Zaradi spornih poslov po mnenju Korošca Unior ni bil oškodovan, ampak je družbo obvaroval pred sovražnim prevzemom. Foto: BoBo
Zaradi spornih poslov po mnenju Korošca Unior ni bil oškodovan, ampak je družbo obvaroval pred sovražnim prevzemom. Foto: BoBo
Korošcu 16 mesecev pogojne kazni

Korošec, ki je bil avgusta lani predčasno odpoklican s položaja predsednika uprave Uniorja, je bil obtožen zlorabe položaja. Poskrbel naj bi namreč, da je Unior Rhydconu plačal 170.000 evrov, ko zaradi likvidnostnih težav niso mogli več odplačevati posojila, ki so ga vzeli za nakup delnic Uniorja.

S tem poslom je povezana tudi afera novinarja Vladimirja Voduška.

Unior želela prevzeti družba, za katero je stal Boško Šrot
V zagovoru je Korošec priznal, da je bil takšen način plačila Rhydconu napačen, ob tem pa je poudaril, da je bil Rhydcon kot resen proizvajalec spojnih elementov za hidravliko ustanovljen leta 1993 in je z nakupom omenjenih delnic Unior obvaroval pred sovražnim prevzemom.

Pojasnil je, da je Unior želela prevzeti mariborska družba Center Naložbe, ki pa je avgusta 2010 šla v stečaj. Prek te družbe je nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot obvladoval Infond Holding in celotno skupino Laško.

Pogodba o izvajanju storitev med Uniorjem in Rhydconom je bila podpisana 1. decembra 1993. Po tej pogodbi je Unior za Rhydcon opravljal vse finančne, računovodske in splošne kadrovske posle ter skrbel za avtomatsko obdelavo podatkov.

Korošec je še dejal, da pri poslih z Rhydconom ni šlo za osebno okoriščanje, kar sta potrdila tudi kriminalistična preiskava in tožilstvo.

Stiplovšku bodo sodili
Drugoobtoženi direktor podjetja Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah Vinko Stiplovšek, ki mu tožilstvo očita enako kaznivo dejanje kot Korošcu, pa krivde na naroku ni priznal. Brišnik je glavno obravnavo zanj razpisal za 17. februar 2014.

Korošcu 16 mesecev pogojne kazni