Podjetnik Aleš Rihter je priznal, da se je z občino za ureditev okrasne razsvetljave dogovoril še pred objavo razpisa. Foto: BoBo
Podjetnik Aleš Rihter je priznal, da se je z občino za ureditev okrasne razsvetljave dogovoril še pred objavo razpisa. Foto: BoBo
Podjetnik priznal, da je občina priredila razpis

Na koprskem sodišču so danes izrekli sodbo, ki je zagotovo zatresla pisarne mestne hiše. Sploh glede na številne kazenske postopke, v katerih je župan Boris Popovič in večina vodij občinskih uradov. Lokalni podjetnik Aleš Rihter je namreč tožilstvu priznal, da se je s predstojnikom urada za gospodarske javne službe Rafom Klinarjem vnaprej dogovoril za postavitev javne razsvetljave, nato pa je občina izpeljala fiktivni javni razpis.

Klinar ni sprejel tožilkine ponudbe
Rihter se je pogodil za blažjo kazen, za pomoč pri zlorabi položaja je bil tako že danes pravnomočno obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen, s preizkusno dobo dveh let. "Da," je na vprašanje TV Slovenija, ali se je s Klinarjem vnaprej dogovoril, da bo posel dobilo njegovo podjetje, odgovoril Rihter in dodal: "Vse, kar sem imel povedati, sem povedal."

Klinar se je izrekel za nedolžnega, nato pa mu je tožilka Janja Hvala poskušala priti naproti in mu v zameno za priznanje zlorabe uradnega položaja, za kar je sicer zagrožena kazen od treh mesecev do pet let zapora, ponudila pogojno kazen leto in pol zapora s triletnim preizkusom, vendar je Klinar ponudbo zavrnil.

Pravico delila mariborska sodnica
Za Rafa Klinarja se bo tako začela glavna obravnava. "Do konca sojenja ne bom nič komentiral," je odgovoril, ko smo ga vprašali, ali mu priznanje soobtoženega lahko oteži obrambo. Njegov odvetnik Gorazd Gabrič pa je dejal, da je "priznanje Rihterjev način obrambe, ki je legitimen, mojemu klientu pa ne bo bistveno škodilo". Upa, da bo sodnica uslišala njihov predlog, da se soobtoženi zasliši kot pričo. Klinarju bo sodila sodnica iz Maribora, ki je danes tudi obsodila Rihterja. S spisi zasutim koprskim sodnikom so namreč danes prvič na pomoč prišli kolegi od zunaj.

Do vejice domišljen dogovor
In kako se je odvrtel posel? Kot navaja sodba, sta se predstojnik občinskega urada za gospodarske javne službe Raf Klinar in tedanji direktor družbe Elektroinvest Aleš Rihter, na začetku poletja 2009 vnaprej dogovorila, da bo okrasne lučke na pločniku ob mestnem potoku postavil Elektroinvest. Rihter je na podlagi popisa del izdelal tri predračune z različnimi cenami, s katerimi je seznanil Rafa Klinarja, ki je eno izmed cen uporabil za določitev vrednosti javnega naročila. Hkrati je nagovoril še dve podjetji, naj prav tako oddata ponudbi, in jima v elektronskem sporočilu sporočil, kakšni ceni naj ponudita, da bo cena Elektroinvesta najugodnejša, Klinarju pa posredoval imeni podjetij, ki naj ju občina povabi k oddaji ponudb.

Navidezni razpis in lučke, ki svetijo pred pogodbo
Ko je bil posel med akterji že dogovorjen, je Raf Klinar svoji uslužbenki naročil, naj izpelje fiktivni javni razpis, kar je tudi storila. Konec junija so lučke že razsvetljevale drevesa, čeprav je koprska občina z Elektroinvestom pogodbo za izvedbo del podpisala šele julija, dva tedna pozneje. Rihterjevo podjetje se je okoristilo za 7 tisoč evrov, nepremoženjska škoda pa znaša 25 tisoč evrov, kolikor je bil vreden posel.

Ujela sta se v fotovoltaično mrežo
Zgodba o dogovorjenem poslu najbrž ne bi nikoli prišla na dan, če je ne bi kot stransko "škodo" odkrili kriminalisti, ko so leta 2010 preiskovali domnevno sporen nakup in postavitev futurističnih luči na glavnem koprskem pomolu in posle v zvezi z obnovo semedelske promenade. Zaradi tega posla je bil v ponedeljek pri preiskovalni sodnici zaslišan koprski župan Boris Popovič, ki je osumljen zlorabe položaja. Sodišče zdaj odloča, ali bo za ta primer uvedlo preiskavo. Tudi v tej zgodbi kot podizvajalec nastopa danes obsojeni Rihter, ki naj bi ga kriminalisti že zaslišali. Če bo zadeva prišla do sodnih klopi, bo zanimivo videti, ali je oziroma bo tudi tu odigral vlogo žvižgača.

Podjetnik priznal, da je občina priredila razpis