Družbi Merfin bo po nevložitvi tožb zadnja ura kmalu odzvonila, stečajni upravitelj se zavzema za čimprejšnji konec postopka. Foto: BoBo
Družbi Merfin bo po nevložitvi tožb zadnja ura kmalu odzvonila, stečajni upravitelj se zavzema za čimprejšnji konec postopka. Foto: BoBo

S tožbami bi upniki izpodbijali nekatere sporne posle Merfina. Lastniki Merfina - največji je s 27 odstotki nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež - so namreč leta 2010 z izplačilom dividend poravnali pomemben del posojil pri Hypo banki, namenjenih menedžerskemu prevzemu Merkurja.
A upnikom od marca, ko jih je k temu pozval stečajni upravitelj Andrej Marinc, ni uspelo založiti dovolj sredstev. Z založitvijo 900.000 evrov bi lahko vodil sodne postopke, s katerimi bi si lahko zagotovili 21,2 milijona evrov; brez tožb pa stečajne mase ni.
Družba Merfin sicer nima lastnega premoženja.

Le dva upnika pripravljena založiti denar
Čeprav je Marinc odgovore upnikov pričakoval že aprila, so pogovori o sodelovanju upnikov pri financiranju stečajnega postopka potekali vse do konca junija. Na poziv pa se je odzvala tretjina upnikov, večina negativno. Dva upnika sta vendarle izrazila pripravljenost, da založila sredstva v sorazmerju s prijavljenimi in priznanimi terjatvami. En upnik pa je izrazil velik interes in načelno pripravljenost, vendar pogoji, pod katerimi je bil pripravljen založiti sredstva, niso bili skladni z insolvenčno zakonodajo.

Marinc tako v rednem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve, ugotavlja, da upniki niso pripravljeni založiti sredstev v taki vrednosti in na tak način, da bi to zadostovalo za neovirano nadaljnje vodenje postopka.

V pogovoru z upniki so se pojavile različne druge ideje. Ena izmed njih je bila prošnja za brezplačno pravno pomoč, ki pa v takih primerih ni bila še nikoli uporabljena in po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov ne more biti namenjena kritju stroškov v stečajnem postopku.

"Brez podpore upnikov povsem brez moči"
Govorili so tudi o poravnavi z nekaterimi toženimi strankami, vendar po več neformalnih stikih kakšnih konkretnejših pogovorov ni bilo. "Vsi namreč zelo dobro poznajo dejstva in vedo, da sem kot stečajni upravitelj brez podpore upnikov povsem brez moči, zato je taktiziranje razumljivo," pojasnjuje Marinc.

"Sodišče ne bo toleriralo zavlačevanja"
Med pogovori je Marinc zaprosil sodišče za odlog vseh aktivnosti v pravdnih postopkih za izpodbijanje pravnih dejanj do konca avgusta. Vendar v dveh primerih sodišče ni pritrdilo prošnji, kar je po mnenju Marinca jasen znak, da sodišče ne bo več toleriralo njihovega zavlačevanja.

Upravitelj za čimprejšnji konec stečajnega postopka
Marinc tako ocenjuje, da je skrajni rok za iskanje rešitev potekel in da je treba stečaj, da bi se izognili nastajanju novih stroškov, čim prej končati brez razdelitve stečajne mase med navadne upnike, saj Merfin ni imel nikakršnega premoženja razen delnic Merkurja, ki so jih zavarovani upniki že zasegli.

Za skoraj pol milijarde terjatev
V stečaju Merfina je bilo sicer prijavljenih 471,5 milijona evrov terjatev. Ob HTC Dva sta velika upnika še Hypo banka in Sava. Poleg tega so večmilijonske terjatve prijavila še druga podjetja, od kranjskega Iskratela do idrijskega H&R.