Ranko Mimović, nekdanji večinski lastnik CPL-ja, je še vedno pridržan. Tožilka Blanka Žgajnar pa bo tako zanj kot za Stanka Petriča zahtevala odreditev pripora. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Ranko Mimović, nekdanji večinski lastnik CPL-ja, je še vedno pridržan. Tožilka Blanka Žgajnar pa bo tako zanj kot za Stanka Petriča zahtevala odreditev pripora. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Cestno podjetje Ljubljana
Direktor NPU-ja Darko Majhenič je v sredo pojasnil, da v prvem sklopu preiskujejo sume oškodovanja v znesku treh milijonov evrov, v drugem sklopu pa prve ocene kažejo na od šest do sedem milijonov evrov škode. Foto: BoBo
Darko Majhenič
"Preiskujejo sum več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti, pranja denarja in goljufij, za vsa obravnavana kazniva dejanja pa je zagrožena zaporna kazen do osmih let," je na novinarski konferenci potrdil direktor NPU-ja Darko Majhenič. Foto: BoBo
Osumljena za 10-milijonsko oškodovanje pred sodnika

Petrič je zadnji direktor Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), Mimović pa je CPL-jev nekdanji večinski lastnik. Osumljena sta izčrpavanja podjetja.

Mimović naj bi v letih 2012 in 2013 dvema svojima podjetjema - Pateri iz Vidma in istoimenski družbi iz Ljubljane - na račun CPL-ja, Komunalnega podjetja Ljubljana (KLP) in Tovarne asfalta Črnuče (TAČ) zagotovil za več kot štiri milijone evrov premoženjske koristi, Petriča pa kriminalisti sumijo pranja denarja.

Odvetnik razlogov za pripor ne vidi
Mimović in Petrič sta bila na ljubljansko okrožno sodišče privedena v četrtek okrog 18. ure. Zaslišanje Petriča se je začelo nekaj po 23. uri, preiskovalna sodnica pa mu je po zaslišanju po poročanju Radia Slovenija odredila hišni pripor.

Ob prihodu na sodišče je Mimović dejal, da so preiskave in njegovo pridržanje posledica odločitev "politike", medtem ko Petrič ni dajal izjav.

Odvetnik Gorazd Gabrič pa je prepričan, da sodnik za Mimovića ne bo odredil pripora, saj naj policisti ne bi imeli obremenilnih dokazov zoper njega. Poudaril je, da Mimović ni begosumen, njegova obramba pa ima veliko pripomb na potek same preiskave. "Postopek poteka od leta 2011, policija in tožilstvo sta imela dovolj časa, da zbereta dokaze, zato menim, da ni razlogov za pripor," je dodal.

Policisti so Mimoviću zasegli računalnik in nekaj dokumentacije, medtem ko njegov odvetnik poudarja, da zaseženi avtomobili niso bili v Mimovićevi lasti.

Obsežna preiskava
Poročali smo
, da so včeraj preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v hišnih preiskavah 25 fizičnih in pravnih oseb zasegli tri osebne avtomobile višjega cenovnega razreda, 73.000 evrov gotovine, telefone, računalnike in večjo količino listinske dokumentacije.

Zdaj te zasežene predmete pregledujejo, zbirajo obvestila in nadaljujejo zaslišanja zaradi sumov storitve kaznivih dejanj goljufije. Pridržanih je bilo šest oseb.

Pod drobnogledom kriminalistov se je sicer znašlo več nekdanjih direktorjev omenjenih družb, kriminalisti pa preiskujejo sume zlorabe položaja in pranja denarja, z goljufijami pa naj bi osumljenci trem družbam povzročili 10 milijonov evrov škode.

Škodljiva posojila in lizingi
Tako naj bi Ranko Mimović med letoma 2009 in 2011 sklenil več škodljivih pogodb, nastopal kot porok družbam CPL, KPL in TAČ, ko so najemale posojila in lizinge. Višina sklenjenih posojilnih lizinških pogodb znaša okoli 10 milijonov evrov.

"Izvršni direktor ni ravnal kot dober gospodar družbe, ki jo je vodil, temveč je zasledoval lastne interese. Osumljeni izvršni direktor je s prevzemanjem pogodbenih obveznosti, torej kot porok, na družbo, ki jo je vodil, prevzemal finančne obveznosti in jo izpostavljal dodatnemu tveganju za poplačilo finančnih obveznosti, ki so za družbo tudi dejansko nastale," pojasnjuje direktor NPU-ja Darko Majhenič.

Načrtno izčrpavanje
KPL pa naj bi štirje nekdanji direktorji načrtno izčrpavali in ga oškodovali za sedem milijonov evrov. "Osumljeni direktorji so vedeli in se zavedali, da ne vmesna in ne končna družba kot prejemnica nakazanih sredstev ne bosta vrnili, saj nobena ni opravljala poslovne dejavnosti in zato tudi ni dosegala nobenih prihodkov," je povedal Majhenič.

Eden izmed direktorjev naj bi bil osumljen tudi pranja denarja, saj naj bi dvignil denar z računa italijanske družbe, neuradno gre za Patero, in ga nakazal na lasten račun.

Podjetja na robu propada
CPL, ki je od junija lani v stečaju, je od prve polovice leta 2012 lastniško obvladovala Mimovićeva družba Patera. Ta je sprva pridobila 50,5 odstotka družbe CPL Naložbe, lastnice CPL-ja, od nekdanjih vodij CPL-ja Kramljaka in Petriča, nato pa se je novembra 2012 dogovorila še za 49,5-odstotni delež v lasti izvršnega direktorja CPL-ja Mihaela Bizjaka, nekdanjega direktorja KPL-ja Zvonka Šavorja in nekdanjega direktorja TAČ-a Bojana Kozarja. Patera kupnine za 49,5-odstotni delež, neuradno 3,5 milijona evrov, ni nakazala, zato so omenjeni nekdanji menedžerji začeli postopke za unovčitev poroštev.

Zaradi zahtev za izvršbo ima KPL od 16. maja lani blokirane vse račune, poslovanje - tudi zimska služba na območju Ljubljane, za katero je koncesionar - pa poteka prek hčerinskega podjetja KPL - Rast. Poroštva, ki bremenijo KPL, po pisanju časopisov Delo in Dnevnik znašajo skupno okoli osem milijonov evrov.

TAČ pa je od 3. januarja v prisilni poravnavi, med ukrepi finančnega prestrukturiranja je predviden tudi pravni pregled vseh poslov preteklih poslovodstev.

Osumljena za 10-milijonsko oškodovanje pred sodnika