Obtoženemu posilstva je za navzočnost javnosti vseeno. Foto: Vojko Rotar
Obtoženemu posilstva je za navzočnost javnosti vseeno. Foto: Vojko Rotar
Posiljevalec stopil pred sodnika

Aprila so po skoraj desetih letih, 500 preverjenih alibijih in skoraj toliko odvzetih DNK-vzorcih prijeli osumljenca okrutnega posilstva v zaledju Kopra. Romunski državljan Danut Calmuc je danes stopil pred senat koprskega sodišča, je za MMC povedala koprska dopisnica RTV Slovenija Eugenija Carl.

Gre za predobravnavni narok, kjer imajo obtoženci še pred začetkom postopka priložnost priznati krivdo. Iz naroka je sodnica zaradi občutljivosti primera in zaščite žrtve ter njene družine izločila javnost. S to potezo sta se sicer strinjala tako tožilstvo kot obramba.

Sam obtoženi je na to dejal, da mu je vseeno. Nima namreč kaj skrivati in je tukaj za to, da uveljavlja svoje pravice - tudi če je "notri javnost in televizija".
Ker je bil narok zaprt za javnost, ne tožilstvo ne obramba po koncu nista želeli razkriti, kako se je obtoženi izrekel glede svoje krivde. A kot je dopisnici uspelo izvedeti iz drugih virov, se je Calmuc izrekel za nedolžnega.
Obtoženi je sicer od aprilskega prijetja v priporu. Tožilstvo predvidoma ne bo zahtevalo ne prepoznave ne zaslišanja žrtve. Prepričani so, da je DNK zadosten dokaz.

Osumljeni naj bi se skrival pod različnimi imeni
Preiskovalci brutalnega posilstva 20-letnega dekleta v zaledju Kopra leta 2003 so dolgo tavali v temi. V rokah niso imeli tako rekoč ničesar razen DNK-ja storilca. Vsa poizvedovanja in številna zaslišanja v Sloveniji niso obrodila sadov, zato je bila izdana mednarodna tiralica.

Videti je bilo, da bo storilec ostal nekaznovan, pred dvema letoma pa so iz Španije sporočili, da so storilca našli v tamkajšnji DNK-bazi. Romun je bil v več postopkih, osumljen naj bi bil tudi posilstva, a se je uspešno skrival pod različnimi imeni. 23. marca so ga prijeli v Sevilli.

Postopek o izročitvi Sloveniji je stekel hitro in osumljeni je čez nekaj dni že spal v koprskem zaporu. Na zaslišanju se je branil z molkom, povedal pa je, da se ne misli zagovarjati in da je bil v Romuniji zaradi tatvin obsojen na 13 let zapora, ki jih je tudi odsedel. Kako se je znašel v Sloveniji, ni znano, domnevajo pa, da je bil pomorščak na eni izmed ladij, ki je priplula v Koper.

Spomnimo ...
Konec septembra 2003 se je dekle v večernih urah odpravilo na sprehod po samotni poti v zaledju Kopra, ko je iz grmovja nanjo planil moški, jo zvezal in odvlekel v gozd, surovo pretepel, nato pa se nad njo štiri ure spolno izživljal. Hudo ranjeno sta našla mama in brat. Še isti dan so prijeli 35-letnega državljana BIH-a, ki je med zaslišanjem zelo natančno opisal, kaj se je tistega usodnega večera dogajalo v gozdu. Posiljeno dekle je podalo opis storilca, na fotografijah ga je prepoznalo kot storilca. Odvzeli so mu prostost, a je vse očitke zavrnila preiskava DNK, ki se ni ujemala, zato so ga izpustili.

Posiljevalec stopil pred sodnika