Koprski kriminalisti preiskujejo zlorabo položaja pri piranskemu projektu brezplačnega interneta. Foto: STA
Koprski kriminalisti preiskujejo zlorabo položaja pri piranskemu projektu brezplačnega interneta. Foto: STA

Po poročanju Primorskih novic so koprski kriminalisti preiskovali tudi direktorja Obalnega tehnološkega sklada Mitjo Cestnika, ki je vzpostavil omenjeno internetno omrežje.

Na koprski policijski upravi so povedali, da so koprski kriminalisti v četrtek na podlagi odredbe koprskega okrožnega sodišča izvajali hišne preiskave na petih lokacijah na območju piranske občine, in sicer pri treh pravnih subjektih ter dveh fizičnih osebah.

Preiskavo vodijo zoper tri osumljence zaradi utemeljenega razloga za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kriminalisti so preiskavo sprožili po prijavi domnevnih nepravilnosti v zvezi s projektom postavitve brezplačnega brezžičnega internetnega omrežja.

Nepravilnosti je ugotovil tudi KPK
Nepravilnosti pri projektu brezžičnega interneta v občini Piran, katerega pogodbena vrednost je bila 50.000 evrov (brez DDV-ja), je že lani pod drobnogled vzela protikorupcijska komisija.

Med drugim so ugotovili, da je občina z brezplačnim prenosom 100-odstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novoustanovljeno podjetje Obalni tehnološki sklad brez premoženja, kupcev, tržnega deleža in z en dan prej imenovanim direktorjem Cestnikom, ki je hkrati piranski občinski svetnik.

Cestnik je imel po navedbah komisije aktivno in ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja ter pri brezplačnem prenosu 100-odstotnega deleža podjetja v občinsko last.

Piranski župan Peter Bossman je po oceni KPK-ja zanemaril svojo odgovornost s tem, ko ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev, skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino.

Ravnanje občine oz. njenega župana Bossmana in občinskega svetnika Mitje Cestnika pa je v tem primeru bilo v nasprotju s pričakovano integriteto, kot je opredeljena v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.