Jošt je več kot 30 let služboval v Artičah pri Krškem, kjer je potekal tudi sodni proces zoper očitana mu dejanja. Foto: RTV  SLO
Jošt je več kot 30 let služboval v Artičah pri Krškem, kjer je potekal tudi sodni proces zoper očitana mu dejanja. Foto: RTV SLO

Jošt se je na krškem sodišču zagovarjal zaradi 16 primerov kaznivih dejanj spolne zlorabe mladoletnikov. Po njegovi smrti bo kazenski postopek ustavljen, tožnice pa imajo možnost sprožiti odškodninske tožbe zoper Cerkev. Šest oškodovank, ki jih zastopa Molam, je močno zmotila izjava obtoženčevega odvetnika Zorana Dularja, da so se za tožbo odločile zaradi osebnih koristi.

Želja strank je, da se ugotovi resnica, je poudaril Molam. Tožba še ni bila vložena, ko je oškodovanke zaslišala policija, ki je na podlagi njihovih izjav podala kazensko ovadbo. Odškodninskih zahtevkov nismo podali, so bili pa v pripravi, je povedal Molam. Nadalje je pojasnil, da je situacija glede vlaganja tožb po Joštovi smrti bistveno drugačna in da je - tudi če bi šlo za kazensko odgovornost Cerkve kot organizacije - zadeva od zdaj na drugih temeljih.

Dular pa je poudaril, da oseba, ki je "sprožila govorice in v javnosti razgaljala obtoženca, v postopku ni dobila svojega mesta žrtve". Žrtve po dolgih letih, ki so pretekla od domnevnih kaznivih dejanj, o ravnanjih obtoženca - tako Dular - niso vedele veliko.

Kljub temu da je sojenje potekalo za zaprtimi vrati, je Dular prepričan, da sta se v javnosti ustvarila občutek krivde duhovnika in sovražen odnos do ustanove, ki ji je pripadal. Zaradi domnevnih pritiskov na sodišče je Joštov zagovornik celo podvomil o nepristranskosti sodnega postopka.