Aleš Hauc zanika zanemarjanje varnosti na Pošti Slovenije. Foto: BoBo
Aleš Hauc zanika zanemarjanje varnosti na Pošti Slovenije. Foto: BoBo
Zaposlene na Pošti skrbi, uprava jih miri

Generalni direktor Pošte Slovenije Aleš Hauc je na današnji novinarski konferenci v Mariboru poudaril, da "nikoli niso varčevali pri varnosti".

Potem ko so lani zaznali nagel porast števila ropov poštnih poslovalnic, so se odločili za izboljšanje varovanja pošt. Opremili so jih s prenosnimi stikali za sprožitev alarma, zmanjšali količino gotovine na poštah in napovedali, da bodo vse poslovalnice opremili s sistemom obarvanja gotovine v primeru poskusa odtujitve.

Videonadzor ne bi pomagal pri brutalnosti
"V letošnjem letu smo obiskali varnostno najbolj izpostavljene pošte, med drugim tudi pošto Kresnice, da bi pripravili ukrepe za izboljšanje mehanske zaščite pultov," je pojasnil direktor sektorja za korporativno varnost in nadzor Boris Novak. Po njegovih besedah vsi ti postopki še trajajo, predvsem zaradi dolgotrajnega sistema javnega naročanja.

Načrtujejo tudi postavitev videonadzora, saj je od skupno 540 poslovalnic za zdaj tako opremljenih le 25. "A brutalnost storilcev včerajšnjega ropa kaže, da tudi videonadzor ne bi preprečil tragičnega dogodka," je poudaril Novak.

Družini pomagajo po najboljših močeh
Poslovalnica v Kresnicah je bila tarča roparjev že v letih 2004 in 2009. Hauc, ki si je v torek zvečer ogledal kraj dogodka in obiskal svojce umrle, je povedal, da so njeni družini že izplačali solidarnostno pomoč in ji ponudili pomoč psihologa.

Na Pošti Slovenije so letos zaznali že sedem ropov ali poskusov ropov, lani pa trideset. Roparji so odnesli od 300 do 2.000 evrov, kar je po Haučevih besedah še en dokaz krize, v kateri je trenutno država.

Zaposlene na Pošti skrbi, uprava jih miri