Šentviški predor se je podražil za več kot dvakrat od prvotno predlagane cene. Foto: BoBo
Šentviški predor se je podražil za več kot dvakrat od prvotno predlagane cene. Foto: BoBo

Okrožno sodišče je sporočilo, da je bila neposredna obtožnica zaradi suma storitve kaznivega dejanja omogočanja velike premoženjske koristi in naklepnega dejanja zoper Ivana Zidarja, Aleša Hojsa, Dušana Črnigoja, Tomislava Nemca, Rajka Siročiča, Abdona Peklaja, Žana Jana Oplotnika in Boštjana Riglerja vložena 5. junija.

Sodni spis pa je od 20. avgusta na sodnem senatu zaradi reševanja ugovorov zoper obtožnico, kar pomeni, da obtožnica še vedno ni pravnomočna.

Obrambni minister zavrača obtožbe
Glede navedb Žurnala, ki se je skliceval na neuradne informacije, da naj bi sodišče potrdilo omenjeno obtožnico, se je oglasil eden izmed osumljencev, obrambni minister Aleš Hojs. Poudaril je, da se absolutno ne strinja z vsebino obtožnice, o samem poslu pa ne more govoriti, ker ne pozna podrobnosti, prav tako pa tudi ne ve, česa so obtoženi drugi.

"Kot član uprave sem povedal, da nisem bil pristojen za to področje in da sem v svojem ugovoru vse te obtožbe, ki mi jih očitajo, zavrnil. Prepričan sem, da vsak tak proces, ki ga nekdo doživi, lahko upravičeno ali pa po krivici vpliva na politično pot," je povedal Hojs in dodal, da je prepričan o svoji nedolžnosti, zato tudi nima namena odstopiti, saj bo dokazal, da so obtožbe neupravičene.

Hojs je še razložil, da je v ugovoru na obtožnico poudaril, da je bil kot član uprave Darsa zadolžen za vzdrževanje in upravljanje in da ni pokrival področja novogradenj ter zato ni bil neposredno vpleten v reševanje problematike izgradnje predora Šentvid.

"Drugi moj ugovor je šel v smer, da tiste famozne pogodbe o izvajanju pogodbe, ki je na neki način znižala oz. na novo uredila razmerje med izvajalcema SCT in Primorjem, ravno tako nisem podpisal, ker to ni bilo moje področje," je še povedal Hojs.

V pritožbi je tudi poudaril, da se s predstavniki SCT-ja uradno ni srečeval, ker to pač ni bilo njegovo področje dela. Po drugi strani pa naj bi Zidar od Siročiča in Nemca zahteval, da Hojs ni prisoten na njihovih sestankih.

"Zakaj je to zahteval, ne vem, mi je pa nekako jasno, glede na to, da sem v določenih pogajanjih bil že prej in tudi takrat, ko smo se znotraj uprave o tem pogovarjali, izrazito nepopustljiv do kakršnih koli odpustkov, ki bi jih dajali izvajalcem," je poudaril obrambni minister.