Nekdanjima vodilnima v CPL-ju se očita protipravna pridobitev 2,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Nekdanjima vodilnima v CPL-ju se očita protipravna pridobitev 2,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Ker je Mimović priznal krivdo, se bo sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču zanj končalo, v torek pa mu bo izrečena tudi kazen. Tožilka Blanka Žgajnar je ob priznanju krivde zanj predlagala dve leti zaporne kazni in 100.000 evrov denarne kazni.

Nekdanja vodilna v CPL-ju sta morala na zatožno klop zaradi protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela.

Nekdanji direktor CPL-ja Stanko Petrič krivde ni priznal, zato se bo sojenje njemu nadaljevalo z glavno obravnavo. Petrič se je branil, da so se leta 2011 v družbi pojavile prve težave, zato je tudi sam podal več ovadb. CPL po njegovem mnenju ni propadel zaradi slabega poslovanja, temveč dajanja poroštev. "Ker se ta niso vračala, so se črni oblaki zgrinjali," je poudaril Petrič. Izpostavil je zaostrene gospodarske razmere in težave gradbeništva v Sloveniji ter ocenil, da bi CPL tudi brez poroštev sicer težko preživel.

Pojasnjeval je tudi ozadje Mimovićevega prevzema CPL-ja. "Nikoli nisem nikomur rekel, da Mimović ima denar, imel pa je možnost, da prek banke v Švici pride do denarja," je dejal.

Po navedbah tožilke je Petrič Bizjaka z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi jeseni 2011 prepričeval, da bodo v CPL prišli novi lastniki, ki bodo poplačali vse dolgove, predtem pa da družba potrebuje kratkoročno posojilo.

Posojilojemalec Patera, ne CPL
Bizjak je dolgoletnemu sodelavcu Petriču zaupal, zato mu je nakazal 2,2 milijona evrov, po nakazilu pa ugotovil, da je kot posojilojemalec navedena družba Patera, prav tako v lasti Mimovića, in ne CPL.

Pri posojilu, ki je predmet kazenskega postopka, pa ni šlo za naklepno oškodovanje, temveč je bil Bizjak seznanjen z razmerami v KPL-ju in CPL-ju, je poudaril Petrič.

Konec aprila so sicer Mimović, Bizjak in Petrič sicer sklenili sporazum, da Bizjak umakne premoženjskopravni zahtevek, ki ga je vložil na predobravnavnem naroku. "Zdaj sem soodgovoren za poplačilo tega, od česar nisem dobil niti centa," je dejal.

Spremembe v CPL-ju leta 2012
Leta 2012 so nastale spremembe v lastništvu CPL-ja. Družba Patera v lasti Ranka Mimovića je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL-ja Naložbe, lastnice CPL-ja, od nekdanjih vodij CPL-ja Alojzija Kramljaka in Stanka Petriča, nato pa se je dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti nekdanjih direktorjev CPL-ja Mihaela Bizjaka, KPL-ja Zvonka Šavorja in TAČ-a Bojana Kozarja.

Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno naj bi znašala 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev. Patera je sicer napovedala 15-milijonsko dokapitalizacijo, vendar kljub večkratnim zagotovilom družbe ni dokapitalizirala.

Obtožnica specializiranega državnega tožilstva je sledila januarskim kriminalističnim preiskavam in aretaciji nekdanjega največjega lastnika in zadnjega direktorja CPL-ja. Mimović je bil od takrat v priporu, Petrič pa v hišnem priporu.