Dva osumljenca sta v kranjskem priporu, eden v koprskem, četrtega pa so izpustili. Foto: MMC RTV SLO
Dva osumljenca sta v kranjskem priporu, eden v koprskem, četrtega pa so izpustili. Foto: MMC RTV SLO
Bomabaši iz Kranja do sojenja v priporu

Na Generalni policijski upravi so za MMC dejali, da danes ne nameravajo posredovati nikakršne uradne informacije v zvezi z domnevnim zaslišanjem enega izmed osumljencev za eksplozijo v Kranju, ki naj bi bil odgovoren tudi za rop iz skladišča v Pivki. Podrobnosti bodo razkrili na jutrišnji tiskovni konferenci.

Kot je poročala dopisnica TV Slovenija Janja Koren, bosta bombni eksploziji v Kranju, nedeljska in tista, ki je odjeknila maja v Kranju, preiskovalcem pomagali pojasniti okoliščine kraje orožja iz Pivke.

Trije od štirih osumljencev v priporu
Od štirih osumljenih kaznivih dejanj, povezanih z eksplozijo v Kranju, so kriminalisti dva prepeljali k preiskovalni sodnici v Kranju, enega na sodišče v Kopru, četrtega pa so izpustili.

Andrej Zakrajšek s Policijske uprave Kranj je za MMC pojasnil, da so dva osumljena pred sodnika privedli v torek v večernih urah. "Tretji osumljenec je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru zaradi drugih premoženjskih kaznivih dejanj, zoper enega osumljenca pa je bilo pridržanje odpravljeno, saj niso več obstajali zakonski pogoji za pridržanje," je dodal.

Zaslišanje na kranjskem okrožnem sodišču je trajalo do pol dveh ponoči, sodnica pa je za osumljenca odredila pripor zaradi možnosti ponovitve nevarnosti in begosumnosti.

Spor zaradi dekleta
Po do zdaj znanih podatkih naj bi se v nedeljo pred lokalom v Kranju zaradi dekleta sprva sprla, nato pa tudi fizično obračunala dva moška, stara 20 in 25 let. Zadnji se je nato čez nekaj časa spet vrnil na kraj dogodka in po ponovnem izzivanju k pretepu so odvrgli ročno bombo tipa M75. Ta je eksplodirala okoli 5. ure v neposredni bližini vhoda v gostinski lokal, kjer so takrat stali naključni obiskovalci.

Osem ljudi je bilo v eksploziji poškodovanih, škoda pa je nastala tudi na sedmih parkiranih avtomobilih, dveh avtobusih in na objektu, vse skupaj je je za 25.000 evrov.

Vlom v skladišče orožja v Pivki
Kot smo zapisali, naj bi šlo za ukradeno orožje iz Pivke. Policija je bila 19. maja od odgovornih oseb Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo obveščena, da je bilo vlomljeno v njihov objekt pri Pivki, namenjen uničevanju neeksplodiranih ubojnih sredstev. Po pregledu so ugotovili, da jim manjkajo evidence o uničenju 57 ročnih bomb, osem protioklepnih lanserjev armbrust in štirje protioklepni lanserji RPG-22.

Pozneje so pojasnili, da ne gre za vojaško skladišče, temveč objekt, ki ga upravlja Uprava RS-ja za zaščito in reševanje. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je nato objekt določila kot objekt posebnega pomena za obrambo ter ga predala v roke Slovenske vojske, odrejeno pa je bilo tudi 24-urno fizično varovanje. Jelušičeva je takrat še dejala, da vloma v skladišče varnostna služba ni zaznala, ter pojasnila, da je pri tem odpovedala celotna veriga odgovornih oseb.

Bomabaši iz Kranja do sojenja v priporu