V Cekuti je Patria našla
V Cekuti je Patria našla "domačega človeka", ki je lahko sledil razmeram. Foto: BoBo

Želeli smo, da so na ministrstvu seznanjeni s prednostmi Patrie.

Finska priča o tem, zakaj plačilo Cekuti
Patria
Kljub temu v Patrii s Cekutovim delom niso bili zadovoljni. Foto: BoBo

Ena od nalog Jureta Cekute je bila po besedah Reija Niitynena promocija Patrie na ministrstvu za obrambo, tudi posredovanje podatkov o tehničnih lastnostih Patrijinih vozil. "Želeli smo, da so na ministrstvu seznanjeni s prednostmi Patrie," je dejal Niitynen na zaslišanju prek videokonference. Vendar pa priča ne ve, ali je Cekuta to dejansko tudi storil.

Cekuta od Patrie dobil 460.875 evrov
Cekuta je od Patrie in družbe RHG Hansa Wolfganga Riedla v več obrokih dobil 460.875 evrov. To so mu izplačali, kot je povedal Niitynen, "za delo, ki ga je začel že v času Paulija Rumbina, imel je stike z ministrstvom za obrambo, organiziral je delegacije na Finsko". Zato je po njegovem mnenju očitno, da je Cekuta v tem obdobju opravil neko delo.

S Cekuto niso bili zadovoljni
Kljub temu z delom Cekute niso bili najbolj zadovoljni, sklepali so namreč, da jim je posredoval podatke, ki so bili javni. Iste podatke so namreč dobili tudi od drugih, je Niitynen danes povedal okrožni sodnici Dejani Fekonja. Poleg tega jim je dal nekatere napačne informacije, je nadaljeval. Kot je povedal, jim je, denimo, povedal napačen datum objave razpisa za nakup osemkolesnikov. Prav tako veliko sestankov, ki jih je Cekuta napovedoval, ni bilo, je dodala priča.

Obrambno ministrstvo na Patrii že leta 2004
Na sodničino vprašanje Niitynenu, ali je bil sam navzoč na obisku delegacije ministrstva za obrambo pri Patrii leta 2005, je odgovoril, da se za leto 2005 ne spomni. Se pa spomni, da je bila delegacija obrambnega ministrstva na Patrii maja 2004, a takrat ni bil prisoten.

Za Petra Zupana je verjetno prvič slišal na sestanku, ki je bil 28. oktobra 2004 na Dunaju in na katerem sta bila tudi Cekuta in Riedl. Je pa Zupanovo ime, kot je poudaril danes, že videl na dokumentih iz časa Rumbina, ki je bil za projekt v Sloveniji pristojen pred njim.

"Riedlov pogled na položaj"
Patrijin posrednik Riedl je v enem sporočilu zapisal, da je pomembno, da Zupan v službi ostane nadaljnjih pet mesecev, saj je bil tik pred upokojitvijo. Niitynen ne ve, zakaj je Riedl to napisal. A tudi znotraj Patrie so zapisali, da bodo s Cekuto sodelovali, dokler bo prisoten "general Z", kakor so označevali Zupana. "To je napisal Riedl, to je njegov pogled na položaj," je nadaljevala današnja priča.

Kaj pomenijo kratice
"Riedlove lastne ideje" so po Niitynenovih besedah tudi zapisi o tem, da naj bi se na sestanku pri nekdanjem prvem možu HSE Jožetu Zagožnu dogovorili, da bo brigadir Tone Krkovič v zameno za podporo Patrii Zupanu uredil napredovanje. O Zupanu se pri Zagožnu namreč niso pogovarjali, je danes zatrdil Niitynen. Potrdil pa je, da se je kratica "WW" v njihovi korespondenci uporabljala za poslovneža Walterja Wolfa, kratica "dr Z" pa za Zagožna.

Na sodišču zaslišanja Niitynena še niso končali, nadaljevali bodo 17. marca. Že v ponedeljek pa bo na vrsti zaslišanje Rumbina.



Želeli smo, da so na ministrstvu seznanjeni s prednostmi Patrie.

Finska priča o tem, zakaj plačilo Cekuti