Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani nekdanjega brigadirja Petra Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja na dve leti in pol zapora. Foto: BoBo
Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani nekdanjega brigadirja Petra Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja na dve leti in pol zapora. Foto: BoBo

Zupan je pred obravnavo njegove pritožbe na višjem sodišču letos februarja v sodni spis vložil dokument obrambnega ministrstva, ki naj bi ga razbremenil krivde. V dokumentu, ki naj bi ga podpisal njegov nadrejeni na ministrstvu za obrambo Edvard Kraševec, je zapisano, da Kraševec po nalogu takratnega državnega sekretarja na ministrstvu Francija Žnidaršiča pooblašča Zupana, naj nadaljuje obveščanje Cekute o nakupu oklepnikov 8 x 8. Zupan je tako višje sodnike prepričeval, da je bil le izvrševalec.

Kopijo spornega dokumenta je pregledal tudi nekdanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Žnidaršič, ki je opazil nekaj nelogičnosti, ki so v negotovost postavile verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija leta 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal.

Na podlagi usmeritev vrhovnega državnega tožilstva je sporni dokument začela preiskovati obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, ki je 19. februarja tožilstvu očitno sporočila, da gre za ponarejeno listino.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je po navedbah Dela višje sodnike opozoril, da je Zupan pred sodiščem večkrat zatrjeval, da drugi osebi nikoli ni posredoval dokumentov ali podatkov o nabavi oklepnikov, kar po navedbah tožilca kaže nasprotje med njegovimi izjavami in listino, ki jo je vložil v spis. Tožilstvo je zato začelo preiskavo suma kaznivega dejanja preprečitve dokazovanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.