V Kadu se zato zavzemajo za uspešno finančno prestrukturiranje Save in ohranitev svoje naložbe. Medtem je bil na zahtevo DUTB-ja že vložen predlog za prisilno poravnavo Save. Foto: BoBo
V Kadu se zato zavzemajo za uspešno finančno prestrukturiranje Save in ohranitev svoje naložbe. Medtem je bil na zahtevo DUTB-ja že vložen predlog za prisilno poravnavo Save. Foto: BoBo

Potem ko je Družba za upravljanje terjatev bank konec preteklega tedna napovedala prevzem v upravljanje 41 hotelov po državi in prevzela terjatve Save in Istrabenza Turizma, ogorčeni odzivi kapitalskih deležnikov ne pojenjajo.

Istrabenz s prijavo na NPU
Istrabenz je na straneh Ljubljanske borze objavil sporočilo, da so DUTB naznanili Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani in Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, saj jih sumijo tržne manipulacije z vrednostnim papirjem.

Kad: DUTB ogroža pokojninsko blagajno
Tudi v Kapitalski družbi (Kad) preučujejo morebitno spornost teh ravnanj in nameravajo sprejeti potrebne ukrepe za ohranitev svojih interesov. Ker so nase prenesli Savino hčerinsko družbo Sava Turizem in hotele, to pomembno vpliva na vrednost Kadovih naložb in premoženja, ki je namenjeno financiranju pokojninske blagajne.

Kad je bil namreč ustanovljen za zagotavljanje dodatnih sredstev Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, najpomembnejši vir pri tem pa predstavlja premoženje, ki izvira iz lastninskega preoblikovanja podjetij, med drugim tudi naložba v Savo, za katero DUTB zahteva prisilno poravnavo, opozarjajo.

Tudi vladni predlog strategije upravljanja kapitalskih naložb države zaradi njene turistične dejavnosti opredeljuje Savo kot pomembno naložbo. To pomeni, da morata SDH in Kad v njej ohranjati več kot 25-odstotni delež. Osnutek strategije je sicer trenutno v postopku obravnave v parlamentu.

Mali delničarji: Informacije so bile lažne
Oglasili pa so se še v Društvu Mali delničarji Slovenije in DUTB prijavili Agenciji za trg vrednostnih papirjev. Tudi oni so prepričani, da se je slaba banka zatekla k tržni manipulaciji. Tako DUTB kot finančno in gospodarsko ministrstvo so v petek razširjali informacijo, da je DUTB prevzel nepremičnine večjih slovenskih upravljavcev hotelov, v ponedeljek pa se je izkazalo, da je prevzel zgolj delnice družbe Save Turizem, so vložitev prijave pojasnili v društvu.

DUTB-ju zato očitajo, da je širil lažne informacije, ki jih je nekaj dni pozneje sam zanikal, s tem pa je posledično vplival na položaj delnic družb Sava in Istrabenz ter posredno tudi finančnih instrumentov drugih hotelskih podjetij.