Osumljeni bančniki so pripravili vse potrebno gradivo, v katerem so navajali neresnične in zavajajoče podatke o smotrnosti predlaganih naložb ter o poslovanju kreditojemalca. Foto: BoBo
Osumljeni bančniki so pripravili vse potrebno gradivo, v katerem so navajali neresnične in zavajajoče podatke o smotrnosti predlaganih naložb ter o poslovanju kreditojemalca. Foto: BoBo
false
Bančniki so kreditno nesposobni družbi uredili za 31,6 milijona evrov posojil. Foto: MMC RTV SLO
Trije bančniki ovadeni zaradi milijonskih posojil

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so namreč ugotovili, da so bančniki kreditno nesposobnemu komitentu, gre za gospodarsko družbo iz Maribora, v letih 2009 in 2010 uredili dve posojili. Pri prvem posojilu so tako odobrili 5,6 milijona evrov, pri drugem pa okroglih 26 milijonov, čeprav so vedeli, da posojilojemalec ni kreditno sposoben in je brez ustreznega posojilnega zavarovanja, so pojasnili na policiji.

Osumljeni bančniki so pripravili vse potrebno gradivo, v katerem so navajali neresnične in zavajajoče podatke o smotrnosti predlaganih naložb ter o poslovanju kreditojemalca. S tem početjem pa so preslepili pristojni organ banke, ki je posledično obe posojili odobril.

Družba iz Maribora, ki je posojila prejela, po ugotovitvah policije denarja ni nikoli vrnila. S kaznivima dejanjema so tako omenjena družba in z njo povezane pravne osebe pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti 31,6 milijona evrov. V isti zadevi sta ovadena tudi dva podjetnika, ki sta pomagala pri storitvi kaznivih dejanj.

Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do osem let. Po neuradnih informacijah spletnega Večera gre za primer Montavar, ovadeni pa naj bi bili Albin Turk, Borut Rataj in Zoran Bizjak.

Turk, nekdanji direktor poslovnega centra NLB-ja za velika podjetja Podravje, je za ovadbo izvedel iz medijev. Ker je še ni prejel, je ne more komentirati, zagotovil pa je, da je ves čas delal zakonito in v skladu s pooblastili, pravili, merili in postopki odobravanja naložb v NLB-ju. Ob tem je v sporočilu za javnost še zapisal, da so se vse odločitve v banki sprejemale na osnovi predhodno pripravljenih strokovnih podlag, ki so jih pripravile strokovne službe NLB-ja v Ljubljani.

Izčrpavanje in likvidacija podjetja
Po nedavnih navedbah časnika Večer je lastnik družbe Montavar Metalna Nova, nekoč enega izmed paradnih konjev mariborskega gospodarstva, Goran Mladenović tik pred potopom firme pri državnih bankah NLB in NKBM dobil za 45,7 milijona evrov posojil, po mnenju kriminalistov pa se je desetina tega zneska nezakonito prelila drugam.

Ključno vlogo pri spornih poslih naj bi imelo podjetje Metalvar, ki ga je obvladoval nekdanji rezervni vratar Nogometnega kluba Maribor Darko Dubravica, dejansko pa naj bi v ozadju stal Mladenović, ki je leta 2011 Montavar poslal v postopek likvidacije, pomemben del njegovega premoženja pa pred tem prenesel na posebej za to ustanovljeni Metalvar.

Mladenoviću in Dubravici naj bi po pisanju časnika pomagala likvidacijska upravitelja Montavarja Tomaž Rojs in Jovica Dragić, ki sta podpisovala pogodbe z Metalvarjem. Med osumljenci pa se nista znašla preostala dva soustanovitelja Branko Halužan in Zoran Đorđević.

Metalvar je štiri mesece po ustanovitvi od Montavarja najel njegove proizvodne hale, skladišča, stroje in drugo opremo, za to pa ni plačal ničesar. Dubravica in družabniki so februarja lani lastništvo prenesli na nizozemsko podjetje Metalcon Holding, ki jo je zastopal prav Mladenović. Že čez nekaj mesecev je za zastopnika imenoval Dubravico, ki je tako spet prevzel lastništvo nad Metalvarjem.

Pri izčrpavanju Montavarja po navedbah Večera ni sodelovala zgolj Dubravičeva družba, saj so preiskovalci NPU-ja ugotovili, da je bilo več strojev iz mariborske tovarne prenesenih na hoško podjetje Mitro in na srbsko podružnico s sedežem v Beogradu.

Trije bančniki ovadeni zaradi milijonskih posojil