Črna kronika
Osumljena sta po do zdaj znanih podatkih od septembra lani do aprila letos v Sloveniji in na Hrvaškem storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. Foto: Pixabay

Dodaj v

Mariborski zdravstveni delavec dopingiral 15-letnika?

Osumljenca prometa z nedovoljenimi snovmi v športu ostajata v priporu
13. april 2018 ob 09:17
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Mariborsko sodišče je zavrnilo pritožbo obrambe 36-letnega Mariborčana, sicer zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku UKC-ja Maribor, ki mu je preiskovalni sodnik zaradi suma prometa z nedovoljenimi snovmi v športu odredil pripor.

Drugi osumljenec, 52-letni Mariborčan, za zdaj prav tako ostaja v hišnem priporu. Kriminalisti so pri obeh v preiskavi, ki je potekala tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov s sodelovanjem tajnih delavcev, našli prepovedano snov darbepoetin, ki je v zdravilu aranesp 500.

V poznejših hišnih preiskavah so prav tako zasegli zdravila, kot so dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, in apaurin, ki vsebuje diazepam, ter morfin in helex, ki vsebujeta prepovedano drogo alprazolam.

Osumljena sta po do zdaj znanih podatkih od septembra lani do aprila letos v Sloveniji in na Hrvaškem storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju. V primeru obsodbe jima grozi do 15 let zapora.

S snovmi naj bi osumljena oskrbovala tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete, ki so jih varnostni organi že naznanili protidopinški organizaciji. Po poročanju medijev naj bi bila osumljena zdravstveni delavec Boris Špes in atletski trener AD-ja Štajerska Maribor Igor Šalamun.

Večer je v preteklih dneh navedel nove neuradne podrobnosti iz preiskave primera, na katerega so kriminalisti postali pozorni po lanskem zagovoru hrvaške maratonke Danijele Kune pred avstrijsko protidopinško agencijo. "Pomoč" pri izboljšanju rezultatov naj bi ji ponudil njen trener Šalamun, Špes pa naj bi ji darbepoetin, ki so ji ga po zmagi na maratonu v Linzu našli pri dopinški kontroli, dvakrat tudi sam vbrizgal, je pisal časopis.

Med tistimi, ki so dopinške preparate nabavljali pri Špesu, naj bi bil tudi Domen Hafner, letos suspendirani tekač, ki je bil pozitiven pri dopinški kontroli januarja letos, potem ko je postavil osebni rekord na maratonu v Dubaju.

Špes pa naj bi po navedbah Večera nedovoljena poživila dvakrat vbrizgal celo 15-letniku, da osumljena pri svojem početju nista bila posebno previdna, pa navajajo poročila tajnega policijskega sodelavca, ki se je o tem na lastne oči prepričal v garderobi.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
levokrilo
# 13.04.2018 ob 10:26
Seneca
# 13.04.2018 ob 10:21
...in helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam - Ali zaradi tega pomirjevala lahko hitreje tečeš oz ti zrastejo mišice?


Ne sekiraš se, če si zadnji. :)
džeko
# 13.04.2018 ob 10:01
No pa da vam povem takole iz prve roke..
Iz UKC Maribor se že leta na veliko krade...od čistil, toaletnega materiala.....vse kar si zamisliš.
Iz urologije so prodajali hormonske injekcije bodibilderjem (1 injekcija 1000€), te so bile namenjene bolnikom, ki jih niso dobili....da ne govorim koliko zdravil se je prodalo iz te bolnišnice na črnem trgu za doping,....itd
In pol so v minusu, bolniki pa brez zdravil. To je prava veriga ljudi, sodeluje v tem in ne osamljen primer kot hočejo prikazati.
Pa nobenemu nič......
miškolinka
# 13.04.2018 ob 10:16
Džeko - iz prve roke? Kje si ti v tem in ali si to tudi komu prijavil?
didldadl
# 13.04.2018 ob 09:31
Zavod za prestajanje kazni zapora Ljubljana
Povšetova ulica 5
1000 Ljubljana

Dobrodošli!
amigo
# 13.04.2018 ob 11:12
Že 15 letniki uporabljajo doping. Le kam gre ta svet? Ruse so vrgli z Olimpijade, drugi se dopingirajo 300 na uro. Največ medalj so v Koreji pobrali "norveški astmatiki". To ni več šport.
johndeer
# 13.04.2018 ob 12:04
Messi je doping jemal že pri trinajstih letih... Aja, tisto so bila hormonska zdravila ;)
JamesTheMan
# 13.04.2018 ob 13:13
Upam, da se zadeva temeljito razišče. Vse odgovorno kazensko preganjat, pa da slučajno ne bi kdo s kakšnimi pogojnimi kaznimi sanjal. Dejstvo jem da se je kradlo zdravila, katera so bila namenjena bolnikom. In kaj je najhuje, namesto da bi jih bolnik zdravila dobil, so se prodajala kvazi športnikom? Če to ni primerno za konkretno kazen potem res ne vem kaj je.
matej pirnat
# 13.04.2018 ob 12:44
To, da se v zdravstvu na veliko krade je vse slovenski problem.

Kradejo mali in veliki.

Odtekanje materiala in zdravil je domena malih rib a mora pri tem sodelovati tudi lekarna (vodja lekarne).
Za zlorabo rizična zdravila naj bi bila pod strožjim nadzorom, ki pa ne deluje (po mojem mnenju namerno ne deluje).

Primer: benzodiazepini.
Vodja lekarne po zdravi kmečki logiki ve, da neka bolnišnica z npr. 400 pacienti ne mora letno porabit ogromnih količin bezotov. Pa jih vseeno, brez vprašanj, izdajo?

Zdaj je čas, da bi se naredile revizije po vseh zdravstvenih ustanovah in da se ugotovi koliko in katere stvari odtekajo v zdravstvu.

Ravnotako je velik problem zloraba psihoaktivnih snovi med zdravstvenimi delavci, a žal ostaja to tabu tema.
Veliki problem so benzodiazepini, opioidi in opiati, anestetiki.

Za preprodajo pa seveda zdravila, ki so zelo draga in se na razne načine zlorabljajo.
leon911
# 13.04.2018 ob 10:57
prepovedano substanco, ki je na listi prepovedanih poživil.

Droga je neprimerna beseda.
red_dog
# 13.04.2018 ob 10:48
Highland

Malce nerodno napisano - prepovedano v športu.
runcajz
# 13.04.2018 ob 17:42
Mariborski zdravstveni delavec dopingiral 15-letnika?

Kdo , za vraga, vam piše naslove člankov ?
Mar ne bi zadostovalo in bilo prav tako zanimanje vzbujajoče, če bi bil naslov :
" Mariborski zdravstveni delavec dal ( prodal) doping 15-letniku !
Saj mu ga ni porinil v usta ? Ali pač ? Če sodim po naslovu in imam skromno znanje svojega maternega jezika - slovenščine !
Ante75
# 14.04.2018 ob 18:20
O tem pa na Atletski zvezi modro molčijo. Razen izrabljene floskule, da imajo ničelno toleranco do dopinga, kaj bolj vsebinskega žal ne premorejo oziroma se ne želijo izjasniti. Žalostno. Združenje atletskih trenerjev Slovenije, ki deluje v sklopu AZS pa tudi ne premore svojega strokovnega mnenja. Obravnavani trenerji v tej aferi (tudi sami so imeli bližnje srečanje z uživanjem nedovoljenih poživil) in so posredno oziroma neposredno odgovorni za atlete (tudi tiste, ki jim dokažejo uživanje nedovoljenih poživil) pa brez težav in sramu še vedno opravljajo trenersko poslanstvo. Izjava, kot je ta: ''da trener nima nič z atletom, ki ga ulovijo na dopingu razen to, da mu napiše program vadbe pokaže vse razkošje bede takega trenerja'', ki pa pri vsem tem in še več uživa popolno podporo AZS in tudi Združenja atletskih trenerjev Slovenije
To pomeni samo eno, da tako ali drugače podpirajo uživanje nedovoljenih poživil in hudo mižijo ob takih dogodkih. Slovenska atletika pa tone, tone vse globje v brezno.
matej pirnat
# 13.04.2018 ob 13:25
konkretno glede "benzotov"

Bolnišnica s 400 posteljami, zaposlenih 1000 delavcev.

600 jih ima dostop do zdravil
če 300 delavcev vsak mesec "odnese" samo 1 škatlico benzodiazepinov, je letno odteklo 3600 škatlic benzodiazepinov.

Če je v bolnišnici 300 pacientov in jih ima od tega 50 predpisane benzodiazepine, potem ni težko izračunat kakšna je mesečna poraba.
henodarling
# 13.04.2018 ob 12:34
Džeko - iz prve roke? Kje si ti v tem in ali si to tudi komu prijavil?

Ja, kje je tvoja prijava???
Da nisi bil zraven, ko poznaš toliko podrobnosti. Manjkajo le še imena.

Dajmo, če si tak "Džeko"!!!
STRD
# 13.04.2018 ob 12:13
Nisem vedel, da se po novem reče, se ga zadeti....DOPINGIRAT.
Čudno....
Bivši uporabnik
# 13.04.2018 ob 11:01
nerodno napisano ja... še boljša je ta...
kot so dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon

če hočete ime zdravila napisati, ga napišite z veliko začetnico... drugače je napisana samo učinkovina...
Seneca
# 13.04.2018 ob 10:21
...in helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam - Ali zaradi tega pomirjevala lahko hitreje tečeš oz ti zrastejo mišice?
xsašox
# 15.04.2018 ob 12:56
Ante 75
Tukaj imaš izjavo predsednika ZATS
Pozdravljeni

Dogodki, povezani z dopingom, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh tednih in v katerih se kot glavni akterji pojavljajo tudi nekateri uveljavljeni atletski trenerji, gotovo vzbujajo neprijetne občutke pri vsakem resničnem ljubitelju atletike.

V času, ko si atletika težko utira pot med medijsko najbolj izpostavljene športne panoge, nam takšni dogodki povzročajo veliko škodo. Mladi športniki in njihovi starši, ki na začetku športne poti izbirajo njim najljubšo in najustreznejšo športno panogo in disciplino, ob takšnih informacijah ne ostanejo ravnodušni.

Problem dopinga je večplasten in težko je izluščiti najpomembnejše elemente. Zdravstveni vidik zlorabe prepovedanih substanc ni zanemarljiv, pa vendar je zdravje individualna kategorija, ki zajema vsakega posameznika posebej. Težko je tudi odvračati in včasih prepričljivo argumentirati škodljivost vseh snovi, ki v športu niso dovoljene.

Pomembnejši se mi zdi etični vidik. Elementarna poštenost, ki naj bi veljala v športu, je v teh primerih grobo zlorabljena. Nepoštena prednost, ki jo posameznik, ki se poslužuje dopinga pridobi pred konkurenco, enostavno ni sprejemljiva.

V konkretnih primerih je potrebno počakati na uradne rezultate preiskave, preden lahko podamo dokončno oceno. Dejstvo pa je, da so trenerji ob dopinških škandalih, pogosto že vnaprej zaznamovani, čeprav morda v resnici niso krivi.

Kot predsednik trenerske organizacije vsa dejanja povezana z zlorabo dopinga odločno obsojam.

Trenerji, ki se poslužujejo dopinga, so v veliki prednosti pred tistimi, ki se tega ne poslužujejo. Njihovi rezultati jim omogočajo nepošteno prednost pred ostalimi trenerji, prednost v boju s sponzorji, neupravičene nagrade na tekmovanjih, mogoče celo zaposlitve, ki jih ti rezultati prinašajo.

V preteklosti teh dejanj nismo vedno odločno obsodili. Tudi stroka, novinarji, mediji, laična in športna javnost, je velikokrat neobjektivna do teh pojavov. Trenerji, ki so bili v preteklosti že vpleteni v dopinške škandale, so potem še vedno nastopali kot nosilci stroke, tisti ki so predavali metodiko in celo predstavljali avantgardo na področju športnega treniranja.

Do teh dejanj se bo še dodatno opredelila tudi Trenerska organizacija. Menim, da bi v pravilniku o licenciranju morali dodati člene, ki omejuje ali onemogoča pridobitve licence trenerjem, katerih atleti so zlorabljali doping. Namen dopolnitve pravilnika pa ni še dodatno kaznovanje trenerjev, ampak predvsem zaščita tistih, ki sta jim je elementarna poštenost dela v športu in Fair Play odnosi pomembni vrednoti.Uroš Verhovnik, predsednik ZATS
kristjan31
# 14.04.2018 ob 01:59
Bo kar prej 15mesecev zaporne kazni in ne 15let, ali celo pogojna kazen.

Dobrodošli v raj za kriminalce. Če bi pa nekoga dobili z 10g konoplje bi bila kazne ista ali celo višja...in neprimerno manjša škoda za družbo! Še posebej, če jo ima za lastno uporabo.

Narobe svet na teh slovenskih sodiščih, ki zelo nerealno obravnavajo določene primere.
džeko
# 13.04.2018 ob 16:56
Kako vem, pa vam ne bo odgovarjal....vsi vedo kdo krade, (oziroma kdo je kradel) celo vodstvo ve pa nič. Pa nič.....in pol naj grem jaz dokazovat?? Nism nor.....Pri nas je kot v Rimu kill the messenger...
Breskvica
# 13.04.2018 ob 16:30
Ste po pomoti objavili nelektorirano verzijo članka? Ogromno napak je!
mile952
# 13.04.2018 ob 14:39
Khm, ko pa gledaš njihovega direktorja, ko odgovarja v tem primeru, bi pa človek mislil, da to se pa pri njih seveda ne dogaja, gre samo za eksces. Ja pajade. Bo res treba preveriti predpisovanje zdravil, ne samo v UKC Maribor, upravičenost predpisovanja in preverjanje, če bolnik predpisana sredstva res zaužije. To bi morali preverjati že zdravniki in farmacevti. Zdravniki na licu mesta, farmacevti pa pri izdajanju zdravil na recept.Vsakega goljufa pa seveda kazensko ovaditi in ga zapreti. Prej ne bo mira.
red_dog
# 13.04.2018 ob 10:43
Javnost doping sprejema, to je jasno tudi iz komentarjev. In če je sprejemljivo, da se dopingirajo VSI profesionalni kolesarji (ja, tudi slovenski), VSI atleti, košarkarji itd, potem je logično, da bo počasi doping pronical v nižje kategorije. In kakorkoli obrneš, ljudje se pod težo propagande Adidasa, Nikea itd. s tem strinjajo.
Ante75
# 15.04.2018 ob 14:57
''V konkretnih primerih je potrebno počakati na uradne rezultate preiskave, preden lahko podamo dokončno oceno. Dejstvo pa je, da so trenerji ob dopinških škandalih, pogosto že vnaprej zaznamovani, čeprav morda v resnici niso krivi.''

''Trenerji, ki se poslužujejo dopinga, so v veliki prednosti pred tistimi, ki se tega ne poslužujejo. Njihovi rezultati jim omogočajo nepošteno prednost pred ostalimi trenerji, prednost v boju s sponzorji, neupravičene nagrade na tekmovanjih, mogoče celo zaposlitve, ki jih ti rezultati prinašajo.''

''V preteklosti teh dejanj nismo vedno odločno obsodili. Tudi stroka, novinarji, mediji, laična in športna javnost, je velikokrat neobjektivna do teh pojavov. Trenerji, ki so bili v preteklosti že vpleteni v dopinške škandale, so potem še vedno nastopali kot nosilci stroke, tisti ki so predavali metodiko in celo predstavljali avantgardo na področju športnega treniranja.''

V zgoraj navedenih odstavkih predsednika ZATS je nedvoumno razbrati, da naj bi bili trenerji kolateralna škoda atletov, ki si sami pomagajo na nedovoljeni način pri doseganju rezultatov. Težko jim gre iz jezika, da atlet sam brez podpore trenerja, zdravnika, maserja, nutricista in še koga težko uspe. Še posebno, če se pripravlja za velike cilje, nastope na največjih tekmovanjih, kot so OI, SP, EP ...itd. Dejstvo je da najmanj, kar je trener ve, kaj počne atlet. V naših konkretnih primerih (maratonci) pa je bolj, ko ne jasno, da jih trenerji tudi spodbujajo k temu, da si pomagajo na nedovoljen način. Samo to je že preveč za AZS in vašo organizacijo. Predvidevam, da bi se zadeva okoli dopinga pometla pod preprogo, če ne bi bila sprožena in vodena iz tujine. tako je malo težje vse skupaj zamegliti, kot se je to delalo v preteklosti in to s pomočjo posameznikov iz stroke. In to je največja težava. Da posamezniki v vrhu piramide tega ne zaznajo, kot škodo in veliko nevarnost za prihodnost atletike. Samo ozrite se malo po svojih stanovskih kolegih v trenerskih vrstah, kjer so si skoraj vsi slovenski atleti, ki so jih ujeli pri jemanju nedovoljenih poživil in dobili prepoved nastopanja zdaj aktivni trenerji. Brez kančka sramu, delajo z atletskim podmladkom, mladimi atleti in tudi rekreativnimi tekači. Ni to najbolj higiensko samo za AZS to ni sporno. Tega ne zazna, kot težavo in to je problem.
Atomsk
# 13.04.2018 ob 11:56
"... ter morfin in helex, ki vsebujeta prepovedano drogo alprazolam."

Samo da morfin ne vsebuje alprazolama, ampak, kdo bi si mislil - morfin.Wau -_-
Highland
# 13.04.2018 ob 10:47
prepovedana "droga" Diazepam in Alprazolam?!? Vi to resno? Kaksen nonsense je to? Zdravila ki jih dobis na recept vsebujejo PREPOVEDANO drogo?!? Mislim...
REsnica
# 13.04.2018 ob 18:36
Samo da ne bo kdo preverjal čredice zabuhlega bulija...
Kazalo