Truplo 41-letnika so našli šele po več urah iskanja. Slika je simbolična. Foto: Policija
Truplo 41-letnika so našli šele po več urah iskanja. Slika je simbolična. Foto: Policija

Slovenca, oba iz Pirana in zelo izkušena, sta potop opravila s skupino profesionalnih potapljačev, ki so preizkušali novo opremo, t. i. rebreather, poroča tržaški dnevnik Il Piccolo. Ta naj bi potapljačem omogočala dihanje s pomočjo kroženja plina s čim manjšim izpuščanjem zraka, tako da bi se lahko čim bolj nemoteno približali morski favni.

Najprej so pogrešili 31-letnika, zaposlenega na Morski biološki postaji v Piranu, ki ga je našel policist, ki je odpravo spremljal. Ponesrečenec je bil na gladini, a ni kazal znakov življenja, zato ga je policist odvlekel do obale in poklical reševalce.

Potapljač je imel več kot 40-minutni srčni zastoj. Prepeljali so ga na intenzivni oddelek tržaške bolnišnice, kjer se za njegovo življenje še borijo. Zaradi dolgotrajne prekinitve oskrbe možganov s kiskom je mogoče, da so nastale možganske poškodbe.

Truplo našli deset metrov globoko
Med reševanjem 31-letnika pa je stekla tudi iskalna akcija za 41-letnikom, v kateri so sodelovale potapljaške enote gasilcev in karabinjerjev ter obalna straža. Njegovo truplo so našli po več urah iskanja 40 metrov od pomola in okoli deset metrov globoko.

Vzrok nesreče še ni znan, strokovnjaki pa domnevajo, da jo je povzročila okvara opreme. Policisti so jo zato že zasegli, zaslišali pa so tudi druge potapljače iz skupine. Pri obeh potapljačih naj bi nastopila embolija, kar pa bodo morali potrditi z obdukcijo, ki je še niso opravili.