Bine Kordež, Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Milan Jelovčan na sojenju v zadevi Merkur. Foto: BoBo
Bine Kordež, Marta Bertoncelj, Janja Krašovec in Milan Jelovčan na sojenju v zadevi Merkur. Foto: BoBo
Kmalu zaključni govori v zadevi Merkur

Ob tem je Jože Kozina dejal, da je obtožnico spremenil, ker obdolženi denarja niso neposredno "spravili v svoj žep." S temi spremembami je po njegovih navedbah tožilstvo zgolj konkretiziralo protipravno pridobljeno premoženjsko korist.

Kozina tako vztraja, da so obdolženi s preprodajo trgovskega centra Primskovo pridobili sredstva, s katerimi so financirali menedžerski prevzem Merkurja, ki ga je izpeljala družba Merfina. S tem prevzemom so obdolženi po navedbah tožilstva povečali tudi vrednost svojih poslovnih deležev v družbi Merfin.

Na sum oškodovanja Merkurja za deset milijonov evrov je opozorila že revizija poslovanja Merkurja med letoma 2007 in 2010, ki jo je opravila družba Deloitte. V revizijskem poročilu, ki so ga brali tudi na obravnavi, je tudi izpostavljena neizterljivost Merkurjevih terjatev v stečajnem postopku družbe Merfin, saj ta nima premoženja.

Obramba je že izrazila nasprotovanje spremembi obtožnice in bo najverjetneje spet predlagala določitev sodnega izvedenca, ki bi preučil poslovanje družbe Merfin. Ob tem je obramba zahtevala dodaten čas za pripravo, zato se bo sojenje nadaljevalo v petek.

Kozina je tudi dejal, da pričakuje, da se bodo v petek začeli sklepni govori, nato pa bo sodišče odločilo, v kakšnem roku bo izreklo sodbo. Obenem je Kozina potrdil informacije, da se je nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež skušal s tožilstvom dogovoriti o polovičnem znižanju zagrožene kazni, če prizna krivdo, vendar Kozina vztraja, da od zahtevane kazni tožilstvo ne bo odstopilo.

Poleg Kordeža so med obdolženci v zadevi Merkur še nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj, nekdanja Merkurjeva izvršna direktorica za finance Janja Krašovec, član Kordeževe uprave Milan Jelovčan in direktor gradbenega podjetja Kograd Igem Oto Brglez.

L. L.

Kmalu zaključni govori v zadevi Merkur