Branko Maček je povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi. Foto: MMC RTV SLO
Branko Maček je povzročil prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi. Foto: MMC RTV SLO

Mačku so na prvem sojenju sodili zaradi predrzne vožnje z naklepom in leta 2012 so ga obsodili na desetletno zaporno kazen, ki jo je začel prestajati na Dobu.

Vrhovno sodišče je nato odločilo, da Maček nesreče ni povzročil z naklepom, in razveljavilo sodbi celjskega okrožnega in višjega sodišča.

Tožilstvo je zato moralo spremeniti obtožnico v kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Za to kaznivo dejanje je predvidena osemletna zaporna kazen, medtem ko je za povzročitev prometne nesreče z naklepom zagrožena 12-letna zaporna kazen.

Na celjskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok, na katerem je Maček po poročanju nekaterih medijev priznal krivdo. Sledil mu bo še narok za izrek kazni, na katerega naj bi bili pozvani tudi svojci žrtev. Tožilstvo naj bi sicer predlagalo 8 let zapora.

Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, Jerneja Rošer pa je bila hudo poškodovana.

Maček po petih letih priznal krivdo
Maček po petih letih priznal krivdo