Časar ob prihodu na ljubljansko letališče. Foto: BoBo
Časar ob prihodu na ljubljansko letališče. Foto: BoBo
Časar
Prizor z letališča ob vrnitvi. Foto: BoBo
Časar
Časar je prispel na Dob. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura

Francoski pravosodni organi so slovenski Generalni policijski upravi (GPU) že pretekli teden sporočili, da s predajo obsojenca soglašajo. GPU je zagotovil sprejem obsojenca. Kot smo izvedeli na MMC-ju, so postopek že izvedli. Časar se je iz Pariza na Letališče Jožeta Pučnika vrnil s francoskim letalskim prevoznikom Air France.
Časar si je možnosti poslabšal sam
Malo pred 13. uro so ga pripeljali v zapor na Dob, je poročal dopisnik TV Slovenija Jože Žura. Kazen bo prestajal na zaprtem oddelku, saj si je z izogibanjem poslabšal možnosti za polodprti režim, je pojasnil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.
"Po tem, kar vemo, ni nobene potrebe, da bi spreminjali režim varovanja. Logično pa je, da bo kot oseba, ki se je izmikala prestajanju kazni, deležen podrobnejše obravnave. Ni pa to dokončno, to se lahko znova presoja po določenem času," je dejal.
Glede morebitnih izhodov je pojasnil, da bodo mogoči šele takrat, ko prestane vsaj petino dosojene kazni. Uvodni razgovor so s Časarjem že opravili, zdravniški pregled pa bo imel v četrtek. Če bi se izkazalo, da ima hujše zdravstvene težave, bi že danes lahko obiskal zdravnika.

V sobi je Časar nameščen sam, akutnih zdravstvenih težav ni navajal, tako da gre za popolnoma običajen postopek. "V naslednjih dneh bodo sledili tudi pogovori s strokovnimi delavci in postopki glede vpisa dovoljenih obiskovalcev. Na podlagi pogovorov bo nastajal koncept njegovega osebnega načrta," je še dodal Podržaj.

Skoraj enoletno ubežništvo
Ker se 14. marca 2014 ni zglasil na Dobu za začetek prestajanja kazni, je policija za njim razpisala tiralico in evropski priporni nalog. S pomočjo Interpola so ga izsledili v Dominikanski republiki, ta pa ga je izgnala v Francijo.

V Parizu je bil Časar od začetka meseca. V prizivnem sodišču francoske prestolnice je izrazil željo po hitri vrnitvi v domovino z obrazložitvijo, da so tamkajšnje razmere v zaporu slabe. Med drugim angleško govori le en uslužbenec, ki pa ni vedno na voljo, je pojasnjeval. Francosko sodišče naj bi Časarjevo pripravljenost za sodelovanje pohvalilo.
Provizije pri prodaji nepremičnin
Časar je pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega prejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Tedanji poslanec Srečko Prijatelj naj bi Časarja in podjetnika Marjana Mikuža nagovoril k dogovoru za sklenitev kupoprodajnih pogodb. Kupec je bila Luka, posrednik pri prodaji pa Mikuževo podjetje Premik net, ki je bilo deležno štiriodstotne provizije.

Pri tem naj bi Prijatelj Časarja nagovoril, da od Mikuža zahteva in sprejme nagrado zase ter za Prijatelja. Mikuž naj bi na Prijateljevo nagovarjanje Časarju izročil 86.000 evrov, Prijatelju pa 245.000 evrov od 742.000 evrov, kolikor naj bi Luka Koper plačala podjetju Premik net.
Časar je ves čas sojenja zatrjeval, da je nedolžen, ob obsodbi pa, da je umrla pravna država.

Rubež in legalizacija
V njegovi odsotnosti je država za izterjavo 86.000 evrov dolga (do podjetnika Marjana Mikuža) začela rubiti več njegovih nepremičnin. Tudi hišo, ki jo je legaliziral v ubežništvu. Dodatnih 680.000 evrov škode mora sicer skupaj z nekdanjim članom njegove uprave Aldom Babičem po še nepravnomočni sodbi povrniti Luki, ker so brez ustreznih dovoljenj na Bonifiki zgradili parkirišče za luške avtomobile. Pri tem so lastniku parcele, Grafistu, plačali še dobrih 177.000 evrov najemnine.

Med daljšim iskanjem Časarja se je zgodil tudi zaplet, ko je policija v Ljubljani zmotno prijela kar prvega nadzornika Darsa, Roberta Lična, ker mu je vizualno podoben.

Fank: Pri iskanju smo omejeni
Generalni direktor policije Marjan Fank je v pogovoru z STA-jem dejal, da je policija pri iskanju ubežnikov precej omejena, poleg veliko uspešnih pa beleži tudi nekatere neuspešne primere iskanja. Vendar pa, kot je poudaril, policija ne more prekršiti pooblastil, ki jih ima pri iskanju."V znanih primerih, ki so odmevali v javnosti, lahko z gotovostjo trdim, da smo storili vse, kar je bilo mogoče," je poudaril.

Iskanje Časarja je trajalo leto dni, postopek pa je bil vezan na tujino in odzivnost tujih varnostih organov. Dolgo časa je namreč trajalo, da so policisti ugotovili, na katero državo se lahko obrnejo, nato pa so tuji organi potrebovali kar nekaj časa, da so potrdili lokacijo, je pojasnil Fank. "Mi sicer izhajamo iz stališča, da kazenska sankcija ni učinkovita, ni če ni izvršljiva," je dodal Fank.





Časar mora plačati stroške privedbe
Ubežnik Časar končno za rešetkami
Časar se vrača
Časar mora plačati stroške privedbe
Ubežnik Časar končno za rešetkami
Časar se vrača