vseh posledic svojega vedenja.

Na policiji tudi svetujejo staršem, naj se z otroki in mladostniki pogovorijo o pomenu varne uporabe medmrežja in razumevanju vsebin na družbenih omrežjih. Zaznavajo namreč tudi primere, ko posamezniki na družbenih omrežjih uporabljajo profil s sliko klovna in se nato povezujejo oz. prosijo za prijateljstvo z otroki. Nekateri z otroki tudi neposredno komunicirajo. Če vsebina komunikacije prizadene spolno nedotakljivost otrok, lahko govorimo o kaznivem dejanju, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora, je še pojasnil Menegalija.