Tanasićeva naj bi Ereiza opazila med kosilom in poklicala nadrejenega. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Tanasićeva naj bi Ereiza opazila med kosilom in poklicala nadrejenega. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Pošta Kresnice
Med ropom je umrla uslužbenka pošte. Foto: BoBo

Blaža Ereiza, ki je upravičeno osumljen umora 52-letne poštne uslužbenke med ropom pošte v Kresnicah, naj bi kriminalistka Maja Tanasić sicer poznala, a le prek nekdanjega fanta, trditve, da je njegovo nekdanje dekle, pa je označila za "laži nadrejenih", ki naj bi ji tudi svetovali, naj se ne odziva na javne obtožbe, ki so letele nanjo.

Tanasićeva je svojo zgodbo povedala za časnik Slovenske novice in med drugim dejala, da je bil Ereiz prijatelj njenega nekdanjega partnerja in da ju je včasih obiskal. "Ko je prišel k nama, sem mu dala kosilo, niti sanjalo se mi ni, da bi bil sposoben zagrešiti tak zločin," je povedala za Slovenske novice.

Prepoznala ga je na fotografiji
Da je Ereiz osumljen umora poštne uslužbenke, naj bi Tanasićeva izvedela šele na jutranjem sestanku 23. septembra. Dejala je, da Ereiza ni poznala po priimku, zato je svojega nadrejenega Valterja Zrinskega (ta je vodja v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana) prosila, naj ji pokaže njegovo fotografijo. Ko ga je prepoznala, je o tem sestavila uradni zaznamek, je še dejala.

"Potem se bomo pogovarjali, kdo je za kaj kriv"
Z Zrinskim naj bi nato odšla na oddelek za krvne delikte, kjer se je pogovarjala z vodjo oddelka Darkom Delakordo, kriminalistom Dušanom Mikolčevičem (tega naj bi prejšnji teden ovadili zaradi zadeve bulmastifi) in kriminalistom Pavlom Povirkom. Tanasićeva je pogovor označila za "teroriziranje", saj naj bi jo silili, da uredi sestanek z Ereizom. Nameravali so jo poslati v Litijo k njegovi stari materi, in sicer skupaj s specialci, ki bi bili pripravljeni na to, da Ereiza ustrelijo. Delakorda naj bi zahteval, da mora prav ona izsiliti stik z Ereizom, in dodal, da se bodo "potem pogovarjali, kdo je zajebal".

Načrtu se je uprl nadrejeni Tanasićeve, ki je dejal, da kriminalistke ne bo izpostavljal nevarnosti. Z Ereizom so sicer že prej vzpostavili stik, a je nato izklopil telefon.

Ereiza opazila med kosilom in poklicala kolege
Osumljenca naj bi pozneje prijeli prav po zaslugi Tanasićeve, ki je dejala, da se je s partnerjem odpravila na kosilo v lokal s kitajsko hrano nasproti železniške postaje in v sosednjem lokalu zagledala Ereiza. Takoj je poklicala nadrejenega, je zatrdila in Ereiza so, kot je znano, po bliskoviti akciji tudi prijeli in mu odvzeli prostost.

"V uradnem zaznamku ni niti s črko omenjeno, da so ga dobili prav zaradi mojega klica, pač pa piše, da so vse sami opravili v PP Center," je še dejala Tanasićeva in dodala, da naj bi Darko Delakorda celo izjavil, da ne bo dovolil, da neka ženska, ki je šele eno leto kriminalistka, rešuje umore. Pohvale naj si zato ne obeta.

Šok je doživela še isti večer, ko jo je nadrejeni Valter Zrinski obvestil, da jo kolegi obtožujejo, da je Ereizovo dekle in da ga je skrivala. Od nje naj bi nato zahtevali izročitev prenosnega telefona in jo obvestili, da bodo zadevo predali državnemu tožilstvu, ker jo bodo kazensko ovadili.

Tanasićevo sicer med drugim obremenjuje priča, ki pravi, da je videla moškega splezati v njeno stanovanje (stanovanje je pritlično, op. a) in ga šla opozorit, naj tega ne počne. Tasićeva trdi, da je bila takrat službeno v Trbovljah in da je bil, če je šlo res za Ereiza, v njenem stanovanju brez njene vednosti.

Maščevanje podkupljenih kriminalistov?
Po pisanju časnika je Tanasićeva prepričana, da so njeno poznanstvo z Ereizom in tragedijo v Kresnicah izkoristili za obračun z njo, ker naj bi vedela "za kar nekaj naših kriminalistov, ki so vzbujali upravičen sum, da sodelujejo v kaznivih dejanjih in da so prejemali podkupnino". Tanasićeva naj bi zadevo predala službi generalnega direktorja policije, kjer pa naj ne bi ukrepali, ampak ji le zagrozili, "da bo izgubila službo".

"Navedbe v anonimnem pismu ne držijo"
Policija je v zvezi z očitanimi nepravilnostmi prejela anonimno pismo, v katerem naj bi bila opisana kazniva dejanja policistov, avtorji, ki se predstavljajo kot uslužbenic Policijske uprave Ljubljana, pa naj bi v njem branili Tanasićevo. Na GPU-jo so prejem pisma potrdili in dejali, da trditve preverjajo, po do zdaj zbranih podatkih pa naj bi bile neresnične, zapisi pa žaljivi za policiste. Posamezniki, ki so v pismu navedeni in "grobo napadeni", bodo podali predloge za kazenski pregon zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, so še povedali na GPU-ju.

Hkrati ne verjamejo, da so pisci uslužbenci Policijske uprave Ljubljana, ampak naj bi šlo za nekoga, ki je "neposredno in osebno vpleten v dogajanje, ki je bilo predmet notranje preiskave v policiji".