Matic Munc je bil kritičen predvsem do delovanja Generalne policijske uprave. Foto: MMC RTV SLO
Matic Munc je bil kritičen predvsem do delovanja Generalne policijske uprave. Foto: MMC RTV SLO
Spolna zloraba
Oče deklice iz Koroške je pred skoraj letom prijavil sum spolne zlorabe nad hčerko. Zlorabil naj bi jo dedek po materini strani. Foto: EPA

opozarjajo na koruptivno vedenje javnih uslužbencev v primeru domnevno spolno zlorabljene deklice iz Koroške. Na policiji trdijo, da do zdaj nepravilnosti niso odkrili.

"Gre za povezanost istih ljudi na centru za socialno delo, policiji, sodišču, zato se ne bomo ustavili, dokler ne bodo kazensko odgovarjali," je prepričan psiholog in neodvisni svetovalec Matic Munc iz svetovalnice Akcija!, ki je kritičen predvsem do delovanja Generalne policijske uprave. Ta po njegovem mnenju tako kot slovenjgraška policijska uprava deluje nestrokovno glede usposobljenosti kriminalistov pri spolnih zlorabah otrok.

Povezave med centrom za socialno delo, policijo, sodiščem ...
Natalija Markač
iz svetovalnice je med drugim povedala, da je svetovalnica zaradi suma koruptivnega ravnanja znotraj policije zoper določene osebe podala prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije, ki zadevo obravnava. Svetovalnica je prav tako na ministrstvo za notranje zadeve poslala zahtevo za pojasnilo. Primera po besedah Markačeve povezuje skupni imenovalec: iste osebe na centru za socialno delo Ravne, iste osebe na slovenjgraški policijski upravi, isto sodišče, ista sodnica, ista izvedenka, isto tožilstvo in ista ekipa znotraj policije oziroma GPU-ja.

"Vsekakor bomo vztrajali, da se zadeve razčistijo, glede na to, da razpolagamo z dokazi, da so bila storjena različna kazniva dejanja. Glede na to, da je kazenski zakonik v Sloveniji za vse enak, pričakujemo sankcije," je še dejala Markačeva.

Policija: Za zdaj ni ugotovljenih nepravilnosti
Na trditve so se že odzvali na Generalni policijski upravi, kjer so ponovili, da je v omenjenem primeru odrejen nadzor, ki je v sklepni fazi. Ob tem so dodali, da do zdaj nadzorniki niso potrdili nepravilnosti, ki bi vplivale na končni izid preiskave oz. na ugotavljanje dejanskega stanja v obravnavanih primerih. "Če bodo ugotovitve nadzora pokazale napake pri obravnavi primerov, bomo v policiji sprejeli vse ustrezne ukrepe za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti pri obravnavi podobnih primerov v prihodnje," še pravijo.

Kot je znano, je oče deklice iz Koroške pred skoraj letom podal sum, da je deklico spolno zlorabil dedek po materini strani, deklice pa kljub pravnomočni odločitvi sodišča noče izročiti materi, ki je trenutno v varni hiši.