V svetovalnici Akcija centru za socialno delo očitajo, da kljub očetovemu poročanju o poškodbah, s katerimi se je deklica vračala z maminih obiskov, ta ni sprožil ugotovitvenega postopka. Foto: EPA
V svetovalnici Akcija centru za socialno delo očitajo, da kljub očetovemu poročanju o poškodbah, s katerimi se je deklica vračala z maminih obiskov, ta ni sprožil ugotovitvenega postopka. Foto: EPA
Policija
Na podlagi kazenskih ovadb zaradi sumov več drugih kaznivih dejanj, policija še vodi predkazenski postopek. Foto: BoBo
Preiskava o sumu spolne zlorabe deklice še traja

Psiholog iz svetovalnice Matic Munc je dejal, da imajo dokaze, da policisti dva meseca sploh niso sprožili preiskave. Pojasnil je, da dogajanje ni izbruhnilo oktobra in novembra lani, ampak je dekličina mati že marca lani sporočila, da naj bi bila njena hči spolno zlorabljena. Mati pa je kot domnevnega storilca navedla svojega očeta. Zadevo je policist iz Slovenj Gradca zaključil v enem dnevu, tako da je "nekorektno in nestrokovno" opravil zaslišanje mladoletne osebe v prisotnosti matere. Stranka svetovalnice Akcija je sicer dekličin oče.

Policijska preiskava šele od oktobra oziroma novembra
Natalija Markač
, ki je tudi sodelavka svetovalnice, je povedala, da se je deklica v času, ko je bila pri očetu, z obiskov pri mami vračala s poškodbami, njeno vedenje pa je bilo nenavadno. Oče je o dogajanju sproti poročal centru za socialno delo Ravne na Koroškem in prilagal fotografije poškodb, a ni nihče sprožil ugotovitvenega postopka, s katerim bi raziskali poškodbe in stanje otroka. Munc je ob tem pojasnil še, da so v slovenjgraški bolnišnici po dekličinih oktobrskih in novembrskih obiskih pri mami, ugotovili, da je imela v urinu alkohol, poleg tega pa nenavadno vneto spolovilo. In od takrat naprej teče policijska preiskava, ki še ni zaključena. Navedbe materinega odvetnika Mirana Kosa, da zadnji sklep Višjega sodišča v Mariboru "že prejudicira konec policijske preiskave", so po Munčevem mnenju neresnica.

Interni nadzor v policiji se končuje
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je pojasnila, da je bil v policiji zaradi navedb, ki so se pojavljale v javnosti, uveden interni nazor. V skladu s svojimi pristojnostmi je ministrica od policije zahtevala še poročilo o zadevi, na kakršen koli drugačen način pa v postopek ne more posegati. Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili še, da če se bo na podlagi izvedenih nadzornih postopkov izkazalo, da so namerno zavlačevali in nestrokovno ravnali, bodo izvedeni ustrezni ukrepi.

Policija še vodi preiskavo na podlagi kazenskih ovadb zaradi suma več kaznivih dejanj
Z generalne policijske uprave pa so medtem sporočili, da je generalni direktor policije Janko Goršek odredil nadzor dveh policijskih preiskav. Nadzor se nanaša na delo delavcev v upravi kriminalistične policije in policijski upravi Slovenj Gradec v dveh predkazenskih postopkih, saj so se v medijih pojavile navedbe, da naj bi bili policisti pri obravnavi primerov pristranski, pasivni in da med strokovnimi službami ni bilo ustrezne komunikacije. Večkrat je bila izpostavljena tudi neučinkovitost delovanja različnih organov. Na GPU-ju zatrjujejo, da do zdaj v preiskavi ni takih nepravilnosti, da bi te vplivale na končni rezultat preiskave oziroma da bi vplivale na ugotavljanje dejanskega stanja v obeh obravnavanih primerih, a nadzor še traja. Nadzorna skupina namreč pregleduje listine, ki so jih policisti izdelali v obeh obravnavanih primerih. Nadzorniki so v obeh primerih preučili dinamiko preiskave, da bi ugotovili, ali so bili upoštevani razumni roki za izvedbo posameznih preiskovalnih opravil, kako je bila izdelana dokumentacija in kako zaključni dokumenti.

Pri preiskavi suma kaznivih dejanj uradnih oseb policisti niso zbrali dovolj obvestil, da bi zoper osumljence podali kazensko ovadbo, zato so na pristojno tožilstvo podali le poročilo. V preiskavi suma storitve kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, ni bilo podlage za kazensko ovadbo, zato je policija tožilstvu prav tako poslala le poročilo. Na podlagi kazenskih ovadb zaradi sumov več drugih kaznivih dejanj pa policija še vodi predkazenski postopek. Po končanem nadzoru bo izdelano poročilo s končnimi ukrepi za odpravo vseh ugotovljenih pomanjkljivosti, so še sporočili z GPU-ja.

Preiskava o sumu spolne zlorabe deklice še traja