Nepravnomočno obsojeni Janez Janša je vabilo na sejo 19. marca že prejel, je potrdil njegov zagovornik Franci Matoz. Foto: BoBo
Nepravnomočno obsojeni Janez Janša je vabilo na sejo 19. marca že prejel, je potrdil njegov zagovornik Franci Matoz. Foto: BoBo

Tovrstna seja običajno poteka tako, da sodnik poročevalec predstavi potek postopka na prvi stopnji in sodbo, zagovorniki pa predstavijo pritožbe. Na seji si tudi izmenjajo argumente, člani senata postavijo kakšno vprašanje, nato pa se seja konča. Po zakonu lahko senat o pritožbi odloči sicer že na sami javni seji, vendar pa v večini primerov sodbo nato izdajo pisno v 30 dneh.

Na javni seji 19. marca bo tričlanski senat tako odločal o pritožbi predsednika SDS-a Janeza Janše, prokurista podjetja Rotis Ivana Črnkoviča in brigadirja Antona Krkoviča, ki jih je ljubljansko okrajno sodišče junija lani obsodilo zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni.

Sodišče: "Vsak senat je določen vnaprej"
Predsednik senata, ki odloča o pritožbi, je Milan Štrukelj, preostala člana pa sta po navedbah Janševega zagovornika Francija Matoza sodnici Mateja Lužovec in Silvana Vrebac Arifin - tako sestavo senata je sicer že konec novembra napovedalo anonimno pismo, ki so ga prejeli nekateri mediji.

Na ljubljanskem višjem sodišču so v zvezi s sestavo senata pojasnili, da je vsak senat določen z letnim razporedom sodnikov, ki se določi do 15. decembra za leto vnaprej. Vsak senat je tako določen vnaprej, tako je bilo tudi v primeru senata, ki bo sodil v zadevi Patria, pojasnjujejo. Dodajajo, da je bil senat, ki bo odločal o pritožbi, oblikovan z letnim razporedom dela sodnikov za leto 2013 in tudi za leto 2014.