Obtoženec z zagovorniki. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Obtoženec z zagovorniki. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zidarja ni na sodišče

Po mnenju obtoženčevega zagovornika Aleksandra Čeferina je Zidarjeva navzočnost na zaslišanju nujna, zato je predlagal, naj se zaslišanje kriminalista Gerharda Schaffnerja opravi po 31. marcu. S tem se je strinjala tudi tožilka, strinjal pa se je tudi sodni senat. Schaffnerja bodo tako zaslišali po 31. marcu, točen datum pa še ni določen. Na naslednji obravnavi bodo tako nadaljevali branje listinskih dokazov.
Čeferin je sodnici danes spet pojasnil, da je Zidar že večkrat zahteval, da se glavna obravnava opravi tudi brez njega, vendar poudaril, da ostaja odprto vprašanje, ali bi bila Zidarjeva navzočnost glede na predvideno izvajanje dokazov nujna. Danes bi namreč spet moral pričati kriminalist Robert Slodej, Čeferin pa je dejal, da Zidar zanj na prvem Slodejevem zaslišanju ni imel vprašanj, vendar "se je od takrat zgodilo marsikaj".

Zaradi upravičene zdravstvene odsotnosti Zidarja že večkrat zapored ni bilo na sodišče. Sodni senat se je zato že pred današnjo obravnavo odločil, da bo njegovo zdravstveno stanje znova preveril in v ta namen določil sodnega izvedenca.

Zaslišanje Schaffnerja bo omejeno
Nemški kriminalist Gerhard Schaffner, ki je sodeloval pri zbiranju dokazov proti Zidarju, naj bi bil na glavni obravnavi zaslišan že prihodnji teden, saj so nemški pravosodni odobrili prošnji za njegovo zaslišanje prek videokonference. Vodstvo policije Zgornje Bavarske je pri tem postavilo določene pogoje za izvedbo zaslišanja. Schaffner tako ne bo smel pričati o zadevah, ki se dotikajo službenih in internih interesov policije, temveč bo lahko govoril le o konkretnem dogodku iz leta 2007.

Zaslišanje Slodeja naj bi se končalo že prejšnji petek, saj je sodnica Vesna Podjed presodila, da so se vprašanja obrambe začela ponavljati. S tem se je strinjala tudi tožilka Bojana Podgorelec, saj je menila, da želi obramba zgolj zavlačevati postopek. Zagovorniki obtoženih, ki skušajo dokazati, da je policija dokaze pridobivala na nezakonit način, so, nasprotno, zatrjevali, da je sodnica obravnavo vodila pristransko, niso pa bili zadovoljni niti s Slodejevimi odgovori. Ta je namreč dobil le delno odvezo molčečnosti, je za Radio Slovenija poročal Luka Robida.

Še zmeraj pa ostaja vprašanje, kdaj bodo na sodišču soočili Slodeja in tajnega policijskega sodelavca Antona Urbasa.

Zidarja ni na sodišče